Rolul sitemului monetar internațional în contextul crizei financiare

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul monetar international reprezinta un ansamblu de reguli, instrumente si organisme legate de crearea, circulatia si valorificarea monedelor internationale, determinate de schimburile comerciale, de miscarile de capital si de cresterea economica pe plan mondial.
Infiintarea sistemului monetar international (SMI) a reprezentat o incercare de cooperare intre state si nu una de subordonare a sistemelor monetare nationale. Prima initiativa de acest fel a constituit-o Uniunea Monetara Latina (1865), din care faceau parte Franta, Belgia, Italia si Elvetia. Scopul acestei uniuni era protejarea etalonului bimetalist. Se instituia chiar si o moneda comuna pentru ansamblul celor patru state si anume francul. Uniunea Monetara Latina s-a desfiintat in anul 1876. Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, a devenit imperios necesar un efort global, de a pune bazele unui sistem care sa asigure un echilibru si o disciplina financiara mai stricta, in paralel cu un mecanism de finantare a unor proiecte cu scop productiv si care sa genereze crestere economica. Pentru a realiza aceste obiective ambitioase, printr-o initiativa a ONU, s-a organizat, in iulie 1944, o conferinta la care au fost invitati ministrii de finante din 44 de tari. Aceasta conferinta s-a desfasurat in localitatea Bretton-Woods, din statul New Hampshire, SUA. Conferinta Monetara si Financiara din 1944 de la Bretton Woods a abordat pentru intaia oara problema crearii unui sistem monetar international, bazat pe etalonul aur-devize si, in cadrul acestuia, pe dolar ca principala moneda de rezerva.
Tarile care au aderat la FMI intre 1945 si 1971 au fost de acord sa pastreze ratele lor de schimb (valoarea monedelor lor in termeni de dolarul SUA si, in cazul Statelor Unite, valoarea dolarului in termeni de aur), raportate la ratele care ar putea fi ajustate numai pentru a corecta un "dezechilibru fundamental" in balanta de plati, si numai cu acordul FMI. Acest sistem, cunoscut sub numele de sistemul de la Bretton Woods, a dominat pana in 1971, cand guvernul SUA a suspendat convertibilitatea dolarului in aur.
Scopul principal al SMI, creat in 1944, l-a constituit asigurarea prin intermediul mecanismelor sale de functionare a unei largi cooperari monetare si, pe aceasta baza, cresterea echilibrata a comertului international, ca o conditie a dezvoltarii economice a fiecarei tari si a economiei mondiale in ansamblul ei. Pentru infaptuirea acestui deziderat, la baza mecanismelor sale de functionare au fost puse o serie de principii, dintre care cele mai importante vizau: alegerea etalonului monetar, mentinerea stabilitatii paritatilor si cursurilor de schimb ale monedelor nationale, asigurarea convertibilitatii internationale a monedelor, crearea rezervelor monetare oficiale si asigurarea lichiditatii internationale, echilibrarea balantelor de plati.
In scopul functionarii eficiente a Sistemului Monetar International in 1945 au fost create doua institutii internationale: Fondul Monetar International (FMI), care avea ca scop realizarea convertibilitatii tuturor valutelor tarilor membre, acordarea de imprumuturi pentru asigurarea echilibrului balantelor de plati externe si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), numita mai tarziu Banca Mondiala, care urmarea scopul sa acorde credite pentru reconstructie si dezvoltare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul sitemului monetar international in contextul crizei financiare .docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!