Rolul Sistemului Bancar in Finantarea Economiei - Mutatii si Perspective pentru Romania

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.3
Capitolul 1
1. Introducere in intermedierea financiara.4
1.1. Operatiuni de intermediere.7
1.2. Activele financiare.10
1.3. Evaluarea activelor financiare si componentele pietei financiare.14
Capitolul II
2. Perspectivele si implicatiile creditului neguvernamental in Romania.17
2.1. Cadrul macroeconomic si financiar din Romania.18
2.1.1. Contextul macroeconomic al evolutiei creditului neguvernamental.18
2.1.2. Rolul sectorului bancar in asigurara finantarii economiei reale.20
2.2. Evolutia creditului neguvernamental.23
2.3. Creditul catre companiile nefinanciare.29
2.4. Creditul catre populatie.34
2.5. Concluzii.39
Capitolul III
3. Consideratii privind rolul sistemului bancar in procesul de intermediere financiara.45
Bibliografie .49


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Functia principala a creditului, in conditiile principale actuale pe care le parcurge economia Romaniei, o constituie finantarea completarii resurselor financiare necesare desfasurarii optime a activitatii agentilor economici cu capital privat si de stat. Importanta rolului sistemului bancar in finantarea economiei, respectiv a creditului a fost pregnanata in aceasta perioada de tranzitie a economiei romanesti, in conditiile procesului inflationist crescut, cand reluarea si desfasurarea activitatilor agentilor economici presupunea cheltuieli suplimentare. Cu toate ca ritmul privatizarii in tara noastra a fost unul lent, sectorul privat s-a dezvoltat continuu in cei treisprezece ani de tranzitie, proces la care a contribuit si sistemul bancar romanesc. 
Evolutia creditului neguvernamental in perioada 1990-2002 este edificatoare, inregistrandu-se o crestere de peste 262 de ori, respective de la 684 miliarde lei in 1990, la 179626 miliarde lei in 2002; crestere a fost sustinuta de dezvoltarea sectorului privat, de efectele procesului de privatizare si de reducerea treptata a dobanzilor active. Astfel, sistemul bancar contribuie la eforturile facute de agentii economici pentru redresarea economiei si pentru relansarea activitatilor productive la parametrii superiori si de competitivitate.
Implicarea sistemului bancar in finantarea economiei s-a realizat pe multiple planuri, printre care amintim: imprumuturi pentru capital de lucru sau pentru investitii, credite pentru privatizare, incurajarea capitalului strain pentru a participa la privatizarea din Romania, etc. Rolul sistemului bancar in finantarea economiei este pus in evidenta si prin finantarile prin credite cu dobanzi preferentiale a productiei de export si a exportului de produse.
Consideram ca rolul sistemului bancar si-a indeplinit misiunea de finantator al economiei in bune conditii si ca foarte multi agenti economici au putut depasi multe greutati si inregistra succese in activitatea lor, ca urmare a sprijinului primit prin imprumuturile contractate. Aceasta afirmatie poate fi sustinuta si prin faptul ca celelalte institutii specifice ale pietei de capital, in special bursa de valori si societati financiare sunt aproape inexistente in procesul de finantare al economiei.
Apreciem ca dificultatile din economia reala vor continua si anii care urmeaza, mai ales in contextul cerintelor integrarii in Uniunea Europeana, prin finalizarea procesului de privatizare, prin investitii productive, de fapt prin competitivitate si calitate. In aceste conditii sistemul bancar isi va pastra rolul de finantator al economiei prin disponibiliatea lor de a contribui prin parghii specifice si in mod special prin creditul bancar la completarea resurselor financiare, atat de necesare economiei.
Capitolul I
INTRODUCERE IN INTERMEDIEREA FINANCIARA
Ansamblul activitatilor prin care fondurile atrase de la cei care economisesc sunt puse la dispozitia celor care au nevoie de fonduri pentru diferite tipuri de investitii reprezinta procesul de intermediere financiara.
Cei care economisesc pot fi persoane fizice sau juridice care realizeaza un excedent de fonduri, care poate fi disponibil pe termen scurt, mediu sau lung. Exista si persoane (fizice, juridice, organizatii) care, intr-o anumita perioada, cheltuiesc mai mult decat incaseaza, si, deci, inregistreaza un deficit de fonduri.
Institutiile financiare, actionand ca intermediari, atrag resursele de la cei din prima categorie si le pun la dispozitia celor din a doua categorie, realizand astfel, legatura intre cei care economisesc si cei care imprumuta, asa cum rezulta si din figura urmatoare.
Cei care economisesc
creante financiare
INTERMEDIARI FINANCIARI
Creante financiare
Cei care Imprumuta
oEconomii
oFonduri temporar disponibile 
Atragerea fondurilor Dispersarea riscului
Corelarea scadentelor
o Credite acordate
oImprumuturi primite
Sursa: Suport curs - Intermediere financiara, Cristi Spulbar
Intermedierea financiara faciliteaza, deci, preluarea si concentrarea fondurilor temporar disponibile indiferent de dimensiunea acestora sau perioada de alocare. De asemenea, cu cat sistemul financiar este mai dezvoltat cu atat vor fi mai mici costurile tranzactiilor financiare. 
Mecanismele intermedierii financiare sunt: 
- transformarea scadentei (corelarea depozitelor cu durata creditelor)
- gestionarea riscului (reducere prin dispersie)
- diminuarea costurilor (prin economii de scara).
In ce priveste agregarea, aceasta reprezinta principiul ce se afla la baza celor trei mecanisme. 
Intermedierea face necesar ca intermediarul sa devina parte la tranzactii. In situatii precum cea descrisa mai sus, "intermediarul" este de fapt un agent sau un broker, nefiind un intermediar financiar. In cazul unei intermedieri financiare, tranzactia are ca obiect active financiare furnizate de intermediar.
Asadar, trebuie sa existe trei parti participante la procesul de intermediere. Sunt asemanatoare motivatiile acestora? In continuare, vom denumi creditor persoana care are surplus de lichiditati, iar pe cea cu deficit de lichiditati - debitor.
O persoana care are surplus de lichiditati urmareste sa le valorifice cat mai eficient, astfel incat sa-si maximizeze profitul, in concordanta cu scopurile urmarite si, de asemenea, cu o marja redusa de risc. Este tranzactia cu un intermediar mai avantajoasa decat o relatie directa cu debitorul? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, vor aborda importanta fiecaruia dintre cele trei mecanisme mentionate mai sus.
Cerintele creditorilor si ale debitorilor legate de scadenta difera, astfel incat mecanismul transformarii scadentei este foarte important. Creditorii pot investi surplusul de lichiditati in conditii care sa corespunda cerintelor lor, fara a fi necesar ca acestea sa corespunda necesitatilor debitorilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Sistemului Bancar in Finantarea Economiei - Mutatii si Perspective pentru Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!