Rolul Investitiilor Straine Directe la Dezvoltarea Economiei Republicii Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAP. I "EVOLUTIA CONCEPTIEI SI A ROLULUI INVESTIILOR STRAINE DIRECTE IN DIFERITE TEORII ECONOMICE " 4-6
CAP. II CAP. II " ANALIZA INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE SI IMPACTUL LOR IN DEZVOLTAREA POTENTIALULUI ECONOMIC NATIONAL " 6-12
CAP. III " DIRECTIILE DE MODIFICARE A CLIMATULUI INVESTITIONAL IN REPUBLICA MOLDOVA 13-14
CONCLUZII 15
BIBIOGRAFIE 16


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei de cercetare. 
In conditiile globalizarii, problema investitiilor straine directe, influenta lor asupra modernizarii economiei Republicii Moldova, continua sa faca parte din din categoria problemelor-cheie ale statului. Actualitatea problemei investitiilor straine directe in tara noastra este accentuata si prin vointa acesteia de a se integra in Uniunea Europeana. Pentru aceasta este necesara reorganizarea economiei si trecerea la relatiile de piata, ce corespund standartelor din UE. Investitiile straine directe atit pe plan mondial, cit si la nivel national sunt examinate in dezvoltare.Este studiata experienta straina si modalitatile aplicarii acesteia la conditiile concrete la Republicii Moldova.
Scopul si obiectivele cercetari Scopul principal al lucrarii consta in elaborarea unui model theoretic al impactului investitiilor straine directe asupra procesului de modernizare a economiei si elaborarea analizei detaliate a cliamtului investitional din tara noastra.
Obiectul cercetarii il constituie roul investitiilor straine directe in modernizarea economiei RM, impactul lor asupra cresterii economice.
Suportul metodologic rezida in folosirea unor metodestiintifice, ca: metoda unitatii analizei cantitattive si calitative, metoda observarii, metoda studiului de caz, alte metode.
Baza informationala a lucrarii o reprezinta actele normative si legislative ale Republicii Moldova, in calitate de surse de informare au servit, de asemenea, datele Biroului Nationale de Statistica, resursele informationale electronice, altele.
Structura lucrarii: Referatul consta din:
Introducere;
Trei capitole: CAP. I "EVOLUTIA CONCEPTIEI SI A ROLULUI INVESTIILOR STRAINE DIRECTE IN DIFERITE TEORII ECONOMICE ",
CAP. II CAP. II " ANALIZA INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE SI IMPACTUL LOR IN DEZVOLTAREA POTENTIALULUI ECONOMIC NATIONAL ", 
CAP. III " DIRECTIILE DE MODIFICARE A CLIMATULUI INVESTITIONAL IN REPUBLICA MOLDOVA , Concluzii, Bibliografie.
CAP. I ,,EVOLUTIA CONCEPTIEI SI A ROLULUI INVESTIILOR STRAINE DIRECTE IN DIFERITE TEORII ECONOMICE "
Desi unele aspecte ale investitiilor straine, ale exportului si importului de capital, au fost studiate inca de A.Smith, D.Ricardo, V.I.Lenin si alti economisti de vaza din secolele XIX si XX, totusi, cele mai multe teorii cu privire la investitiile straine directe au fost formulate in ultimele trei, patru decenii, cand acest fenomen a luat proportii necunoscute in trecut.
Teoriile contemporane cu privire la investitiile straine directe au la temelia lor un sir de ipoteze. Desi la baza tuturor actiunilor investitorilor straini sta dorinta obtinerii in alte tari a unor venituri mai mari decat in tara de origine a capitalului, cauzele concrete ale investirii difera de la o tara la alta, precum si de la o epoca la alta. In stiinta economica contemporana, investitiile straine directe, dupa criteriul ,,motivul principal aflat la temelia deciziei de a investi peste hotare", sunt clasificate in trei mari categorii:
a) ISD de valorificare a resurselor tarii-gazda;
b) ISD de obtinere a accesului la noi piete de desfacere;
c) ISD de exploatare a unor avantaje locale (costul mai mic al factorilor de productie, exploatarea unor avantaje fiscale sau de alta natura).
Principalele ipoteze macroeconomice de ISD sunt: ipoteza rentabilitatii; ipoteza pietei; ipoteza ciclului de productie si ipoteza mediului valutar. Aceste ipoteze nu se exclud una pe alta, ele fiind interconexe si completandu-se reciproc. Pornind de la ipotezele nominalizate mai sus, cit si de la alte ipoteze formulate cu diferite ocazii, in ultimele trei-patru decenii, a fost elaborat un numar mare de teorii cu privire la ISD, cele mai cunoscute fiind:
1. Teoria investitiilor directe, bazata pe diferenta ratei dobinzii.
2. Teoria valorificarii imperfectiunilor pietei.
3. Teoria ,,Reactia oligopolistica".
4. Teoria internationalizarii productiei.
5. Teoria ,,gastelor zburatoare".
6. Teoria investitiilor straine directe si avantajul concurential al natiunii.
7. Teoria eclectica a investitiilor straine directe.
Continutul principal al tuturor teoriilor investitiilor straine este determinarea motivarilor firmelor transnationale pentru efectuarea activitatii economice in diferite state straine, si impactul acestora asupra diferitelor categorii de tari.
Analizind toate aceste teorii, o atentie deosebita fiind acordata teoriilor care pot fi aplicate si la realitatile Republicii Moldova, cum ar fi, de exemplu, ,,teoria gistelor zburatoare". Conform acestei teorii, Republica Moldova poate deveni ,,tara-succesoare", ocupind in unele ramuri pozitiile pe care le detinuse in trecut doar tarile lideri. Aplicarea strategiei ,,retraparii dinamice", in cazul tarii noastre, poate fi practicata cind ,,liderul" in domeniul respectiv este Uniunea Europeana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Investitiilor Straine Directe la Dezvoltarea Economiei Republicii Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!