Rolul investițiilor în asigurarea creșterii economice

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Constituirea unui stat de drept cu o economie prospera de piata si social orientata este de neconceput fara de investitii straine, fara o reforma cardinala a proprietatii. Astfel, atragerea investitiilor straine este in raport de un sir de factori atat de ordin politico-economici, cat si sociali.
In societatea contemporana, modernizarea structurii economiei nationale este imposibila fara existenta unor programe de investitii bine alcatuite, deoarece investitiile reprezinta suportul material al cresterii economice. Numai in baza calculelor, resursele materiale si umane disponibile pot fi orientate spre domeniile de eficienta maxima spre acele ramuri, care determina progresul economiei nationale in ansamblu.
Investitiile straine au contribuit la dezvoltarea economica mondiala, inclusiv a economiilor tarilor-gazda, la cresterea economica atat prin imbunatatirea calitatii lor, cit si prin alti factori, cum ar fi: transferul de tehnologii avansate, dezvoltarea si perfectionarea resurselor umane, implementarea noilor forme manageriale si organizatorice, extinderea pietelor de schimb si internationalizarea productiei. Tarile receptoare de investitii straine directe, prin intermediul corporatiilor transnationale, sunt incluse in reteaua mondiala de schimburi si de comercializare a productiei.
Investitiile contribuie direct la promovarea progresului inclus, in primul rand, prin caracterul lor novator. Se poate afirma, ca, simultan cu realizarea investitiilor, in economie are loc un inclus de innoire.
Desigur, caracterul novator nu este propriu numai acestui domeniu, dar trebuie retinut, ca investitiile care se realizeaza astazi vor fi utilizate maine si ca, intre cele doua momente, o parte din conditiile existente se vor modifica substantial. In mare masura, modificarea acestor conditii este determinata de aparitia altor obiective de investitii, datorita influentei lor hotaratoare asupra dezvoltarii social-economice.
INVESTITIILE IN ASIGURAREA CRESTERII ECONOMICE
Economia Republicii Moldova se confrunta cu un sir de probleme economice, politice, sociale, ecologice, aflindu-se la intersectia unor interese geopolitice ale marilor puteri din Europa. Ea a retrogradat in urma prabusirii regimului economic totalitar, avand de solutionat mai multe probleme decit ii permit posibilitatile economice. In aceste conditii, Republica Moldova este pusa in situatia de dependenta directa de marimea si directiile de folosire a investitiilor straine.
Pentru Republica Moldova, cit si pentru celelalte tari in tranzitie, investitiile straine (in special investitiile straine directe, ISD) au devenit primordiale privind cresterea si dezvoltarea lor economica. Investitiile contribuie direct la completarea necesarului de resurse interne si la dezvoltarea factorilor competitivi de productie. Insa, pentru a beneficia de aceste investitii, este necesar de a crea un climat investitional favorabil, care implica stabilitate economica, stabilitatea legislatiei, politica fiscala adecvata, ajustarea capitalului uman, infrastructura de afaceri dezvoltata. Desfasurarea unei politici rationale de stimulare a activitatii investitionale depinde nemijlocit de activitatea statului.
Atragerea investitiilor straine si a noilor tehnologii avansate contribuie indiscutabil la crearea de noi sectoare productive profitabile pentru Republica Moldova. O majorare simtitoare a investitiilor externe va permite restabilirea factorilor de baza ai cresterii economice prin innoirea cardinala a fondurilor fixe si implementarea tehnologiilor avansate, crearea masiva a noilor locuri de munca, revitalizarea stiintei, cresterea nivelului educatiei si stiintei etc, contribuind astfel la mentinerea si accelerarea ritmului de crestere economica. 
Insa, pentru atragerea investitiilor este necesar un climat investitional mai favorabil, care include stabilitatea macroeconomica pe termen lung, stabilitatea legislatiei ce va asigura drepturile investitorilor si reguli clare privind activitatea investitionala, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, inclusiv serviciile financiare, juridice etc., precum si alte componente, printre care transparenta in activitatea organelor de stat, increderea in mediul de afaceri etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Investitiilor in Asigurarea Cresterii Economice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!