Rolul Finantelor Publice in Economie si Societate

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - NOTIUNI INTRODUCTIVE 3
1.1. Conceptul de finante publice 3
CAPITOLUL 2 - FINANTELE PUBLICE IN ECONOMIA DE PIATA 4
2.1. Rolul finantelor publice in economia de piata 4
2.2. Impozitele si taxele (sistemul veniturilor publice) 6
2.2.1. Impozitele directe 7
2.2.2. Impozitele indirecte 8
2.3. Subventiile si ajutoarele de stat (sistemul cheltuielilor publice) 9
CAPITOLUL 3 - FINANTELE PUBLICE SI SOCIETATEA 12
3.1. Rolul finantelor publice in societate 12
3.2. Cheltuielile publice pentru invatamant 13
3.2.1. Finantarea invatamantului public 13
3.2.2. Studiu de caz: Evolutia de ansamblu a finantarii sistemului de invatamant superior din romania in perioada 2003 - 2012 14
3.2.3. Evolutia finantarii universitatilor publice in perioada 2003 - 2012 din perspectiva finantarii de baza 15
3.3. Cheltuieli pentru protectia mediului 16
3.3.1. Studiu de caz: Cheltuieli pentru protectia mediului in anul 2011 17
CAPITOLUL 4 - COMENTARII SI SUGESTII 18
BIBLIOGRAFIE 19


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1. Conceptul de finante publice
In vorbirea curenta, ca si in literatura de specialitate, se folosesc mai multe expresii facand parte din familia cuvantului finante, in sensuri apropiate sau diferite, dupa caz: finante, finante publice, finante private, finante socialiste.
Cu vremea cuvantul finante a capatat un sens fosrte larg, incluzand bugetul statului, creditul, operatiunile bancare si de bursa, relatiile cambiale, s.a., adica resursele, relatiile si operatiunile banesti.
Economistii considera finantele ca fiind, fonduri banesti la dispozitia statului ( venituri ale statului si ale autoritatilor administrativ-teritoriale; resurse banesti prelevate la dispozitia statului in vederea indeplinirii functiilor si sarcinilor sale; mijloace de acoperire a cheltuielilor administratiei de stat si ale colectivitatilor locale etc) .
Opinii ale economistilor referitoare la stiinte publice: ,, stiinta veniturilor publice si a utilizarii acestor venituri. Veniturile publice sunt insasi substanta finantelor, regulile de gestionare a banilor, procedeele de imprumut, de amortizare, constituie ceea ce am putea numi partea exterioara a finantelor."- Pierre Paul Leroy-Beaulieu .
,,Activitatea economica, aranjata dupa o ordine anumita, care urmareste procurarea si intrebuintarea de bunuri pentru nevoile colective se numeste economie financiara, iar studiul in economie financiare se numeste stiinta financiara"- Gheorghe N. Leon .
In stiinta finantelor, un loc important este ocupat de catre fenemonele legate de satisfacerea nevoilor sociale pe baza resurselor financiare publice. Aceste fenomene financiare dau nastere urmatoarelor: cheltuieli publice, impozite, taxe, contributii si imprumuturi. Conceptul a fost si este in continuare abordat in diferite modalitati de economisti. Dupa cum precizeaza unii economisti, fenomentul financiar care se manifesta este plasat intr-o anumita faza a reproductiei sociale, iar dupa altii acesta este implicat in majoritatea fazelor productiei.
Resursele financiare publice cuprind :
a) resursele administratiei de stat centrale (impozite, taxe, venituri nefiscale, imprumuturi si alte resurse ce au caracter intamplator);
b) resursele administratiei de stat locale si ale altor colectivitati publice cu autonomie financiara (impozite, taxe, venituri nefiscale ce au caracter local, transferuri - subventii - primite de la administratia de stat centrala, imprumuturi, alte resurse);
c) resursele intreprinderilor publice care au caracter industrial, comercial sau de alta natura, care obtin venituri din vanzarea produselor, efectuarea de lucrari sau prestarea de servicii, la care se adauga in unele situatii si resursele primite de la buget sau procurate de pe piata capitalului cu imprumut;
d) resursele asigurarilor sociale de stat, provenite dein contributiile pentru asigurari sociale, si din alte resurse.
Factorii care determina cresterea resurselor financiare publice sunt de sase feluri :
1. factorii economici, sunt cei care determina cresterea PIB - ului si pe aceasta baza, sporirea veniturilor impozabile;
2. factorii monetari - dobanda, creditul, masa monetara - care isi arata influenta prin pret; accentuarea fenomenelor inflationiste, cresterea preturilor determina, intr-o oarecare masura, cresterea salariilor si a profiturilor si implicit, sporirea resurselor din impozitele directe;
3. factorii sociali sunt din ce in ce mai importanti odata cu cresterea rolului social al statului, care presupune redistribuirea resurselor in scopul satisfacerii nevoilor de sanatate, educatie si securitate sociala;
4. factorii demografici, prin sporirea numarului de contribuabili
5. factorii politici si monetari sunt cei care influenteaza nivelul resurselor financiare publice prin masurile de politica economica, financiara sau sociala;
6. factorii de natura financiara care, prin dimensiunea cheltuielilor publice, pot determina cresterea resurselor financiare; chiar necesitatile legate de acoperirea deficitelor bugetare impun majorarea nivelului resurselor financiare publice.
Finantele publice isi indeplinesc misiunea lor sociala prin doua functii:
1. Functia de repartitie - datorita acestei functii este posibila repartitia PIB - ului intre guvern si persoanele fizice si juridice, constituirea si folosirea fondurilor sociale. Aceasta functie se imparte la randul ei in doua categorii:
a) in formarea fondurilor - din impozite, taxe, amenzi, arendari, chirii si rente;
b) distribuirea fondurilor financiare spre beneficiari, transferari, subsidii, subventii.
2. Functia de control - aceasta functie face posibila verificarea exactitatii varsamintelor fondurilor banesti si utilizarii intemeiate eficiente a resurselor acumulate.
CAPITOLUL 2 - FINANTELE PUBLICE IN ECONOMIA DE PIATA
2.1. Rolul finantelor publice in economia de piata
Alaturi de resursele umane, material si cele informationale, resursele financiare reprezinta un element important al bogatiei unei natiuni. Resursele financiare sintetizeaza totalitatea mijloacelor banesti necesare realizarii unor obiective de natura economic, social etc.
Repartizarea unei importante parti din produsul intern brut, prin intermediul finantelor publice, genereaza anumite efecte utile pentru intreaga societate, pentru unele grupuri sociale sau pentru anumite personae luate in mod individual. Prin transferul de putere de cumparare de la persoanele fizice si juridice la fondurile publice si de la acestea catre diversi beneficiari are loc o modificare a raporturilor sociale, care influenteaza procesul reproductiei sociale, potentialul economic intreprinderilor, veniturile si averea cetatenilor, nivelul de trai al populatiei, calitatea vietii in general. Sub o alta forma, interventia statului in economie, cu ajutorul finantelor, nu are un caracter neutru, ci indeplineste un rol activ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Finantelor Publice in Economie si Societate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!