Rolul Cursului de Schimb în Mecanismul de Transmitere a Politicii Monetare

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Politica BNR privind cursul de schimb 3
1.1 Introducere in politica monetara si cursul de schimb 3
1.2 Rolul BNR in promovarea politicii de curs de schimb 5
1.3 Politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei 6
Capitolul II. Mecanismul de transmitere a politicii monetare prin canalul cursului de schimb 8
2.1. Canalul cursului de schimb 8
2.2. Efectele transmiterii politicii monetare prin intermediul cursului de schimb 12
2.3 Implicatiile deprecierii si aprecierii cursului de schimb 13
Concluzii 17
Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Politica BNR privind cursul de schimb
1.1 Introducere in politica monetara si cursul de schimb
Odata cu dezvoltarea si amplificarea schimburilor internationale, economiile tarilor au devenit interdependente datorita liberei circulatii a marfurilor, serviciilor, persoanelor, dar mai ales a capitalului financiar care exercita o reala influenta asupra activitatii economice a unei tari. 
Prin intermediul miscarilor capitalului financiar sunt generate fluxuri monetare, atat in vederea efectuarii unor plati, cat si pentru incasarea unor castiguri din plasamentele efectuate in alta tara. Dar toate aceste operatiuni efectuate in strainatatea implica folosirea cursului de schimb, care influenteaza direct balanta de plati externe si, prin urmare, activitatea economica a unei tari. In aceste conditii, se poate preciza ca, cursul de schimb reprezinta un canal important de transmitere a politicii monetare.
''Raportul cantitativ dintre doua monede, ce se stabileste pe piata valutara sau pretul unei valute exprimat in termenii altei valute, se numeste curs valutar'' . Cursul valutar ce se formeaza pe piata valutara mai este cunoscut si sub denumirea de curs valutar de schimb, curs de schimb sau rata de schimb. Cursul de schimb are un caracter sintetic intrucat permite compararea produsului intern brut, a productivitatii muncii , a preturilor si a salariilor. 
Asemenea oricarui pret, cursul de schimb al unei monede arata raportul dintre cererea si oferta pentru moneda respectiva pe piata valutara la un moment dat. Normele privind formarea cursului valutar pentru o moneda fac parte din sistemul monetar national iar prin intermediul acestora sunt stabilite o serie de elemente ce fac referire la: modul de definire a valorii monedei, etalonul monetar adoptat sau tipul de aranjament stabilit, tipul de curs practicat, tipul cotarii valutelor straine in moneda nationala, autoritatile care stabilesc si supravegheza cursul valutar.
Cursul de schimb valutar este o marime dinamica a carei evolutie este deteminata de mai multi factori ce pot fi structurati in functie de natura lor, astfel: 
- factorii economici se pot manifesta sub forma situatiei balantei de plati externe, raportul dintre preturile bunurilor de export si preturile celor de import, productivitatea muncii, gradul de acoperire a importurilor din exporturi, investitiile straine directe, etc. Acesti factori pot produce modificari asupra cursului de schimb atat pe termen mediu cat si lung; 
- factori monetari si de credit ce cuprind inflatia, raportul dintre cererea si oferta de valuta, variatia masei monetare,cresterea/scaderea numarului de credite acordate, nivelul ratei dobanzii; 
- factori financiari includ deficitele sau excedentele bugetare, organizarea impozitelor si a cheltuielilor bugetare, pozitia inregistrata pe pietele inregistrate; 
- alti factori cum ar fi cei psihologici, gradul de cultura economica si financiara, reactia autoritatilor competente, s.a. 
Acesti factori nu au o influenta liniara, ba chiar din contra, poate fi o influenta deosebit de complexa si de contradictorie, un factor avand puterea de a bloca ireversibil influenta altora sau mai multi factori pot actiona in aceeasi directie.
Politica monetara reprezinta o componenta de baza a politicii economice si are ca misiune principala reglarea volumului mijloacelor de plata utilizabile pe piata bunurilor si serviciilor, prin folosirea unor instrumente specifice in vederea realizarii obiectivelor finale ale politicii economice, si anume :
- asigurarea unei cresteri economice echilibrate;
- ocuparea deplina a fortei de munca;
- stabilitatea preturilor;
- asigurarea echilibrului balantei de plati externe. 
Cele mai importante canalele de transmisie a politicii monetare sunt canalul ratei dobanzii practicata de institutiile financiare, canalul creditului, canalul cursului de schimb, canalul efectelor de avutie si bilant, canalul anticipatiilor agentilor economici privind inflatia. 
1.2 Rolul BNR in promovarea politicii de curs de schimb 
In functie de situatia economica a unei tari banca centrala a acesteia selecteaza obiectivele ce trebuiesc atinse pentru a realiza o politica a cursului de schimb optima. Astfel, obiectivele urmarite de Banca Nationala a Romaniei fac referire la fixarea cursului de schimb a monedei nationale, intarirea rezervelor valutare ale tarii, mentinerea sub echilibru a balantei de plati, diminuarea datorie externe si eliminarea segmentarii pietei si stabilirea unui raport echilibrat intre cerere si oferta. 
Banca centrala are puterea de a influenta trendul cursului de schimb prin deciziile luate cu referire la factori precum dobanda, credit, masa monetara etc. iar scopul masurilor adoptate este acela de a controla oferta de moneda nationala si efectele presiunilor inflationiste ce pot avea o influenta directa asupra leului. 
Pentru a putea duce cursul de schimb al monedei nationale in directia dorita de catre autoritatea monetara sau pentru a putea produce modificari in situatia economica a tarii prin intermediul cursului valutar trebuie luate la cunostinta cauzele ce afecteaza moneda in sensul aprecierii sau al deprecierii.
Cursul valutar este influentat de catre procese precum productia, consumul, exportul, sau importul precum si de situatia economica de la nivel mondial. Cauzele ce duc catre modificarea cursului de schimb pot fi directe precum evolutia raportului cerere-oferta de pe piata, limitele impuse de banca centrala sau cauze indirecte cum ar fi modificarea taxelor vamale sau a ratei dobanzii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Cursului de Schimb in Mecanismul de Transmitere a Politicii Monetare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!