Rolul Băncii Naționale a Romaniei în Gestionarea Fondurilor Publice

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins:
1) Istorie
2) Atributii
Principalele atributii ale BNR
3) Conducere si organizare
Principalele functii ale bancii central:
Comitetul de politica monetara
Comitetul de supraveghere
Comitetul de administrare a rezervelor internationale
Comitetul de audit
4) Rolul bancii nationale
5) Hotararile Consiliului de Administrare al BNR pe probleme de politica monetara
6) Indicatori monetari
7) Raportul Guvernatorului BNR Mugur Isarescu
8) Implicatiile BNR in diminuarea efectelor crizei
9) Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1) Istorie
Banca Nationala a Romaniei (BNR), este banca centrala a Romaniei, o institutie publica independenta, singura autorizata si resposabila de emiterea bancnotelor si monedelor valabile pe teritoriul Romaniei.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) este banca centrala a Romaniei, avand personalitate juridica. Aceasta este o institutie publica independenta, cu sediul central in municipiul Bucuresti si poate avea sucursale si agentii atat in municipiul Bucuresti, cat si in alte localitati din tara. Banca Nationala a fost infiintata in anul 1888 cu un capital initial de 30 milioane lei (din care 10 milioane capital de stat, iar restul de 20 milioane fiind capital privat cu precadere al familiei Bratianu). Prima bancnota emisa de BNR a fost cea de 1000 lei, care a circulat pana in anul 1933.
2) Atributii 
Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor.
Principalele atributii ale BNR sunt:
- elaborarea si aplicarea politicii monetare si a politicii de curs de schimb;
- autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, promovarea si monitorizarea bunei functionari a sistemelor de plati pentru asigurarea stabilitatii financiare;
- emiterea bancnotelor si a monedelor ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei;
- stabilirea regimului valutar si supravegherea respectarii acestuia;
- administrarea rezervelor internationale ale Romaniei.
Totodata, BNR sprijina politica economica generala a statului, fara prejudicierea indeplinirii obiectivului sau fundamental privind asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor.
In indeplinirea atributiilor, BNR si membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instructiuni de la autoritatile publice sau de la orice alta institutie sau autoritate.
In cadrul politicii monetare pe care o promoveaza, BNR utilizeaza proceduri si instrumente specifice pentru operatiuni de piata monetara si de creditare a institutiilor de credit, precum si mecanismul rezervelor minime obligatorii. Se interzice BNR achizitionarea de pe piata primara a creantelor asupra statului, autoritatilor publice centrale si locale, regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si altor societati cu capital majoritar de stat. BNR poate efectua pe piata secundara operatiuni reversibile, cumparari/vanzari directe sau poate lua in gaj, pentru acordarea de credite colateralizate, creante asupra sau titluri ale statului, autoritatilor publice centrale si locale, regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si altor societati cu capital majoritar de stat, institutiilor de credit sau altor persoane juridice, poate efectua swap-uri valutare, emite certificate de depozit si atrage depozite de la institutii de credit, in conditiile pe care le considera necesare pentru a realiza obiectivele politicii monetare.
De asemenea, se interzice Bancii Nationale a Romaniei creditarea pe descoperit de cont sau orice alt tip de creditare a statului, autoritatilor publice centrale si locale, regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si altor societati cu capital majoritar de stat.
Banca Nationala a Romaniei este unica institutie autorizata sa emita insemne monetare, sub forma de bancnote si monede, ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei. Moneda nationala este Leul romanesc , iar subdiviziunea acestuia, banul.
3) Conducere si organizare
Banca Nationala a Romaniei este condusa de un Consiliu de administratie. Acesta este alcatuit din 9 membri numiti de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului. Membrii Consiliului de administratie nu pot fi parlamentari si nu pot face parte, potrivit legii, din justitie sau din administratia publica. Structura executiva permanenta a Bancii Nationale este formata din guvernator si 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalti 5 membri nu sunt salariati ai BNR. Presedintele Consiliului de administratie este guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
Consiliul de administratie este organismul cu drept de decizie in ceea ce priveste politicile in domeniul monetar si al cursului de schimb, autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, monitorizarea sistemelor de plati, organizarea interna a bancii. Consiliul de administratie hotaraste, de asemenea, care sunt atributiile ce revin structurilor executive si personalului Bancii Nationale a Romaniei.
Pentru asigurarea eficientei procesului decizional, in cadrul BNR functioneaza 4 structuri operative cu responsabilitati in exercitarea principalelor functii ale unei banci centrale:
- Comitetul de politica monetara, 
- Comitetul de supraveghere, 
- Comitetul de administrare a rezervelor internationale 
- Comitetul de audit
a) Comitetul de politica monetara constituit ca o structura permanenta, cu rol consultativ si decizional, este alcatuit din 13 membri si este condus de guvernatorul BNR. Principalele atributii se refera la stabilirea coordonatelor strategice ale politicii monetare, caracteristicile cadrului operational al acesteia, obiectivele si liniile directoare pe orizonturi diferite de timp, precum si masuri de imbunatatire si de crestere a eficacitatii politicii monetare si a cadrului sau operational, inclusiv din perspectiva armonizarii acestuia cu cerintele Bancii Centrale Europene.
b) Comitetul de supraveghere reprezinta o structura permanenta, cu caracter deliberativ si decizional. Este compus din 8 membri si este condus de guvernatorul BNR. Atributiile si competentele sale vizeaza activitatile de evaluare si monitorizare a functionarii institutiilor de credit din perspectiva calitatii activelor, a performantelor financiare si a incadrarii lor in nivelul reglementat al indicatorilor de prudenta bancara, dar si a asigurarii bazei de reglementare, conform legislatiei specifice si practicilor internationale in materie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Bancii Nationale a Romaniei in Gestionarea Fondurilor Publice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!