Rolul Anaf în Colectarea și Gestionarea Resurselor Statului

Cuprins referat Cum descarc?

1. PREZENTARE 3
1.1 Prezentare generala 3
1.2 Misiunea ANAF 3
2. Prezentarea structurii ANAF 4
2.1 Autoritatea Nationala a Vamilor 4
2.2 Garda Financiara 4
2.3 Departamentul de control financiar-fiscal 5
2.4 Departamentul pentru colectarea veniturilor bugetare 6
2.5 Secretariatul general 6
2.6 Directia Generala Economica 7
2.7 Functiile suport ale managementului 7
3. Cresterea eficientei si dinamicii colectarii 7
4. Studiu de caz 8
5. Concluzii 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

1. PREZENTARE 
1.1 Prezentare generala
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este un organ de specialitate al administratiei publice centrale, avand atributii in aplicarea politicii de administrare fiscala. A fost infiintata la data de 1 octombrie 2003 in subordinea Ministerului Finantelor Publice, prin Ordonanta Guvernului nr. 86/2003 si are calitatea de ordonator secundar de credite. Incepand cu ianuarie 2004 a devenit operationala, dobandind calitatea de institutie cu personalitate juridica proprie, prin desprinderea directiilor cu atributii in administrarea veniturilor statului din cadrul Ministerului Finantelor Publice. 
Infiintarea ANAF urmareste asigurarea unei mai bune colectari a veniturilor statului: impozite, taxe, contributii sociale-acestea constituind majoritatea veniturilor bugetului general consolidat. Trebuie sa permita o mai buna adaptare a modurilor de functionare a administratiei fiscale la societatea romaneasca si la evolutia acesteia , intr-un cadru national si international. 
In cadrul ANAF se organizeaza si functioneaza ca institutii publice cu personalitate juridica:
Garda Financiara;
Autoritatea Nationala a Vamilor;
directiile generale ale finantelor publice judetene;
Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti.
ANAF isi desfasoara activitatea in domeniul administrarii veniturilor bugetare, prin intermediul procedurilor de: gestiune, colectare, control fiscal si dezvoltarea unor relatii de parteneriat cu contribuabilii.
In urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru a raspunde cerintelor administratiilor fiscale ale statelor membre ale Uniunii Europene, administratia fiscala romana asigura schimburile de informatii intracomunitare in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata si accizele, precum si adaptarea procesului de gestiune, colectare si control. A.N.A.F. are in evidenta si administreaza cca. 7,7 milioane de contribuabili, persoane juridice (1,3milioane), persoane fizice autorizate (0,4 milioane) si persoane fizice (peste 6 milioane). 
1.2 Misiunea ANAF 
A.N.A.F are misiunea de a asigura resursele pentru cheltuielile publice ale societatii prin colectarea si administrarea eficace si eficienta a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, precum si de a furniza informatiile necesare conturarii politicii economice a Guvernului. 
A.N.A.F isi indeplineste misiunea actionand in baza a trei orientari prioritare:
incurajarea conformarii voluntare pentru prevenirea fraudei fiscale, prin diversificarea si cresterea calitatii serviciilor si asigurarea unor proceduri simplificate. 
combaterea fraudei prin promovarea unui control fiscal de calitate si orientat mai mult spre sectoarele cu risc ridicat de frauda; 
eficacitate si eficienta crescuta in activitatea de colectare a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale, pentru a garanta veniturile bugetare necesare. 
Pentru a-si indeplini misiunea in mod optim, ANAF continua imbunatatirea procesului de monitorizare a incasarii creantelor bugetare, sustinand astfel politica economica si sociala a Guvernului
2. Prezentarea structurii ANAF
Structura Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este cea prevazuta in Anexa nr. 1 din Hotararea Guvernului Romaniei nr. 109/2009 pentru organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
2.1. Autoritatea Nationala a Vamilor functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, avand in componenta 10 directii regionale vamale. 
In esenta, Autoritatea Nationala a Vamilor asigura aplicarea strategiei si programului de guvernare in domeniul vamal, exercitand in principal, urmatoarele atributii: 
aplica in domeniul vamal masurile specifice rezultate din programele guvernamentale si din legislatia in domeniul vamal; 
controleaza mijloacele de transport incarcate cu marfuri de import, export sau aflate in tranzit, precum si bagajele insotite sau neinsotite ale calatorilor care trec frontiera de stat a Romaniei si verifica legalitatea si regimul vamal al acestora, potrivit reglementarilor vamale in vigoare; 
retine in vederea confiscarii, marfurile care fac obiectul unor abateri de la legislatia vamala si pentru care legea prevede o astfel de sanctiune; 
coordoneaza si indruma activitatea directiilor regionale vamale si a birourilor vamale pe linia prevenirii si combaterii traficului ilicit de droguri, arme, explozivi, obiecte din patrimoniul cultural national; 
urmareste, in cooperare cu celelalte organe abilitate ale statului, cazurile de spalare a banilor prin operatiuni vamale etc;


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Anaf in Colectarea si Gestionarea Resurselor Statului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!