Riscul, prima de asigurare si despagubirea ca elemente tehnice in asigurari

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere.3
2.Riscul. Riscul asigurat.4
3.Prima de asigurare.7
4.Despagubirea de asigurare.9
5.Concluzii.11
6. Bibliografie.12


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Insusi conceptul de " trai in conditii de siguranta" a generat aparitia unor sisteme distincte, menite sa protejeze indivizii contra unor pierderi care au ca factor comun faptul ca sunt in fond, pierderi banesti.
Aceste sisteme au raspuns pozitiv notiunii de asigurare, astfel concretizandu-se in societati de asigurari. 
Asigurarea consta intr-o operatiune financiara ce are la baza un contract de asigurare incheiat intre asigurator, persoana juridica sau societatea de asigurare, care in schimbul unei sume de bani numita prima de asigurare se angajeaza sa despagubeasca asiguratul, persoana fizica sau juridica, in cazul producerii unui eveniment nefast, independent de vointa ei. Asadar, riscurile la care sunt supuse persoanele fizice sau juridice cu aversiune fata de risc sunt transferate catre o organizatie specializata, in schimbul platii primei de asigurare.
Pentru o mai buna cunoastere a modului, cat si a conditiilor in care se realizeaza asigurarea, este necesara o prezentare a notiunilor specifice, denumite elemente tehnice ale asigurarilor, care intervin in activitatea curenta din acest domeniu.
Printre elementele tehnice ale acestui domeniu se numara: asiguratorul, asiguratul, beneficiarul, contractantul, contractul de asigurare, tertul pagubit, coasigurarea, reasigurarea, riscul asigurat, norma de asigurare, suma asigurata, prima de asigurare, paguba sau dauna, prejudiciu, fransiza, durata asigurarii, despagubirea de asigurare.
Prevederile actelor normative care reglementeaza asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila pot fi intelese si aplicate corect doar in masura in care se cunosc in mod amanuntit elementele tehnice.
RISCUL. RISCUL ASIGURAT
Riscul constituie conditia de baza a asigurarii, fiind obiectul oricarui contract de asigurare. Fiind prezent in mod permanent si oriunde, orice activitate economica, sociala, culturala si politica poate fi amenintata de producerea unor evenimente cauzatoare de pierderi.
Una dintre numeroasele definitii atribuite riscului arata ca acesta este o amenintare, o posibilitate de producere a unui eveniment cauzator de pagube, caracterizat, pe de o parte, prin gravitatea consecintelor sale si, pe de alta parte, prin probabilitatea sa de producere .
Riscul asigurat reprezinta fenomenul (evenimentul) sau grupul de fenomene (evenimente) la producerea carora societatea de asigurari este obligata prin lege sau contract sa achite asiguratului sau beneficiarului asigurarii despagubirea de asigurare(suma asigurata).
Notiunea de risc asigurat inglobeaza o serie de sensuri, cum ar fi: 
o probabilitatea producerii fenomenului sau evenimentului impotriva caruia se incheie asigurarea
o posibilitatea de distrugere (partiala sau totala) a bunurilor de unele fenomene imprevizibile, cum ar fi: incendiul, grindina, uraganul, seismul, furtuna 
o proportia raspunderii asumate de asigurator prin incheierea unei anumite asigurari.
In asigurare, nu orice fenomen generator de pagube poate constitui un risc asigurat, ci numai acela care indeplineste urmatoarele conditii:
o Producerea fenomenului(evenimentului) pentru care se incheie asigurarea sa fie posibila;
o Fenomenul(evenimentul) trebuie sa aiba in toate cazurile un caracter intamplator;
o Actiunea fenomenului(evenimentului) sa poata fi inregistrata in evidenta statistica;
o Producerea fenomenului(evenimentului) sa nu depinda de vointa asiguratului sau a beneficiarului asigurarii;
o Dauna potentiala maxima influenteaza, de asemenea, asigurabilitatea riscului (in cazul in care aceasta depaseste capacitatea de acoperire a pietei, riscul devine inasigurabil);
o Marimea daunei medii pe sinistru este importanta in ceea ce priveste decizia de a prelua sau nu un risc in asigurare;
o Nivelul primei reprezinta si el un criteriu de asigurabilitate al riscului (pe baza primei pure se stabileste prima tarifara care trebuie sa fie adaptata si la capacitatea contributiva a asiguratilor);
o Natura endogena sau exogena a riscului este un alt factor care influenteaza asigurabilitatea sa (riscul exogen este mai usor acceptat in asigurare decat riscul endogen);
o Existenta si stabilitatea unui cadru de reglementari legislative, fiscale sau de jurisprudenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul, prima de asigurare si despagubirea ca elemente tehnice in asigurari.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Suport curs;
I. Vacarel & F. Bercea- Asigurari si reasigurari, Editia a IV-a, Editura Expert, Bucuresti, 2007;
T. Negru- Asigurari-Ghid Practic, Editura C. H. Beck;
G. D. Bistriceanu- Asigurari si reasigurari in Romania, Editura Universitara Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!