Riscul de Lichiditate

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins:
Capitolul I: Definitii, delimitari si concepte ale riscului de lichiditate 3
Capitolul II: Factorii de influenta a riscului de lichiditate 6
Capitolul III: Analiza riscului de lichiditate pe baza indicatorilor specifici 9
Capitolul IV: Metode si tehnici de gestiune a riscului de lichiditate 15
Capitolul IV: Concluzii si propuneri 19
Bibliografie 21


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I: Definitii, delimitari si concepte ale riscului de lichiditate
1.1. Definirea riscului
Activiatea bancara se caracterizeaza prin existenta unor riscuri, iar pentru a putea rezolva pierderile generate de ele, trebuie in primul rand, ca ele sa fie identificate, sa fie cunoscute si utilizate instrumente, tehnici si metode specifice de diminuare si/sau evitare a influentei lor negative asupra activitatii bancare.
O definitie a riscului bancar este data de Maricica Stoica care enunta in cartea sa, astfel: ,,Notiunea de risc poate fi definita ca un angajament care poarta o incertitudine datorita probabilitatii de castig sau pierdere." 
Ion Nitu enunta definitia riscului bancar intr-o formula mai simpla astfel ,,Riscul bancar este probabilitatea ca intr-o tranzactie sa nu se obtina profitul asteptat si chiar sa apara o pierdere", iar pe larg, explicand ca ,,este un fenomen care apare pe parcursul derularii operatiunilor bancare si care provoaca efecte negative asupra activitatilor respective, prin deteriorarea calitatii afacerilor, diminuarea profitului sau chiar inregistrarea de pierderi, afectarea functionalitatii bancii. " Acesta mai citeaza in cartea sa pe francezii Michael Rouch si Gerard Naullen, care definesc riscul ca un angajament purtand o incertitudine data, cu o probabilitate de castig sau prejudicii, fie acestea din urma degradare sau pierdere. (din cartea ,,Le control de gestion bancaire et financiere"). 
In sens larg, conceptul de lichiditate se refera la capacitatea activelor de a fi transformate rapid si cu o cheltuiala minima, in moneda lichida sub forma de numerar sau de disponibil in cont curent.
In sens mai restrans, specializat, lichiditatea bancara reprezinta o problema de gestiune a pasivelor si activelor bancare care au grade diferite de lichiditate. Lichiditatea bancara exprima capacitatea unei banci de a-si finanta operatiunile curente. 
Riscul de lichiditate pentru o banca constituie expresia insasi a probabilitatii pierderii capacitatii de finantare.
In scopul mentinerii credibilitatii fata de clienti si comunitatea financiara, bancile trebuie sa probeze in permanenta un grad corespunzator de lichiditate. Pentru a raspunde obiectivului de lichiditate, gestionarea intrarilor si a iesirilor de fonduri trebuie realizata in asa fel incat sa existe in permanenta suficiente lichiditati la nivelul institutiei bancare.
Riscul lipsei de lichiditati se manifesta in urma necorelarii scadentelor dintre posturile de activ si cele de pasiv. In practica se manifesta fenomenul prelungirii scadentelor la active si al reducerii scadentelor la pasive. Daca creditele si dobanzile nu sunt rambursate conform planului, banca se confrunta cu nevoi de lichiditate pe termen scurt care trebuie finantate. Efectele sunt similare si cand clientii retrag sume importante din depozitele constituite la banca.
1.2. Delimitari si concepte ale riscului de lichiditate
Literatura de specialitate clasifica riscurile specifice activitatii bancare in trei categorii:
- Riscuri financiare
- Riscuri comerciale
- Riscuri de mediu
Riscurile financiare sunt strict legate de structura bilantului contabil al bancii, sunt foarte sensibile la dezechilibrele care pot sa apara in compozitia resurselor si plasamentelor bancii. Aceste riscuri sunt singurele care pot fi generate, gestionate, amplificate sau eliminate de catre managementul bancar.
In categoria riscurilor financiare intra si riscul de lichiditate pentru care, in domeniul bancar sunt folosite doua abordari pentru a fi definit:
1. Intr-o prima si mai simpla perspectiva riscul lichiditatii este vazut ca riscul aparitiei de discontinuitati in asigurarea cu fonduri a bancii. In aceasta aboradare, analiza se concentreaza asupra lichiditatii ca nevoie de resurse pentru a facilita dezvoltarea bancii si pentru acoperirea unor cresteri neasteptate a activelor bancii.
2. A doua abordare, prezinta riscul lichiditatii ca fiind determinat de nevoia lichiditatii in cazul aparitiei unei crize majore.
O prima definitie, pe care eu am considerat-o a fi cea mai cuprinzatoare, este cea data de Maricica Stoica: ,,Riscul de lichiditate consta in probabilitatea ca banca sa nu-si poata onora platile fata de clienti, ca urmare a devierii proportiei dintre creditele pe termen lung si creditele pe termen scurt si a necorelarii cu structura pasivelor bancii." 
O alta definitie este data de Ion Nitu: ,,Riscul de lichiditate consta in aceea ca o banca nu dispune de lichiditati corespunzatoare pentru a acoperi obligatii financiare la un moment dat. Riscul de lichiditate este cel mai ridicat cand o banca nu poate sa anticipeze cererea de noi imprumuturi sau retragerile de depozite si cand nu are acces la noi surse de numerar."


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul de Lichiditate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!