Riscul de Lichiditate

Cuprins referat Cum descarc?

1. Analiza lichiditatii bancare 3
2. Factorii de influenta a riscului de lichiditate 6
2.1. Identificarea nevoilor bancare de lichiditate 6
2.2. Satisfacerea nevoilor de lichiditate bancara 8
3. Reglementarea riscului de lichiditate 11


Extras din referat Cum descarc?

,, Nu ti se acorda niciodata suficient timp sau suficienti bani.
Corolarul lui Lerman
1. Analiza lichiditatii bancare
In sens larg, conceptul de lichiditate se refera la capacitatea activelor de a fi transformate rapid si cu o cheltuiala minima, in moneda lichida sub forma de numerar sau de disponibil in cont curent.
In sens mai restrans, specializat, lichiditatea bancara reprezinta o problema de gestiune a pasivelor si activelor bancare care au grade diferite de lichiditate. Lichiditatea bancara exprima capacitatea unei banci de a-si finanta operatiunile curente. 
Riscul de lichiditate pentru o banca constituie expresia insasi a probabilitatii pierderii capacitatii de finantare.
In scopul mentinerii credibilitatii fata de clienti si comunitatea financiara, bancile trebuie sa probeze in permanenta un grad corespunzator de lichiditate. Pentru a raspunde obiectivului de lichiditate, gestionarea intrarilor si a iesirilor de fonduri trebuie realizata in asa fel incat sa existe in permanenta suficiente lichiditati la nivelul institutiei bancare.
Riscul lipsei de lichiditati se manifesta in urma necorelarii scadentelor dintre posturile de activ si cele de pasiv. In practica se manifesta fenomenul prelungirii scadentelor la active si al reducerii scadentelor la pasive. Daca creditele si dobanzile nu sunt rambursate conform planului, banca se confrunta cu nevoi de lichiditate pe termen scurt care trebuie finantate. Efectele sunt similare si cand clientii retrag sume importante din depozitele constituite la banca.
Exigibilitatea pasivelor arata capacitatea obligatiilor de a deveni scadente la plata. Riscul de lichiditate are mai multe acceptiuni:
1. reprezinta riscul unei banci ca veniturile si capitalul sau sa fie afectate, datorita
incapacitatii de a-si onora la termen obligatiile, fara a se confrunta cu pierderi inacceptabile (conform U.S. Office of the Comptroller of the Currency).
2. riscul de lichiditate include:
a. incapacitatea bancii de a-si finanta portofoliul de active pe maturitatile si la ratele de dobanda corespunzatoare;
b. incapacitatea bancii de a lichida pozitia la momentul oportun si la un pret rezonabil (conform J. P. Morgan Chase, Annual Report 2000).
3. riscul de lichiditate decurge din necorelarea maturitatilor dintre fluxurile de incasari si cele de plati (conform Merill Lynch, Annual Report 2000).
4. riscul de lichiditate decurge din necorelarea scadentelor cash-flow-urilor unui grup de active, pasive si instrumente extrabilantiere (conform Cooperative Bank).
5. riscul de lichiditate consta in pierderile potentiale de profit si/sau capital ca urmare a esuarii in respectarea obligatiilor asumate si deriva din insuficienta rezervelor comparativ cu nevoile de fonduri.
O lichiditate adecvata fiecarei banci din sistem este extrem de importanta si din perspectiva minimizarii riscului sistemic, datorita riscului de contaminare prin sistemul de plati interbancar. 
Nici unul dintre activele din pozitia monetara a unei banci nu aduce bancii venituri, cu exceptia rezervelor minime obligatorii de la
banca centrala, la care se poate bonifica dobanda nominala.
Rezerva la banca centrala trebuie gestionata zilnic pentru a se situa la nivelul obligatoriu impus de norme. Banca trebuie sa nu depaseasca acest plafon datorita costului de oportunitate: chiar daca se bonifica, dobanda practicata de bancile centrale pentru excedentul de rezerve este sub nivelul dobanzii de pe piata interbancara sau al ratei medii a dobanzii pentru activele bancare.
Daca valoarea disponibilului bancii la sfarsitul zilei in contul curent la banca centrala este sub plafon, atunci deficitul este completat scriptic de un imprumut de la banca centrala in conditii extrem de dure, echivalent practic cu o penalizare aplicata bancii respective.


Fisiere in arhiva (2):

  • Riscul de Lichiditate.doc
  • Riscul de Lichiditate.ppt

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!