Rezerva Minima Obligatorie si Rolul Ei in Activitatea Bancara

Cuprins referat Cum descarc?

CAP. 1. SISTEMUL REZERVELOR MINIME OBLIGATORII 2
1.1. Conceptul de rezerve minime obligatorii 2
1.2. Evolutia rezervelor minime obligatorii 8
1.3. Norme privind rezervele minime obligatorii 10
1.4. Rolul si efectele rezervelor minime obligatorii 12
CAP.2. ANALIZA REZERVELOR MINIME OBLIGATORII IN CADRUL BNR 16
CONCLUZII 20
BIBLIOGRAFIE 20


Extras din referat Cum descarc?

CAP. 1. SISTEMUL REZERVELOR MINIME OBLIGATORII
1.1. Conceptul de rezerve minime obligatorii
Literatura de specialitate din tara noastra, considera ca cea mai complexa si completa definitie a rezervelor minime obligatorii, este cea formulata de Costin C. Kiritescu , potrivit caruia politica rezervelor bancare oligatorii este definita ca fiind: ,,sporirea sau respectiv micsorarea cuantumului obligatiilor bancilor de a pastra in conturile lor la banca centrala o parte determinata din resursele de credit. Dupa cum procentul rezervelor obligatorii este stabilit mai sus sau mai jos, plasamentele bancilor in credite sunt micsorate sau marite, conjunctura economica este franata sau stimulata. Obligatia bancilor de a mentine neatinsa o rezerva de disponibilitati monetare largeste influenta bancii centrale. Marimea disponibilitatilor banesti temporar sterilizate prin politica rezervelor bancare obligatorii este stabilita ca proportie fie din angajamentele totale ale unei banci, fie din cresterea angajamentelor acesteia." 
Rezervele minime obligatorii au fost instituite odata cu experienta anilor 1929-1930 de intensa criza economica, in care a fost implicata si activitatea bancilor, care a determinat la nivel mondial dar cu precadere in SUA, falimentarea a peste 9000 de banci, acest lucru impunand obligativitatea constituirii de depozite la banca de emisiune, depozite ce au fost denumite rezerve minime obligatorii.
Rezervele minime obligatorii sunt implementate pentru a asigura o lichiditate minima in sistemul bancar si consta in obligatia bancilor, care colecteaza depozite, de a consemna, in conturile lor deschise la banca de emisiune, sume stabilite prin aplicarea unei cote procentuale asupra bazei de calcul, prin acest mecanism al rezervelor minime obligatorii urmarindu-se atat un scop monetar cat si unul prudential. Scopul principal este cel monetar si consta in limitarea potentialului de multiplicare a creditului in cadrul sistemului bancar, in timp ce scopul prudential presupune siguranta pe care o confera publicului faptul ca bancile dispun oricand de lichiditati suficiente, pentru a face fata solicitarilor de retragere a depunerilor. 
In sistemul bancar este admisa o insolvabilitate temporara mai mare decat in alte sectoare de activitate, banca centrala a sistemului fiind indreptatita sa intervina pentru a redresa situatia unor banci care se afla in dificultate. Se poate aprecia astfel ca obiectivul prudential asigurat de mecanismul rezervelor minime obligatorii scade in importanta in favoarea celui de politica monetara.
Principalele caracteristici ale acestui instrument de politica monetara sunt :
o baza de calcul a rezervelor minime obligatorii se determina ca nivelul zilnic, ce corespunde perioadei de observare, al soldurilor elementelor de pasiv atat in lei cat si in valuta din bilanturile bancilor, facand exceptie pasivele interbancare, obligatiile catre BNR si capitalurile proprii;
o ratele rezervelor minime obligatorii pot fi diferentiate atat in functie de scadenta reziduala a elementelor incluse in baza de calcul, care poate fi mai mica sau mai mare de 2 ani, dar si in functie de moneda de constituire;
o o alta caracteristica a rezervelor minime obligatorii este perioada de observare si cea de aplicare care au durata de o luna, fiind succesive astfel: prima reprezinta intervalul cuprins intre data de 24 a lunii precedente si data de 23 a lunii in curs;
o aceste rezerve minime obligatorii se constituie ca nivel mediu zilnic al disponibilitatilor mentinute pe parcursul perioadei de aplicare in conturile deschise de catre bancile comerciale din sistem la Banca Nationala a Romaniei;
o in cazul inregistrarii unui deficit de rezerva, se aplica o dobanda penalizatoare, iar abaterile repetate se sanctioneaza prin avertisment, amenzi sau dupa caz prin limitarea operatiunilor institutiei de credit.
Rezervele minime obligatorii sunt constituite cu scopul de a asigura lichiditatea minimala si consta in obligatia bancii comerciale care primeste depozite sa consemneze, in conturile pe care le are deschise la banca centrala, o suma dimensionata, prin aplicarea de regula a unei cote procentuale atat asupra depozitelor cat si asupra surselor asimilate. Aceasta operatiune descrie transferul de resurse ce se deruleaza intre bancile de depozit si banca centrala a sistemului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezerva Minima Obligatorie si Rolul Ei in Activitatea Bancara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!