Restructurare corporativă - preluările ostile

Cuprins referat Cum descarc?

1. Restructurarea corporativa 3
2. Achizitiile pe datorie - Leverage Buy Out 5
3. Atacul in preluarile ,,ostile" de firme 6
4. Strategii de aparare a firmelor-tinta impotriva preluarilor ,,ostile" 8
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din referat Cum descarc?

1. Restructurarea corporativa
Restructurarea corporativa include fuziunile, consolidarile, instrainarile si lichidarile precum si luptele pentru controlul unei corporatii. In sens larg, termenul de restructurare corporativa face referire la orice schimbare in natura operatiunilor, a structurii capitalului social sau a proprietatii, care nu sunt un element al cursului normal al activitatii unei firme.
Termenul de restucturare corporativa cuprinde trei categorii de activitati distincte, dar legate intre ele, si anume expansiunile, contractiile, dreptul de proprietate si de control.
Expansiunile sau extinderile corporative includ operatiunile de fuziuni, consolidari, achizitii si alte operatiuni care conduc la extinderea dimensiunii unei firme sau a domeniului sau de activitate.
Operatiunile de achizitii semnifica, la cel mai general nivel, incercarea unei firme achizitoare, de a obtine majoritatea actiunilor emise de la o alta firma. Achizitia initiala poate fi continuata cu o fuziune ulterioara.
Achizitiie pot fi realizate in trei moduri si anume fuziune sau consolidare, achizitia de actiuni si achizitia de active.
Fuziune sau consolidare. O fuziune se refera la absorbtia unei firme de catre alta. Firma care realizeaza achizitia isi pastreaza numele si identitatea si preia (achizitioneaza) toate activele si pasivele firmei achizitionate. Dupa o fuziune, firma achizitionata inceteaza sa mai existe ca o entitate de afaceri separata. 
O consolidare este similara fuziunii cu exceptia ca o noua firma este creata. Intr-o consolidare atat firma achizitionata cat si cea care face achizitia isi incheie existenta lor si devin parti ale unei firme noi.
O fuziune evita necesitatea transferarii titlului de proprietate pentru fiecare activ in mod individual de la firma achizitionata la cea care achizitioneaza, in plus, actionarii ambelor companii trebuie sa aprobe o fuziune (2/3 din voturi sunt necesare pentru aprobarea fuziunii).
Achizitionarea de actiuni. O alta modalitate de achizitionare a unei firme consta in 
cumpararea de actiuni. Acest proces poate sa inceapa cu achizitionarea de pachete mai mici de actiuni si se poate incheia printr-o oferta publica de cumpararea actiunilor firmei tinta. Oferta publica este facuta in mod direct de firma catre actionarii firmei tinta.
Achizitionarea de active. O firma poate achizitiona o alta firma prin cumpararea tuturor activelor sale. Un vot formal al actionarilor de la firma tinta este necesar intr-o achizitie de active. Un avantaj al acestei operatiuni este acela ca desi firma care achizitioneaza actiuni ramane sa se confrunte cu o minoritate de actionari (intr-o achizitie de actiuni), acest lucru nu se intampla in cazul achizitiei de active. Totusi, achizitionarea de active implica transferul de proprietate asupra fiecarui activ, iar aceasta practica face ca tranzactia sa fie mai scumpa.
Operatiuna de achizitionare a unei firme tinta poate fi ,,amicala" sau ,,ostila":
Preluarea ,,amicala" are loc in cazul in care firma achizitoare face o propunere financiara managerilor si conducatorilor firmei tinta cu privire la realizarea unei fuziuni, consolidari sau crearea unei relatii de tip firma-mama. In schimbul actiunilor pe care le detin la firma tinta, actionarii acestei firme pot primi numerar sau actiuni ale firmei achizitoare, sau in cazul unei consolidari, actiuni ale noi firme care va lua nastere. In urma unei achizitii printr-o preluare ,,amicala", echipa de management a firmei tinta isi pastreza, de obicei, vechea pozitie detinuta.
Preluarea ,,ostila" se situeaza la cealalta extrema. O preluare ostila poate incepe printr-o preluare ,,amicala". De exemplu, sunt destul de frecvente cazurile in care firma achizitoare aplica managerilor firmei tinta asa numita ,,imbratisare a ursului", prin care este facuta conducerii firmei tinta o propunere de preluare, iar aceasta din urma este obligata sa ia o decizie rapida cu privire la oferta respectiva. Conducerea firmei-tinta poate fi, de asemenea, informata despre intentia firmei achizitoare de a realiza o oferta publica de cumparare in cazul in care oferta sa de preluare ,,amicala" nu este aprobata. Intr-o astfel de situatie, firma achizitoare va cauta sa inlocuiasca, dupa preluare, managerii necooperanti. Intr-o ,,preluare ostila", managerii actuali se pot astepta sa fie inlocuiti cu o noua echipa de management pe care o numeste firma achizitoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Restructurare Corporativa - Preluarile Ostile.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Anton Sorin - Gestiunea riscurilor financiare. Abordari teoretice si studii de caz - Editura Universitatii ,,Al. I. Cuza", Iasi, 2009
2. Dornescu Valeriu - Investment Banking - suport de curs MASTER, an II, BPF, Iasi 2013
3. Fleuriet M. - Investment Banking explained. An insider's guide to the industry - The McGraw-Hill Companies Inc., 2008
4. Halperin Paul, Weston J. Fred, Brigham Eugene - Finante manageriale - Ed. Economica, Bucuresti, 1998
5. Morrison Allan, Wilhelm William - Investment Banking. Institutions, Politics and Law - Oxford University Press, 2007
6. Prisacariu Maria, Ursu Silviu, Andries Alin - Piete & instrumente financiare derivate - Editura Universitatii ,,Al. I. Cuza", Iasi, 2008
7. http://www.businessmagazin.ro/business-hi-tech/america-online-979742
8. http://www.reuters.com/article/idUSL1153986020070211
9. http://www.eurofound.europa.eu/eiro/1999/11/feature/de9911220f.htm
10. http://www.zf.ro/business-hi-tech/microsoft-yahoo-3051517/
11. http://www.zf.ro/business-hi-tech/explicatia-capitularii-yahoo-nu-mai-putea-tine-pasul-cu-investitiile-google-si-microsoft-4717958/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!