Relatia Stat - Economie

Extras din referat Cum descarc?

In centrul atentiei mercantilistilor au stat problemele economice practice, cu precadere masurile de politica economica pe care trebuia sa le ia statul pentru desfasurarea eficienta a afacerilor, cresterea profitului oamenilor de afaceri si sporirea avutiei nationale. 
Temelia politicii economice mercantiliste este ideea prezentei si interventiei active a statului in economie, atat ca agent economic de sine statator, cat si, mai ales, pe plan extern, printr-o minutioasa si severa politica protectionista in favoarea intreprinzatorilor nationali, limitand concurenta intreprinzatorilor straini. 
Statul trebuia sa vegheze asupra comertului si industriei; sa protejeze inventiile, sa acorde facilitati constructiilor navale, sa se ocupe de formarea cadrelor si asigurarea ocuparii fortei de munca. El trebui sa intervina cu taxe de protectie la produsele realizate in tara, dar sa se manifeste liber-schimbist pentru produsele ce puteau fi fabricate doar in exterior. Statul mercantilist era un stat cuceritor; el trebuia sa incurajeze si sa sustina colonizarea pentru ca, pe aceasta cale, sa asigure resorbtia unui eventual excedent de populatie, noi surse de materii prime sau noi debusee. 
In Anglia mercantilismul, numit ,,comercialism", evolueaza in directia incurajarii comertului exterior si a navigatiei. In sec. XVII Anglia a inceput lupta cu monopolul comercial olandez. Imperiul colonial a jucat un rol decisiv in imbogatirea rapida a Angliei. Fondarea in 1600 a Companiei Indiilor Orientale i-a acordat dreptul de monopol in comercializarea cu India si China. In China se vindea la preturi mari opiul indian si se cumparau la preturi extrem de mici matasurile si portelanul chinez. Companii comerciale similare au fost create si in alte parti ale lumii.
Marinarii si negustorii englezi, iar cu ei si statul, se imbogateau si din contrabanda marfurilor, avantajoasa in conditiile << revolutiei preturilor >>. Preturile inalte din Spania si Portugalia au facut competitive marfurile engleze mai ieftine, contrabanda inflorind mai ales in coloniile spaniole si portugheze.
Destinul istoric al mercantilismului pe termen lung este plin de invataminte pentru posteritate, inclusiv economistii din zilele noastre.
Au fost formulate mai multe doctrine mercantiliste, cum ar fi: 
- proprietatea de tip privat si de forma burgheza;
- munca si remunerarea care se imparte in arte posesive (agricultura, industria, administratia), arte achizitive (de comert), si arte pecuniative (banii din metal, negotul, schimbul si dobanda );
- capitalul si dobanda:
- fenomenele si circulatia monetara.
Mercantilismul a insemnat pentru teoria, dar mai ales pentru practica comuna:
- concentrarea puterii in mainile statului, care sa detina in exclusivitate metalele pretioase (etatismul )
- exploatarea minelor, scoaterea din ele a metalelor pretioase si favorizarea prelucrarii lor;
- organizarea comertului si a industriei (masuri populationiste, maxim legal de salarii, regim de munca fortata, manufacturi regale, incurajand capitalismul, favorizarea exportului, industria nationala, colonizarea, hegemonismul tarilor dezvoltate);
- opozitia intereselor nationale intre ele.
FIZIOCRATISMUL
Ordinea economica gandita exclusiv prin vointa suveranului, atotputernicia statului cu inabusirea liberei initiative, imoralismul economic ridicat la rangul de principiu, exacerbarea rolului comertului si sacrificarea agriculturii nu puteau ramane fara contrareactii. 
Ca urmare, o noua filosofie sociala, cu valori fundamentale in ordinea naturala, liberalism si dreptul de proprietatea, se instaleaza si se impune la finele secolului XVII si inceputul secolului XVIII.
,,Fiziocratismul este o doctrina economica burgheza din secolul al XVIII-lea, avand o aparenta feudala care admite existenta unei ordini naturale in societate si a unor legi economice independente de vointa oamenilor." (John Nou - Studies in the Development of Agricultural Economics in Europe, pag. 317).
Ca doctrina si politica economica fiziocratia a aparut, in principal, ca o reactie la mercantilism in sensul ca:
- imoralismului mercantilist ii opune o filosofie umanista si liberala;
- protectionismul este inlocuit cu liberschimbismul:
- bulionismului spaniol si imbogatirii prin bani sau comert ii opune o agricultura puternica, singura considerata creatoare a unui surplus;
- conceptiei mondoeconomice statice si jocului cu suma nula ii opune o viziune dinamica; libertatea schimbului si in general, libera circulatie a bogatiei se pot realiza in profitul tuturor;
- unui stat puternic si omniprezent ii opune un minimum de implicare a statului.
In mod curent, statul fiziocratilor avea urmatoarele functii:
- sa apere ordinea naturala si, in principal, atributul sau fundamental: proprietatea Proprietatea este sursa libertatii. Daca acestea doua sunt garantate, ordinea naturala este ,,evidenta". Accentul este pus pe proprietatea in forma personala privita ca ,,dreptul de posesiune asigurat si garantat de forta unei autoritati titulare" (Dupont de Nemours - Phzsiocratie, pag. 22). A fi proprietar, personal, desemna calitatea de a dispune, dupa propria vointa, de propriile posibilitati si ,,facultati", de a urmari propriul interes si de a uza de roadele muncii;
- instructia; nu este vorba de pedagogia industriala mercantilista ci de un proces de invatare propriu-zis, menit a cultiva, a forma o opinie politica luminata;
- lucrarile publice
Acesta este rolul statului fiziocrat; minim si adesea ingrat; insarcinat cu popularizarea si constientizarea cetatenilor despre necesitatea reducerii propriilor functii.
Fiziocratii au criticat si respins voluntarismul mercantilistilor manifestat in ideea interventiilor statului in economie, inclusiv protectionismul vamal, deoarece erau convinsi ca mai presus de dorintele si vointa oamenilor exista in societate , deci si in economie, o ordine fireasca sau naturala care se impunea cu forta lucrurilor implacabile si care , daca era cunoscuta si respectata, asigura buna functionare a economiei si armonia dintre toate componentele societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia Stat - Economie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!