Relatia dintre Inflatie si Somaj

Extras din referat Cum descarc?

"Daca somajul scade sub o anumita rata, inflatia se accelereaza. Rata suficient de inalta a somajului, care poate evita acest lucru, este denumita rata a somajului care nu accelereaza inflatia" (Nairu).
Inflatia este procesul de crestere semnificativa si persistenta a nivelului preturilor. In perioadele in care se manifesta fenomenele inflationiste, influenta preturilor care cresc este mare decat a celor care scad, astfel incat, pe total, nivelul mediu al preturilor va creste.
De asemenea, inflatia mai poate fi definita prin scaderea puterii de cumparare a unei unitati monetare (respectiv a cantitatii de bunuri si servicii ce poate fi achizitionata prin intermediul unei unitati monetare).
De obicei, o crestere a nivelului mediu al preturilor de sub 1% anual nu este considerata inflatie. Un nivel al inflatiei intre 1 si 3 % pe an este considerat rezonabil pentru economie in expansiune, iar o astfel de inflatie se numeste inflatie taratoare. La polul opus situeaza situatia in care inflatia este de peste 50% pe luna, caz in care avem hiperinflatie.
Pe termen lung inflatia este prezenta in orice economie. Deci, fenomenul nu poate controlat in totalitate, ci doar influentat. Inflatia nu este ,,paguboasa" pentru toata lumea. Cei ce anticipeaza corect evolutia acesteia au de castigat, in timp ce cei care nu o pot anticipa au general de pierdut.
Inflatia este un obstacol important in calea implementarii politicilor economice de crestere economica, datorita faptului ca anticiparile agentilor nu mai pot fi efectuate corect, si aici o risipa de resurse si o neincredere in politicile implementate de puterea publica.
Din ansamblul problematicii legata de inflatie o serie de preocupari vizeaza geneza acesteia. In teoria economica exista numeroase opinii cu privire la aceasta geneza, dar trebuie sa subliniem ca ea poate fi explicata printr-o multitudine de cauze de natura economica, financiar-monetara, social-politica etc. De asemenea, geneza poate fi determinata fie de cauze interne, fie de cauze externe, acestea din urma avand o importanta tot mai mare in ultimele decenii, ca urmare a interdependentelor crescande dintre economiile nationale.
Urmarind evolutiile economico-sociale, atat la nivelul economiilor nationale, dar si al economiei mondiale, putem aprecia ca la baza aparitiei si manifestarii inflatiei, indiferent de dimensiunea, intensitatea si consecintele sale, de cele mai multe ori, stau cauzele de factura interna, si in primul rand, din domeniul strict economic.
In literatura economica, majoritatea celor care se ocupa de acest fenomen situeaza in prim plan drept cauze : cererea- care determina marimea pretului platit de cumparator si costul- care-i impune vanzatorului sa pretinda un pret corespunzator efortului financiar facut. Asadar fie raportul cerere-oferta, fie costul de productie si salariul, sunt influentate, la randul lor de o serie de alti factori directi si/sau indirecti.
Daca cei mai multi economisti vorbesc de geneza prin cerere si cost, altii situeaza in prim plan moneda, politica monetara. Aducerea in circulatie a unei cantitati de moneda peste necesitati reprezinta un simptom si indicator de baza al aparitiei si prezentei procesului inflationist. In ceea ce priveste relatia moneda-inflatie exista, de asemenea, mai multe explicatii.
Astfel, inflatia apare ca urmare a faptului ca emisiunea de bani in circulatie este foarte mare, avand consecinta directa cresterea accentuata a preturilor. Apreciem ca desi inflatia are cauze multiple, in final acestea se reduc la un singur mijloc : moneda.
In perioada postbelica, mai ales in ultimele decenii, influentele exercitate asupra mersului economiei provin in mare masura din exterior. Acest lucru are la baza, in primul rand, adancirea si diversificarea interdependentelor ecomonice si nu numai diversificarea formelor de cooperare si colaborare.Influentele negative ale exteriorului se regasesc in economia nationala ca urmare a faptului ca in multe state se inregistreaza crestere si dezvoltare economica lenta, sunt probleme multiple vizand utilizarea fortei de munca, deficite bugetare, deficite ale balantelor de plati etc.
In ceea ce priveste somajul, inainte de a face o sinteza a definitiilor date somajului in literatura de specialitate,trebuie precizat ca, la origine, notiunea de somaj era sinonima cu aceea de "inactivitate".
Cuvantul "somaj" din limba romana provine din cuvantul francez "chomage". La randul sau, acesta deriva din latinescul "caumare", fiind provenit de la cuvantul grec "cauma", care inseamna "caldura mare", din cauza careia inceta orice activitate.
Din punct de vedere statistic, indicatorii prin care se apreciaza somajul sunt de doua feluri:
- indicatori absoluti;
- indicatori relativi.
Indicatorii absoluti sau indicatorii de nivel se refera la numarul efectiv de someri. Ei se exprima in "persoane" ("mii persoane") si se determina pentru anumite perioade de referinta: lunar, trimestrial sau anual. Numarul somerilor se calculeaza si in corelatie cu anumite variabile demografice, ca: varsta, sex, stare civila, dar si tinand cont de pregatirea profesionala, de nivelul studiilor sau de repartitia teritoriala.
O caracteristica aparte urmarita in ceea ce priveste analiza somajului este durata acestuia. Din acest punct de vedere, se identifica un somaj de scurta durata (sub un an) si un somaj de lunga durata (pe o perioada mai mare de un an).


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia dintre Inflatie si Somaj.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!