Relatia Banca Centrala - Banci Comerciale in Contextul Economiei de Piata

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aparitia si organizarea bancilor centrale pag. 1
1.1. Repere istorice ale bancilor centrale pag. 1
1.2. Evolutia numarului de banci centrale si sporirea rolului acestora pag. 3
1.3. Functiile si operatiunile bancilor centrale pag. 5
2. Sistemul bancar in contextul economiei de piata pag. 17
2.1. Consideratii generale pag. 17
2.2. Relatia banca centrala - banci comerciale pag. 19
3. Banca Nationala a Romaniei pag. 26
3.1. Istoricul BNR pag. 26
3.2. Rolul si functiile BNR pag. 28
3.3. Relatiile de credit intre BNR si bancile comerciale pag. 33


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Aparitia si organizarea bancilor centrale
Robert Frost: "There have been three great inventions since the beginning of time: fire, the wheel, and central banking"
1.1. Repere istorice ale bancilor centrale
Analiza sistemelor bancare contemporane evidentiaza ca acestea sunt structurate pe doua nivele, respectiv banca centrala si bancile de rang secundar, denumite si banci de sistem. Rolul bancii centrale rezulta din monopolul asupra emisiunii monetare si din functia de autoritate monetara, pe care a preluat-o treptat si pe masura ce s-a implicat in afacerile statului si, in mod special, in politica economica. In acest context, este necesara precizarea faptului ca, in momentul initial al formarii sistemelor bancare, nu exista o delimitare intre operatiunile realizate de bancile comerciale si de cele centrale (sau de emisiune). In perioada convertibilitatii monetare, activitatea de emisiune nu constituia un privilegiu al bancilor centrale. Identificarea celor doua tipuri de banci s-a infaptuit in timp, prin concentrarea emisiunii de moneda la nivelul unei singure banci, banca centrala, care a inceput, astfel, sa detina monopolul asupra operatiunii de emisiune.
Acest proces, poate fi situat, in timp, la momente diferite, in functie de gradul de evolutie economica si sociala a tarilor. Astfel, in Anglia, banca centrala s-a infiintat in anul 1694, sub forma de societate privata pe actiuni; in anul 1880 se organizeaza Banca Frantei, iar in anul 1863, bancile nationale din SUA. Instituirea monopolului asupra emisiunii, prin reglementari ale statului, s-a realizat mai tarziu, printr-o serie de legi, care au marcat evolutia sistemelor monetare. Pot fi enumerate cateva momente: in anul 1844, in Anglia se stabileste sistemul de emisiune (prin legea lui Robert Peel); in 1848, in Franta, se elimina dreptul de emisiune monetara al bancilor departamentale; in anul 1913 in SUA se creeaza Sistemul Federal de Rezerve, constituit din 12 banci federale de rezerve.
Desi in perioada actuala, bancile centrale ale tuturor tarilor, cu exceptia celor 12 banci de rezerva din SUA, sunt banci cu capital de stat, de-a lungul evolutiei lor in timp, s-au identificat mai multe categorii de banci, in functie de provenienta capitalului. Astfel, in 
Anglia, banca de emisiune a fost cu capital privat; in Suedia, Finlanda, Austria, Bulgaria, bancile s-au constituit prin participarea capitalului de stat, iar in tari precum Romania si Belgia, capitalul bancilor a fost mixt. 
Activitatea bancilor centrale, gestionarea si executia politicii monetare, este coordonata de anumite organisme, in a caror competenta se afla membri numiti dupa diverse criterii. Astfel, in functie de masura in care alegerea guvernatorului si a membrilor Consiliului de Administratie depinde de raportul dintre puterea politica si banca de emisiune, se poate stabili gradul de independenta al bancii centrale. Structurile bancilor centrale sunt, in mare parte, legate de factori politici ai tarilor respective si de traditia acestora. In tarile centralizate exista o unica institutie, banca centrala, care detine sucursale sau agentii in regiuni sau departamente, in timp ce in tarile federale, structura federala se regaseste si la nivelul bancii centrale, in grade diferite. Astfel, in Germania, in anii 1940, aliatii favorabili federalizarii puternice a acestei tari au impus 11 Banci Centarle ale landurilor, pentru inlocuirea bancii Reichsbank. Ulterior, in anul 1948, s-a creat un institut central de emisiune, considerat o filiala a bancilor centrale din cele 11 landuri. In 1957, dupa recuperarea suveranitatii Germaniei, aceasta institutie a fost inlocuita cu Deutsche Bundesbank, iar in structurile de conducere au fost inclusi toti presedintii bancilor federale. 
In SUA, Sistemul Federal de Rezerve mentine o forma mai descentralizata, in sensul ca teritoriul este divizat in districte la nivelul carora exista o banca federala de rezerve, si al carei capital este detinut de bancile comerciale, membre ale sistemului. Pentru fiecare banca afiliata, cota de subscriere este de 6% din fondurile proprii, bancile comerciale avand obligativitatea respectarii cotei rezervei minime obligatorii, ceea ce le confera dreptul de a realiza operatiuni de rescontare.


Fisiere in arhiva (5):

 • Relatia Banca Centrala - Banci Comerciale in Contextul Economiei de Piata
  • Bibliografie.doc
  • cap 1.doc
  • cap 2.doc
  • cap 3.doc
  • Cuprins.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!