Regimul Valutar în Ungaria

Extras din referat Cum descarc?

Regimul valutar, politica valutara: concepte
In general, regimul valutar poate fi definit ca un ansamblu de principii, reguli si norme de procedura instituite de un stat cu privire la: platile in valuta aferente operatiunilor de comert exterior si operatiunilor necomerciale, cursul de schimb al monedei nationale, rezerva valutara a statului, circuitul aurului si al metalelor pretioase.
Regimul valutar reprezinta o forma de concretizare a politicii valutar - financiare a statului respectiv.
Prin politica valutara (politica monetara externa) se intelege totalitatea mijloacelor, tehnicilor si procedeelor utilizate de catre autoritatile monetare ale unui stat, prin care se actioneaza asupra circuitelor monetare pe plan national si in relatiile cu alte tari, in scopul influentarii gradului de stabilitate al monedei nationale in raport cu diversele valute, precum si in scopul mentinerii echilibrului dinamic al balantei de plati.Ca parte integranta a politicii economice, politica monetara externa a unei tari se afla intr-o stransa interdependenta cu politica monetara interna si cu celelalte componente ale politicii economice: politica comerciala, politica fiscala, politica preturilor. 
Obiectivele politicii valutare ale tarilor dezvoltate difera de obiectivele politicii valutare ale tarilor in curs de dezvoltare, diferentiere
generata de pozitia monetara a tarilor dezvoltate, de distribuirea asimetrica a lichiditatior internationale, de insuficienta dezvoltare a sistemului bancar etc.
Corelat cu politica monetara interna, politica monetara externa in tarile cu moneda convertibila urmareste sa influenteze conjunctura valutara in care evolueaza moneda nationala in vederea mentinerii stabilitatii si puterii de cumparare a acesteia. 
Prin politica valutara se urmareste modificarea situatiei balantei de plati in sensul relaxarii constrangerilor externe.
In tarile cu moneda neconvertibila, politica valutara urmareste intarirea puterii de cumparare a monedei nationale, sporirea competitivitatii marfurilor autohtone, mentinerea soldului balantei de
plati intre limitele favorabile expansiunii economice.
Tipuri de regimuri valutare
In fiecare stat, guvernul decide ce politica trebuie adoptata in ceea ce priveste cursul de schimb valutar. De obicei, politica de baza adoptata se refera la regimul cursului de schimb.
Se cunosc patru mari tipuri de regimuri valutare, si anume:
o regimul valutar al cursurilor flexibile sau fluctuante (flexible or floating exchange rates);
o regimul valutar al cursurilor fixe sau legate (fixed or pegged exchange rates);
o regimul valutar al cursurilor cu fluctuare dirijata (managed floating exchange rates);
o regimul valutar al cursurilor controlate.
In plus, in prezent se mai intalnesc si cazuri intermediare sau combinate de regimuri valutare, pornindu-se de la cele mai rigide catre cele mai flexibile.
Acestea sunt:
o uniunea monetara (currency union) sau dolarizarea (adoptarea unei valute ca moneda nationala - este cazul Ecuadorului). Uniunea monetara permite utilizarea aceleiasi monede in raporturile cu alte membre ale Uniunii (exemplu: Euro);
o consiliul monetar (currency board) permite schimbul valutar legal al monedei interne contra unei valute straine anume la un curs de schimb fix.
Consiliul monetar este singura institutie monetara care emite moneda nationala, acesta preluand atributiunile bancii centrale in domeniul emisiunii. 
Cursul de schimb se fixeaza prin lege in raport cu o alta moneda. Printre tarile care au introdus consiliul monetar amintim: Hong Kong (1983);Argentina (1991); Estonia (1992); Lituania (1994); Bulgaria (1997); Bosnia-Herzegovina(1998).
Introducerea consiliului monetar se poate realiza in tarile care dispun de reserve valutare adecvate, disciplina fiscala, de un sistem financiar puternic si bine supravegheat.
o curs tarator sau paritate glisanta (crawling peg); in acest caz, cursul de schimb fix se determina in raport de un etalon, care se poate modifica discretionar. In felul acesta,cursul de schimb se poate utiliza ca o ancora nominala.
o bande de fluctuare (target zones, bands); in acest caz, cursul de schimb variaza in interiorul unui coridor preanuntat.
o flotare libera, independenta; in acest caz, banca centrala nu intervine pe piata, cursul de schimb se stabileste prin compararea cererii si ofertei de valuta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Valutar in Ungaria.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!