Reforma Sistemului de Pensii din Romania

Extras din referat Cum descarc?

Lucrarea de fata se doreste a fi una care prezinta cauzele care au determinat o riguroasa reforma a sistemului de pensii din Romania, prezentand in acelasi timp si solutiile identificate, in dorinta de a asigura contribuabililor un venit de inlocuire decent.
In ultimii ani, reformarea sistemului de pensii a constituit o preocupare esentiala in majoritatea tarilor lumii, fie ele dezvoltate sau in curs de dezvoltare. Scopul acesteia a fost, in principal, asigurarea echilibrului financiar durabil si a principiului echitatii intre generatii, indeosebi in cazul sistemelor publice bazate pe criteriul redistribuirii resurselor si beneficiilor intre generatii (pay as you go). 
Inaintea procesului de reformare, sistemul de pensii din Romania a avut o multitudine de trasaturi comune cu sistemele de pensii ale celorlalte tari din Europa de Rasarit si din fosta Uniune Sovietica. Cea mai importanta dintre ele a fost aceea ca toate sistemele din aceste tari se confruntau simultan cu o criza financiara in crestere si cu incapacitatea de a oferi venituri adecvate celor mai multi dintre pensionarii lor. Celelalte trasaturi comune ale acestor tari ar fi:
- o schema de finantare de tipul ,,pay-as-you-go" cu regimuri speciale pentru muncitorii din sectoarele privilegiate;
- o acoperire aproape universala;
- nivele ridicate ale cheltuielii pentru pensii, ca procentaj din PIB;
- un raport defavorabil intre beneficiarii de pensii si contribuabili, determinat de varstele scazute de pensionare si de certificarea laxista a pensiilor de boala;
- rate mari ale contributiei;
- vizarea, dar nerealizarea unui raport optim intre pensia medie si salariul nominal mediu, ceea ce lasa mai degraba o marja ingusta pentru fondurile private de pensii suplimentare;
- formule deficitare de stabilire a bazei de calcul pentru pensii;
- indexarea imperfecta in functie de inflatie;
- un spatiu considerabil pentru manipularea strategica;
- expansiunea evaziunii si cresterea arieratelor.
In anul 1990, situatia fondului de pensii din Romania era una satisfacatoare. Deficientele sistemului ,,pay as you go" si evolutiile demografice au falimentat insa acest sistem. O serie de acte normative - noua lege a pensiilor, 19/2000 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului 49/2001 - au imbunatatit sistemul de stimulente prin incurajarea cresterii contributiilor pe o perioada mai mare de timp. Dar aceste imbunatatiri nu au generat efecte suficiente. Tendintele demografice si aspectul motivational din sistemul ,,pay as you go" necesitau introducerea unei scheme de fonduri.
Ca si celelalte tari foste socialiste, Romania a intrat in perioada de tranzitie cu un sistem de pensii ,,pas cu pas" in care pensionarii sunt platiti din contributiile salariatilor actuali, iar cuantumul pensiilor este legat de nivelul venitului (cu perioade de contributii minime), dar nu direct relationat de contributia totala. Variabila cheie intr-un astfel de sistem este rata de dependenta: numarul pensionarilor/numarul salariatilor (contribuabililor).
Fig. 1.1 Rata de dependenta (Sursa datelor: Bogdan M. Chiritoiu, ,,Pasind cu greutate - Reforma pensiilor in Romania", pag. 4)
In 1990, Romania avea o rata normala, de 3,42. Aceasta situatie s-a schimbat rapid (Fig. 1.1). Evolutia demografica a creat probleme sistemului de pensii. Populatia a scazut, din cauza ratei negative de crestere si emigrarii (Tabel 1.1). Principalul motiv al modificarii ratei de dependenta a fost insa pensionarea inainte de termen.
Profitand de prevederile generoase ale legii muncii care permitea pensionarea la 50 de ani pentru femei si la 55 de ani pentru barbati, si introducerea unui numar de profesii intr-o categorie superioara de risc, ce permitea pensionarea cu drepturi depline inainte de termen, numerosi salariati, in fata provocarilor unei economii in tranzitie, au ales relativa securitate a unei pensionari timpurii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Sistemului de Pensii din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!