Referat Sisteme Financiare Comparate

Extras din referat Cum descarc?

Euro si Banca Centrala Europeana 
Analiza aprofundata a situatiei economice a tarilor care au aderat la Uniunea Economica si Monetara, inainte si dupa introducerea monedei unice euro, a permis identificarea si evidentierea rolului acesteia in evolutia pozitiva sau negativa a economiilor tarilor membre.
Spre deosebire de S.M.E., Uniunea Monetara constituie o experienta inedita, care nu-si gaseste echivalent nici in precedentele istorice si nici in exemplele actuale. Originalitatea ideii de Uniune Monetara Europeana consta in faptul ca isi propune realizarea unui parteneriat intre tari suverane si care sunt, in unele cazuri, comparabile ca dimensiuni si forta economica, politica si militara. Ca urmare, promotorii acestui proiect au respins ideea unei monede dominante, in jurul careia sa graviteze celelalte monede participante, propunandu-si, in schimb, sa creeze o moneda de un alt tip, care sa le inlocuiasca pe toate celelalte. Conjunctura economica (inflatie, somaj, cresterea economica, bugetul, sarcina datoriei publice) in care se afla tarile este destul de diferita, insa uniunea monetara are avantajul ca uniformizeaza evolutiile de tip conjunctural.
Trecerea la moneda unica, conform Tratatului de la Amsterdam
In ianuarie 1996, sefii de state si de guverne, au decis ca trecerea la moneda unica sa se realizeze in jurul a trei date cheie, care marcheaza tot atatea etape.
Etapa A (1.01.1998  1.01.1999). Lansarea U.E.M. Pe 2 mai 1998, la Bruxelles, Comisia Europeana a recomandat la 41 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, 11 tari care sunt pregatite pentru E.U.R.O.: Germania, Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda si Portugalia. Anglia si Danemarca au refuzat aderarea la noua moneda europeana. In cursul acestei perioade, monedele, atat ale tarilor participante la EURO cat si ale altor tari membre ale U.E. au continuat sa fluctueze unele in raport de celelalte.
Banca Central Europeana urma sa-si inceapa activitatea prin emiterea de monede si bilete de banca in moneda unica. Germania a fost prima tara care a emis EURO pe piata germana.
Etapa B (1.01.1999-1.01.2002). Demararea efectiva a U.E.M. In timpul acestei perioade care a durat trei ani, monedele nationale au circulat alaturi de moneda unica EURO, cursurile de schimb fiind fixate irevocabil intre ele si EURO. Sistemul European al Bancilor Centrale (S.E.B.C.) compus din Banca Central Europeana (B.C.E.) si Bancile Centrale Nationale, a devenit operational. El definea si conducea o politica monetara si de schimb unica (fixarea ratelor dobanzii pe termen scurt, interventiile fata de dolar sau yen etc.) in EURO. 
Etapa C (1.01.2002) generalizarea monedei unice. Incepand cu 1.01.2002 si timp de sase luni, s-au introdus noile mijloace de plata in moneda unica si s-au retras vechile monede nationale. Trecerea la moneda unica nu putea reusi, decat daca moneda unica era total acceptata de catre cetateni. 
Conditiile introducerii monedei unice europene
Unii specialisti considera ca moneda unica nu poate si nu trebuie sa constituie decat perfectionarea U.E. si nu trebuie pusa in aplicare decat atunci cand toate conditiile, nu numai cele economice dar si cele politice vor fi efectiv realizate.
Aceste conditii ar fi:
- Asigurarea convergentei politicilor monetare ale tarilor membre, adica convergenta spre o singura valoare a ratei inflatiei si asigurarea stabilitatii cursurilor de schimb intracomunitare.
- Pentru ca inlocuirea monedelor nationale cu moneda unica sa fie posibila, trebuie ca toate ajustarile economice prealabile sa corespunda fixitatii relative a ratei de schimb in cadrul U.E.
- Realizarea unei U.M. si instaurarea unei monede unice sunt conditionate de realizarea uniunii politice
Functionarea monedei unice euro
Se stie foarte clar ca Uniunea Europeana a fost creata pentru a contrabalansa puterea in crestere a Statelor Unite, iar moneda euro pentru a detrona dolarul si a se atinge scopul initial. Cu alte cuvinte, aparitia monedei euro punea in discutie rolul international dominant al dolarului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat Sisteme Financiare Comparate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!