Reconsiderari ale managementului bancar

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie: globalizare in sectorul industriei bancare; noile obiective ale
managementului riscurilor bancare in contextul globalizarii.
Summary: - The author give some considerations about the objectives of the bank risk management, in context of the globalization of the industry bank sector Also he makes some reference to the importance and the role of the diferents kind of the risk, with economic and financial nature,wich must to be take in consideration by the bank managers for to have a good bank's evolution on the market in the next period. 
Viata economica contemporana, devenita deosebit de tumultoasa, obliga bancile comerciale sa-si revizuiasca continuu obiectivele strategice in general, cele ce tin de managementul lor financiar, in special.
in perioada imediata ce a urmat anilor *60 in cele mai renumite banci managementul financiar si, in acest context, managementul riscului bancar, s-a focalizat pe gestiunea activelor (asset management). Specific era faptul ca fondurile, cu deosebire cele atrase, erau procurate la asa zise ,,costuri plafonate" (regulatory ceiling). Aceasta permitea bancilor sa fie cat mai productive, sa obtina randamente financiare ridicate, intru-cat ele isi plasau fondurile in active cu un ridicat nivel de profitabilitate ( high yield assets). Abordand acest principiu, multe banci au acordat o atentie aparte pasivelor, resurselor atrase, mizand pe faptul de a le obtine la costuri cat mai rezonabile si a le plasa cat mai profitabil posibil. intr-un astfel de context, gasirea surselor de provenienta a fondurilor si gestiunea costurilor acestora a constituit obiectivul major al gestiunii activelor si pasivelor in banci, implicit a riscului asociat acestora.
Cu timpul, odata cu cresterea volatilitatii dobanzilor in piata, fenomen vizibil cu precadere in deceniul *70 - *80, obiectivul major al managementului riscurilor in banci s-a schimbat radical. Scopul urmarit de aceasta data era mentinerea unei marje considerata adecvata intre randament (returns on assets) si costul fondurilor achizitionate. Altfel spus, acest obiectiv viza managementul marjei ,, dobanda activa - dobanda pasiva" (GAP), managementul senzitivitatii dobanzii, managementul maturitatilor (duration), acentul fiind pus pe simulare. Ca urmare, managementul financiar in bancile comerciale devine mult mai complex, bancile, in calitatea lor de intermediari financiari, intrind intr-o competitie deosebita datorata dereglementarilor ce au avut loc in sfera serviciilor financiare.
in perioada anilor *80 - *90, dereglementarea, dar mai ales intensificarea competitiei bancare transfrontaliere, a condus spre aparitia unor probleme mult mai dificil de rezolvat. Punctele slabe ale managementului financiar, in general, cel al riscurilor bancare in special, a cauzat un oarecare stress in industria economisirii si creditarii, cu deosebire pentru bancile care operau in regiuni cu o economie slab dezvoltata. A fost nevoie de interventii in planul restructurarii institutiilor financiare, cat si in cel al reglementarilor si practicilor de management, care si-au facut resimtite efectele cu deosebire dupa anii *90.
in prezent, deorece este imposibil sa predictezi cu exactitate trendul pe care il va marca in viitor managementul financiar si cel al riscurilor bancare, apreciem ca doua mari dimensiuni isi vor pune aprenta asupra evolutiilor viitoare si anume:
-una de natura endogena, concentrata pe schimbari in domeniul serviciilor financiare, in general, al bankingului , in special, precum si al reglementarilor specifice;
-a doua de natura exogena, ce tine mai mult de domeniul pietelor financiare, cu deosebire a celor externe, in care bancile trebuie sa opereze.
Asa cum apreciaza unii specialisti din domeniu , in perioada imediat urmatoare, industria serviciilor bancare si financiare se va schimba semnificativ. Numarul si tipul institutiilor financiare si bancare se vor reduce dramatic; barierele geografice si cele legislative privind afacerile vor fi eliminate; succesiv vor avea loc valuri de fuziuni si achizitii, favorizand concentrarea bancara. Sub impactul globalizarii vom asista la aparitia unor noi si puternice institutii financiar-bancare (grupuri financiare) care vor rivaliza cu marile banci de azi in privinta, produselor si serviciilor, a segmentelor de piata, a clientelei. in acest context reglementarile cu caracter global, furnizate de institutiile de supraveghere a prudentei bancare, vor pune accentul pe riscul de capital, pe riscul de lichiditate, pe cel al activelor externe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reconsiderari ale managementului bancar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!