Recenzie - Dezvoltarea Afacerilor Sociale, de Muhammad Yunus

Extras din referat Cum descarc?

Sectorul de business este privit de multe ori drept unul dintre principalii cauzatori ai marilore probleme cu care se confrunta societatea actuala: accidentele de mediu si schimbarea climatica, inegalitatile, probleme de sanatate ori somajul. Se considera, adeseori, ca mediul privat nu are capacitatea de a rezolva problemele sociale, acestea revenind exclusiv sectorului public.
In acelasi timp in lumea de afaceri s-a creat o reticenta nejustificata fata de pietele emergente si comunitatile sarace. Acestea nu pot deveni profitabile, iar cei saraci nu pot fi nici parteneri de afaceri credibili, nici debitori solvabili; saracia nu este o piata interesanta; ca un dat, comunitatile sarace trebuie sa ramana asa cum sunt: acesta este mesajul nerostit al strategiilor fondurilor de investitii, al strategiilor de dezvoltare ale multora dintre multinationale si al politicilor de creditare ale bancilor.
Muhammad Yunus (nacut pe 28 iunie 1940) este un economist din Bangladesh si fondator a Grameen Bank, o institutie care ofera microcredite (mici imprumuturi acordate populatiei sarace) pentru a-si ajuta clientii sa inceapa mici afaceri. In anul 2006 Yunus si Grameen au primit Premiul Nobel. Yunus insusi a primit multe alte onoruri nationale si internationale .
Ideea propusa de Muhammad Yunus pentru solutionarea aspectelor mai sus mentionate, dezvoltarea afacerilor sociale, are o influienta majora nu numai asupra nivelului de trai al oamenilor saraci, in sensul asigurarii unui loc de munca, a producerii unor alimente care sa elimine malnutritia sau vindecarii unor boli, ci are un impact social general. De exemplu prin imprumuturile acordate femeilor de Grameen Bank este sustinuta dezvoltarea spiritului antreprenorial in randul femeilor din satele Bangladesh-ului, contribuind astfel si la emanciparea femeii, la posibilitatea acesteia de a lua decizii si de a juca un rol important in societate, intr-o tara in care rolul femeii este foare redus.
Situatia economica actuala a adus adeseori in prim-plan problemele capitalismului, ineficienta acestuia in a administra crizele si de multe ori am citit in ziare sau am vazut la televizor specialisi ce sustineau necesitatea schimbarii modului de gandire economica si importanta inlocuirii capitalismului. Si Muhammad Yunus vine cu o ideea asemanatoare, el sustinand in paginile cartii ca: "Mai important decat orice este insa faptul ca minunata promisiune a afacerilor sociale aduce cu sine o redefinire si o largire a actualei noastre teorii economice. Este nevoie sa regandim economia intr-un mod care sa nu o mai predispuna sa genereze crize in serie ci, dimpotriva, sa o faca apta sa pun capat crizelor pentru totdeauna." Bineinteles se pune problema in ce masura autorul este pragmatic si cat anume idealist. Pentru noi, cei crescuti, educati si care taiesc zi de zi sub impactul economiei de piata ideea autorului de a crea o lume lipsita de saracie, somaj, foamete, boli, persecutii, in care fiecare sa aiba grija de mediul inconjurator pare a contura o societate utopica.
Cititorului nefamiliarizat cu acest nou concept ii poate parea idealista ideea autorului exprimata inca din Introducere, aceea ca fiecare om doreste sa isi ajute semenii, ca data fiind natura duala a omului, egoismul va fi mereu invins de sentimenul de compasiune. Insa pe masura parcurgerii cartii se poate constata multitudinea persoanelor care si-au oferit benevol banii, aptitudinile, talentele, experienta pentru a contribui la binele general, luand astfel nastere nenumarate parteneriate.
Cartea este, poate, in ultima instanta un indemn; aceasta nu face o simpla descriere a afacerilor socilale. Ea invita oamenii sa contribuie la binele societatii, chiar daca binele societatii se traduce prin a ajuta doar patru sau cinci oameni, deoarece "Calatria de o mie de mile incepe intotdeauna cu un pas." Indiferent daca autorul reuseste sa convinga sau nu un om obisnuit sa porneasca o afacere sociala, cred ca el reuseste totusi sa treazeasca in cititor sentimentul de compasiune si ii induce ideea ca oricine poate ajuta pe cineva care are nevoie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Dezvoltarea Afacerilor Sociale, de Muhammad Yunus.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!