Raport scris de investigatie - Studierea structurii sistemului cheltuielilor publice in RM

Extras din referat Cum descarc?

Cheltuielile publice exprima relatii economico-sociale in forma baneasca ce se manifesta intre stat pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului in scopul indeplinirii functiilor acestuia.
Populatia Republicii Moldova a scazut de la proclamarea independentei. Scaderea populatiei s-a datorat in primul rand ratei scazute a natalitatii si nivelului ridicat al migratiei fortei de munca. Cu toate acestea, remitentele primite de la muncitorii migranti au ajuns sa joace un rol important in viata sociala si economica a Republicii Moldova. Ponderea remitentelor a depasit 30% din PIB, fapt care a plasat Republica Moldova in partea de sus a clasamentului mondial respectiv inainte de izbucnirea crizei economice globale.
Un deceniu de crestere economica constanta a permis o extindere fiscala considerabila si cresterea cheltuielilor sociale. Cresterea cheltuielilor in domeniul asistentei medicale a determinat reducerea mortalitatii infantile, care se deteriorase brusc dupa prabusirea Uniunii Sovietice si mentinerea unei sperante de viata relativ ridicate
Repartizarea cheltuielilor. Cheltuielile curente reprezinta 88% din totalul cheltuielilor, transferurile fiind cel mai important element, urmat de salariile din sectorul public.
Diagrama.1.,Anul 2014
Repartizarea functionala a cheltuielilor bugetare-aproximativ 40% din buget este alocat pentru sectoarele sociale largi (protectie sociala, sanatate si educatie), agricultura venind pe locul al doilea, cu aproximativ 5% din cheltuielile totale. Cheltuielile privind serviciul datoriei publice reprezinta, in linii mari, 4% din totalul cheltuielilor. Trebuie remarcat faptul ca exista o categorie importanta de cheltuieli, identificata ca "Activitati si servicii neclasificate in alta parte", care variaza intre 20% si 22% din totalul cheltuielilor. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca aici sunt incluse transferurile fiscale de la bugetul de stat pentru UAT.
Obiectivele politicii in domeniul cheltuielilor publice
Pe partea de cheltuieli, presiunile sociale si demografice se vor intensifica, influentind asupra remunerarii muncii si prestatiilor sociale. Volumul de resurse necesare pentru plata pensiilor, compensatiilor si indemnizatiilor va creste din cauza imbatrinirii populatiei. Cheltuielile aferente dobinzilor la imprumuturi pe termen mediu vor creste din cauza cresterii valorilor mobiliare de stat emise pentru executarea garantiilor emise anterior, precum si volumului finantarii interne si externe si majorarii ratei dobinzii la valorile mobiliare de stat. In aceste conditii, posibilitatea de ajustarea a cheltuielilor publice in vederea crearii unui spatiu mai mare pentru necesitatile investitionale din contul resurselor interne sint limitate, miza pentru investitii raminind in continuare atragerea resurselor financiare externe
Obiectivele principale ale politicii in domeniul cheltuielilor publice pe termen mediu sint urmatoarele:
- asigurarea alocarii mai eficiente a resurselor, prin consolidarea planificarii strategice pe termen mediu si implementarea bugetarii pe programe si performanta la toate nivelurile administratiei publice; 
- sporirea transparentei si accesului public la informatiile din domeniul managementului finantelor publice, prin promovarea in continuare a reformelor in administratia publica si in sectorul public, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor informationale moderne;
- sporirea eficacitatii si eficientei programelor recurente de cheltuieli prin gestionarea mai buna a resurselor, continuarea reformelor initiate in diverse sectoare si analiza progresului in raport cu obiectivele stabilite;
- mentinerea controlului strict asupra nivelului angajarilor in sectorul bugetar pentru a evita angajamentele fara acoperire financiara, cu perfectionarea si eficientizarea concomitenta a sistemului de salarizare;
- planificarea mai buna si managementul imbunatatit al investitiilor capitale sint necesare pentru identificarea proiectelor de investitii cu impact social-economic major, precum si diminuarea costurilor aferente planificarii si implementarii proiectelor de investitii capitale. 
In domeniul achizitiilor publice, problemele principale continua sa fie perfectionarea legislatiei secundare, cu stabilirea unui mecanism de examinare a contestatiilor, promovarea si, ulterior, implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de achizitii publice pentru anii 2016-2020.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raport scris de investigatie - Studierea structurii sistemului cheltuielilor publice in RM.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://lex.justice.md/UserFiles/File/2016/mo347-352md/cadru_1011.doc
http://old.mf.gov.md/files/reports/Moldova%20PEFA%202011_FINAL%20ROM_27.02.12.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!