Raport de Analiză Fundamentală Privind Estimarea Prețului Acțiunilor Societăților de Investiții Financiare

Extras din referat

Rezumatul lucrarii
In prezenta lucrare ne-am propus sa estimam, printr-un raport de analiza fundamentala, pretul actiunilor detinute de Societatile de investitii financiare.
Astfel, am inceput lucrarea cu o prezentare generala a acestor societati, cadrul legal in baza caruia isi desfasoara activitatea.Pentru realizarea analizei performantelor financiare am luat in considerare date privind profitul, cifra de afaceri, numarul de actiuni detinute, evolutia cursului, relevante in acest sens.
Pentru determinarea pretului tinta am folosit un model de evaluare specific SIF-urilor, ce presupune determinarea unui target price in corelatie cu valoarea actualizata a activului net.
Asadar, se ajunge la o anumita valoare estimata a pretului actiunilor in viitor, ceea ce ii ajuta pe analisti in luarea unei decizii favorabile in prezent, pentru imbogatirea portofoliului.
Introducere
Societatile de investitii financiare sunt societati comerciale pe actiuni, constituite prin transformarea Fondurilor Proprietatii Private, in conformitate cu prevederile Legii nr. 133/1996. Prin dispozitiile Legii nr. 58/1991 privind privatizarea societatilor comerciale, s-a stipulat infiintarea a cinci Fonduri ale Proprietatii Private, societati comerciale pe actiuni, care, initial, au detinut 30% din capitalul social al societatilor comerciale de stat, transformate prin reorganizarea fostelor unitati economice de stat, fiind exceptate entitatile transformate in regii autonome. 
Privatizarea societatilor comerciale urmeaza a se realiza prin transferul gratuit al unei parti din actiunile statului si prin vanzarea actiunilor ramase dupa transfer. Transferul gratuit a avut loc pe calea distribuirii de certificate de proprietate, beneficiarii acestui transfer gratuit fiind cetatenii romani cu domiciliul in Romania, care au implinit 18 ani pana la data de 31 decembrie 1990. 
Pe langa randamentele spectaculoase, SIF-urile ofera investitorilor si alte elemente foarte importante: o lichiditate foarte buna ce permite intrari si iesiri rapide si chiar speculatii, un randament din dividende peste media actiunilor listate la bursa si o volatilitate rezonabila. In final, raportul rentabilitate/risc in cazul SIF-urilor a oferit satisfactii mari investitorilor.
Societatile de investitii financiare (SIF-urile) fac parte dintre cele mai lichide , adica sunt cele mai tranzactionate, mai usor de gasit si mai usor de vandut actiuni de la BVB. Avand in vedere acest fapt, indicele lor este un punct de reper pentru restul pietei. Indicii ne arata evolutia preturilor actiunilor si sunt calculate ca medii ponderate ale variatiilor acestora, raportate la o baza fixa, care in Romania este 1000.
SIF-urile sunt fonduri de investitii care au propriile lor portofolii divesificate in aproape toata economia din Romania, inclusiv investitii in anumite societati la care decat ele au acces. Acest fapt explica atractia investitorilor straini catre acestea si existent chiar a unui indice special dedicate, BET FI, a carui evolutie se crede a fi corelata cu cea a intregii burse.
Analiza performantelor financiare
Pretul rezulta din confruntarea cererii si a ofertei, iar acestea sunt puse sub microscop facand analiza fundamental. Se porneste de obicei de la contextual macroeconomic, apoi se restrange analiza catre sectorul de activitate si in final se calculeaza indicatorii pe baza situatiilor financiare ale firmei. 
Scopul acestei analize este de a estima valoarea corecta a unei actiuni, adica pretul tinta la care analisti estimeaza ca va ajunge pretul actiunii, bazandu-se pe toate informatiile financiare de care dispun. Pretul pe piata al unei actiuni poate sa fie subevaluat sau supraevaluat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raport de Analiza Fundamentala Privind Estimarea Pretului Actiunilor Societatilor de Investitii Financiare.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

CFA, Bodie Kane Marcus, Essentials of Investments, 5th Edition
John J. Murphy, Technical analysis of the financial markets
http://www.sif1.ro/wp-content/raportare-financiara/2013/semestru2013/Situatia_activului_net.pdf
http://www.sifm.ro/raportari/trimestriale/T3_2013/Anexa%2016.pdf
http://www.siftransilvania.ro/romana/Rapoarte/Raport_noua/situatii.pdf
http://www.sifmuntenia.ro/index.php?section=investitori&id=629


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!