Programe Comunitare Preaderare

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.1 Notiuni introductive 3
1.1 Definitii si necesitate 3
1.2 Principalele programe comunitare de preaderare 4
Cap. 2 Principalele programe de preaderare din anii 2000-2006 7
2.1 Programul PHARE 7
2.2 Programul ISPA 12
2.3 Programul SAPARD 15
Cap. 3 Programe comunitare preaderare intre anii 2007-2013 19
3.1 Instrument de asistenta pentru preaderare - IAP 19
3.2 Principalele directii ale IAP in tarile eligibile 20
3.3 Programul transfrontalier Romania-Serbia 21
Concluzii 23
Bibliografie: 24


Extras din referat Cum descarc?

Cap.1 Notiuni introductive
1.1 Definitii si necesitate
Statele care doresc sa adere la Uniunea Europeana sunt nevoite sa treaca printr-un proces deosebit de complex si dificil, uneori de durata, datorita faptului ca Uniunea a impus standarde inalte pentru statele care aspira la statutul de membru al acesteia. 
Conform criteriilor de aderare stabilite de Consiliul European de la Copenhaga, din iunie 1993, un stat candidat trebuie sa aiba:
- institutii stabile care sa garanteze democratia, statul de drept, drepturile omului si respectarea minoritatilor; 
- o economie de piata functionala, capabila sa faca fata presiunilor concurentiale si fortelor pietei Uniunii Europene; 
- capacitatea de a-si asuma obligatiile ce decurg din calitatea de membru al Uniunii, inclusiv prin subscrierea la obiectivele uniunii politice, economice si monetare, elementul esential constituindu-l adoptarea si transpunerea in practica a legislatiei Uniunii Europene.
In cadrul Consiliului European de la Madrid, din 1995 s-a adus o clarificare suplimentara,
si anume, o tara candidata trebuia, de asemenea, sa fie capabila sa puna in practica regulile si procedurile comunitare. Aderarea presupunea, de asemenea, ca tara candidata sa dispuna de conditiile necesare pentru integrarea sa, prin adaptarea structurilor sale administrative. 
Mari eforturi din partea statelor presupun indeplinirea criteriilor care tin de promovarea principiilor statului de drept , de realizarea unei economii de piata si de preluarea aquis-ului in legislatia nationala.
In acest sens, in cadrul politicii de extindere a Uniunii, s-au stabilit mai multe instrumente financiare pentru ajutorul statelor candidate la aderare - asa numitele instrumente financiare de preaderare - prin care Uniunea Europeana actioneaza pentru eliminrea decalajelor economice si sociale intre regiuni, in scopul realizarii coeziunii economice si sociale. 
1.2 Principalele programe comunitare de preaderare
Programele de preaderare ce constau in acordarea de asistenta financiara au evoluat odata cu etapele de extindere a Uniunii Europene.
Astfel, in urma Consiliului European de la Essen(Germania), din anul 1994 principalul instrument financiar de sustinere a strategiilor de preaderare era Programul PHARE.
Dupa Consiliul European de la Amsterdam, iunie 1997 a fost redactata Agenda 2000 (document extrem de inportant pentru extinderea Uniunii Europene) ce cuprindea trei parti:
- viitorul politicilor comunitare; 
- perspectivele financiare ale Uniunii Europene pentru perioada 2000-2006; 
- largirea Uniunii Europene.
Agenda 2000 prevedea cadrul financiar de sustinere a procesului de preaderare a tarilor candidate, in valoare de 21 miliarde Euro pentru perioada 2000-2006:
- Programul PHARE - 10.5 mld Euro(1.5mld/an)
- Ajutor de dezvoltare agricola - 3.5 mld Euro(500mld/an) 
- Un ajutor structural(in materie de infrastructura, mai ales transporturi si mediu) - 7 mld Euro(1mld/an)
In urma Consiliul European de la Berlin, martie 1999, a fost stabilit un acord global pentru Agenda 2000. In ceea ce priveste extinderea Uniunii Europene acest acord stabileste crearea a doua instrumente specifice de preaderare:
- Instrumentul structural de preaderare(ISPA)
- Instrumentul agricol de preaderare(SAPARD)
Programul PHARE a fost reinnoit ca instrument principal de interventie, axat pe doua prioritati esentiale legate de preluarea aquis-ului comunitar:
- institutionala (building) - intarirea capacitatii administrative si institutionale a tarilor 
candidate;
- finantarea investitiilor - cu exceptia celor finantate prin instrumentele structurale si agricole 
de preaderare.
Aceste programe comunitare de preaderare sunt destinate regiunile mai putin favorizate, zonelor cu dezavantaje specifice, grupurilor vulnerabile din societate, autoritatilor locale si regionale si tarilor candidate, in vederea reducerii decalajelor in privinta crearii de activitate economica, a infrastructurii si a formarii profesionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Programe Comunitare Preaderare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!