Programe Comunitare de Preaderare

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Scurta prezentare a programelor comunitare de preaderare
Incepand cu anul 2000, Uniunea Europeana a sprijinit statetele din Europa Centrala si de Est in vederea pregatirii lor pentru a aderarea lor la Uniune prin trei programe de preaderea: Phare, Sapard si Ispa.
Phare(Poland Hungary Aid for Reconstruction of the Economy ) a fost creat la inceputul anului 1989 pentru Polonia si Ungaria. Scopul sau era de ajuta tarile sa treaca in sistemul de tranzitie de la regimul comunist la cel democratic. 
Pe masura ce noi state din centrul si estul Europei au trecut la regimuri democratice, acestea au fost incluse, de asemenea in program. Astfel, in 1996, 13 state beneficiau de fonduri nerambursabile prin programul Phare: Albania, Bosnia-Hertegovina Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Fosta Republica Iugoslava Macedonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia. 
Din anul 2000, au ramas doar cele 10 state candidate la UE, celelalte 3(Albania, Bosnia-Hertegovina si Fosta Republica Iugoslava Macedonia) fiind incluse in programul CARDS(Asistenta pentru Reconstructia, Dezvoltarea si Stabilitatea Balcanilor).
Incepand cu 2004,doar Bulgaria si Romania au mai beneficiat de fonduri Phare, pana in momentul aderarii lor la Uniunea Europeana.
Phare era indrumat spre sprijinirea creararii cadrului legislativ si a structurilor administrative, pentru proiecte in domeniul democratizarii si dezvoltarii societatii civile, pentru investitii in infrastructura, inclusiv proiecte de cooperare tranfrontaliera. Programul Phare a avut ca principali beneficiari institutiile administratiei publice, in vederea consolidarii acestora pentru adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar. Totodata, o parte din programul Phare s-a adresat si intreprinderilor mici si mijlocii sau organizatiilor non-guvernamentale.
Ispa (Instrument for Structural Policies for Pre-Accession) este cel de-al doilea instrument financiar nerambursabil al Comunitatii Europene si a fost stabilit prin Regulamentul Consiliului Uniunii Europene Nr. 1267/1999 in vederea acordarii asistentei pentru pregatirea aderarii la Uniunea Europeana a tarilor din Europa Centrala si de Est. 
Ispa ofera sprijin financiar pentru alinierea standartelor de mediu la cele ale Uniunii Europene, extinderea retelelor de transport si conectarea lor la cele transeuropene, precum si familiarizarea tarilor beneficiare cu politicile si procedurile aplicate in cadrul fondurilor structurale si de coeziune ale UE. Programele Ispa finanteaza cu precadere proiecte din domeniul protectiei mediului si in domeniul transporturilor. In ambele domenii, programele urmaresc dezvoltarea infrastructurii, fie in retele de transporturi, fie pentru evacuarea apei sau depozitarea deseurilor din mediul urban


Fisiere in arhiva (1):

  • Programe Comunitare de Preaderare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!