Programarea Activitatii de Investitii cu Ajutorul Drumului Critic

Extras din referat Cum descarc?

Investitiile sunt considerate cheltuieli sau plasamente de sume banesti in diferite domenii economice si extraeconomice, astfel ca prin activitatile investitionale are loc transformarea a o serie de lichiditati initiale in active reale sau financiare, cu scopul de a obtine anumite efecte economice sau extraeconomice intr-o perioada viitoare, in ideea de a obtine efecte care sa acopere si sa justifice efortul depus initial.
Activitatea de investitii prezinta o complexitate deosebita si necesara metodelor moderne pentru programarea activitatii. Aceste metode asigura desfasurarea activitatilor cu respectarea termenelor astfel incat activitatea de investitii sa se deruleze in conditii de eficienta.
Printre metode se numara METODA DRUMULUI CRITIC (C.M.P. - CRITHICAL PATH METHOD).
Drumul critic se refera la o succesiune de activitati ce trebuie completate la timp pentru ca intregul proiect sa fie terminat dupa program. Daca data finala a proiectului a fost depasita inseamna ca cel putin o activitate critica nu a fost terminata la timp. Intelegerea succesiunii activitatilor critice este importanta pentru a stii unde dispui de flexibilitate in cadrul proiectului. Se prea poate ca o serie de activitati sa intarzie insa intregul proiect sa fie terminat la timp, deoarece activitatile nu erau critice. Pe de alta parte, daca proiectul ramane in urma, atribuirea activitatilor non-critice de resurse suplimentare nu va contribui la terminarea proiectului inainte de termenul limita.
Drumul complet, cel mai lung ca durata in timp, se numeste drum critic.
Drumul critic poate fi calculat numai daca la toate activitatile le-a fost determinata succesiunea. Drumul critic se bazeaza pe intelegerea succesorilor si predecesorilor fiecarei activitati. Daca activitatile nu sunt ordonate, drumul critic poate fi calculat in mod gresit.
In majoritatea proiectelor nu este necesar sa determinam drumul critic, in special in cazul proiectelor mici, insa pentru proiectele mari si complexe este importanta intelegerea drumului critic. Daca proiectul intarzie si se incearca proactiv revenirea la programul initial, este importanta identificarea activitatilor critice. Daca nu se reuseste accelerarea activitatilor din cadrul drumului critic, termenul limita va ramane acelasi. Folosirea unor resurse aditionale pentru activitatile ce nu fac parte din drumul critic va ajuta la completarea acestora inainte de termen insa nu va afecta termenul limita al proiectului. Sansa unui impact asupra termenului limita tine de abilitatea de a identifica si a scurta drumul critic.
In cadrul metodei Drumului Critic, se utilizeaza o serie de concepte cheie cum ar fi:
- lucrarea;
- activitatea;
- programul;
- evenimentul.
Lucrarea reprezinta procesul complex care asigura punerea in practica a unui proiect de investitii, de la lucrarea de intocmire pana la darea in folosinta a obiectului final. Exemple de lucrari de investitii: construirea unui baraj, unei sosele, construirea unor scoli, biblioteci, muzee, realizarea unor fabrici sau uzine etc.
Activitatea reprezinta o parte componenta a lucrarii bine precizata in timp cu termene riguroase de inceput si sfarsit. Activitatile ce nu beneficiaza de flexibilitate la termenele de inceput si de sfarsit nu pot fi terminate mai devreme deoarece depind de realizarea altei activitati. De asemenea nu pot depasi termenul limita fara sa provoace intarzieri activitatilor care urmeaza deoarece nici una din acele activitati nu beneficiaza de flexibilitate sau rezerva de timp la termenele de inceput si sfarsit. Toate aceste activitati sunt interdependente. Sunt mai multe insiruiri de activitati prin care se poate ajunge de la anceputul proiectului pana la sfarsitul acestuia. De fapt pot exista mai multe drumuri critice daca nu au rezerva de timp si determina acelasi termen limita. De obicei, daca sunt mai multe drumuri critice o mare parte din activitati coincid. Exemple de activitati: realizarea proiectului de investitii, realizarea constructiilor de baza, achizitionarea echipamentelor si utilajelor,realizarea constructiilor anexe etc.
Programul reprezinta modalitatea de esalonare, repartizare a activitatilor in timp astfel incat lucrarea de investitii sa se realizeze la termenele planificate si in conditii de eficienta economica.
Evenimentul reprezinta starea unei activitati la un moment dat, momentul de timp legat de fiecare dintre activitati marcand inceputul si sfarsitul lor. Exemple de evenimente: inceperea organizarii de santier si terminarea lor, inceperea si terminarea constructiilor anexe etc.
Atunci cand avem de rezolvat o problema de programare, esalonare vom incepe cu colectarea unor informatii in legatura cu denumirea activitatii, simbolul acesteia, evenimentele de inceput si sfarsit ale activitatii, durata activitatii acestea urmand a fi grupate in tabele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Programarea Activitatii de Investitii cu Ajutorul Drumului Critic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!