Procesul Bugetar - Comparatii Internationale

Cuprins referat Cum descarc?

Elemente introductive 1
I. Etapele procesului bugetar in Romania 4
II. Procesul bugetar comparatie Romania - Statele Unite Ale Americii 8
Concluzii 10
Anexe 12
BiBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

Procesul bugetar- comparatii internationale
Elemente Introductive
Dictionarul explicativ al limbii romane defineste bugetul ca fiind " bilant al veniturilor si cheltuielilor unui stat, ale unei intreprinderi pe o perioada determinata ".
Procesul bugetar reprezinta ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse de institutiile abilitate ale statului in scopul concretizarii politice financiare aplicate de autoritatea guvernamentala.
Baza legala a acestui ansamblu de atributii, competente, responsabilitati, obligatii si drepturi institutionale o constituie Constitutia si legile specifice. Toate aceste reglementari au ca obiectiv final veniturile si cheltuielile statului.
Derularea procesului bugetar presupune existent unor resurse financiare si alocarea acestora in vederea furnizarii populatiei de bunuri si servicii publice.In fiecare stat sunt elaborate mai multe categorii de bugete, alcatuind un sistem al bugetelor, diferentiat ca structura de la stat la stat in raport cu structura organizatorica a respectivului stat unitar: stat unitar (Romania, Franta, Japonia s.a.) sau stat federal (Germania, Elvetia, SUA, Rusia s.a.).
In practica bugetara din tara noastra, anul bugetar a inceput la diferite date. Astfel, pana in anul 1880, anul bugetar coincidea cu anul calendaristic. Dupa anul 1880, anul bugatar a inceput la 1 aprilie. Din anul 1923, s-a trecut din nou la 1 ianuarie ca data a inceperii anului bugetar. 
In Romania, in sistemul unitar de bugete se includ, potrivit Legii finantelor publice: bugetul de stat, bugetul asigurarilor socilae de stat, bugete locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului, bugetele altor institutii cu caracter autonom. Acest sistem unitar de bugete constituie bugetul central consolidat.
Pentru ca acest complex sistem de bugete sa devina operational, este necesara, ca o premisa esentiala, elaborarea politicii financiare a guvernului pentru o anumita perioada. Se impune, deci, existenta cadrului juridic care sa reglementeze, pe de o parte, categoriile si nivelurile impozitelor, taxelor si contributiilor percepute de la persoanele fizice si juridice, iar, pe de alta parte, destinatiile spre care pot fi orientate alocatiile bugetare in vederea furnizarii de bunuri si servicii publice.
I. Etapele procesului bugetar in Romania
Avand la baza un anumit cadru legislativ, ce trebuie sa se afle in concordant cu obiectivele programului de guvernare aprobat de Parlament, executivul poate declansa procesul bugetar. Etapele consecutive ale procesului bugetar sunt urmatoarele:
- Elaborarea proiectului de buget;
- Aprobarea bugetului;
- Executia bugetului;
- Incheierea executiei bugetului;
- Controlul executiei bugetului;
- Aprobarea executiei bugetului;
In procesul bugetar sunt angrenate mai multe institutii precum:Parlamentul,Guvernul,Ministerul Finantelor,toate celelalte ministere,toate institutiile bugetare, Trezoreria Statului, organele autoritatii locale, Curtea de Conturi.
Elaborarea proiectului de buget
Este o activitate complexa la care participa Guvernul, Ministerul Finantelor Publice ca institutie cu responsabilitati esentiale in procesul bugetar, ordonatorii de credite,organele locale ale puterii si ale administratiei de stat.
Principalii indicatori care trebuie sa stea la baza fundamentarii bugetului sunt: evolutia produsului intern brut, rata inflatiei, gardul de fiscaliate, evolutia creditului intern, volumul finantarii externe, datoriile scadente.
Ordonatorii principali de credite au obligatia ca, pana la data de 1 mai a fiecarui an sa comunice Ministerului Finantelor Publice propunerile de modificare a veniturilor si cheltuielilor pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale pentru anul viitor, fata de anul in curs,in conformitate cu metodologia Ministerului Finantelor Publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Bugetar - Comparatii Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!