Procesul Bugetar

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Bugetul este considerat un instrument privilegiat al politicii economice, atat din punctul de vedere al mijloacelor alocate, cat si cel al realizarii anumitor obiective politi!ce cu impact social.
Bugetul, in primul rand, cel de stat, vizeaza activitatea economica atat pe ansam!blu, cat si la nivel local, prin subventii si transferuri. Bugetul poate afecta, practic, intreaga politica economica, cuprinzand: politica de reglare conjuncturala, politica mo!netara si financiara (prin fiscalitate si prin imprumuturi), echilibrul balantei de plati curente si politica de export, politica de preturi, politica industriala, politica culturala, politica veniturilor, politica amenajarii teritoriului, urbanizarea si formarea profesiona!la. Prin urmare, bugetul reprezinta actul cel mai important din viata publica, el constitu!ie strategia fundamentala a statului de planificare si de supraveghere a activitatii econo!mico-financiare, iar deciziile bugetare sunt acte de esenta politica.
In procesul pregatirii proiectului de buget, se manifesta o atentie sporita fata de cheltuielile publice din partea ,,ministerelor cheltuitoare" si in ansamblu din partea societatii. E stiut, insa, ca resursele financiare sunt limitate. Din aceste considerente, in practica bugetara a tarilor avansate se incearca preconizarea unei noi utilizari a instru!mentelor bugetare, indeosebi a instrumentului bugetar al cheltuielilor publice, in sensul unei limitari sau a unei restrictionari.
Aplicarea in procesul fundamentarii cheltuielilor publice a metodelor moderne ale analizei pe obiective a permis o mai buna rationalizare a bugetului.
in anii '70 ai secolului al XX-lea, in tarile cu o economie avansata a inceput o adevarata revolutie bugetara. Noile conceptii de rationalizare a optiunilor privind finan!tele publice au evidentiat cu precizie ca pentru administratia publica, centrala si cele locale, momentul de alegere prin excelenta este bugetul - simbolul si piscul sistemului public de decizie.
Capitolul I: Caracteristica generala a procesului bugetar
1.1 Notiunea de proces bugetar
Procesul bugetar sau ciclul bugetar poate fi definit ca ansamblul de activitati si operatiuni integrate coerent si convergent orientate, derulate stadial si cuprinzand:
- elaborarea proiectului de buget;
- adoptarea acestuia;
- executia bugetului;
- incheierea;
- aprobarea contului de executie bugetara; 
- controlul bugetar. 
Aceste activitati se desfasoara intr-un cadru constitutional (legal) si administrativ-institutional care prezinta particularitati de la tara la tara, determinate de evolutia istorica a fiecareia dintre ele.
Indiferent de particularitati si conditionalitati, procesul bugetar prezinta insa si trasaturi comune \ si anume:
- este un proces de decizie, intrucat esenta sa consta in alocarea resurselor bugetare limitate pentru bunuri publice care, de regula, se caracterizeaza printr-o presiune a cererii;
- este un proces predominant politic, deoarece deciziile de alocare a resurselor bugetare nu sunt determinate de fortele pietei, ci de cetateni, de grupuri de interese prin mecanismul reprezentativitatii si a votului;
- este un proces complex, cu mii de participanti (institutii publice, administratii publice, organizatii politice si sindicale);
- este un proces ciclic, se desfasoara intr-o ordine temporala bine precizata, fiind o consecinta a principiilor bugetare, indeosebi a principiului anualitatii si a principiului publicitatii.
Teoria bugetara clasica atribuia Parlamentului puterea de decizie in domeniul financiar, controlul incasarilor si cheltuielilor bugetare, fiind consecinta sistemelor politice din acele vremuri si simplitatea problemelor financiare ale epocii.
Dezvoltarea interventiilor economice ale puterii publice a declansat procesul de declin al rolului financiar al Parlamentului, printre altele si pentru ca, devenind principalul mijloc al politicii economice, bugetul impunea parlamentarilor exigente de intelegere si interpretare.
Elaborarea principalelor decizii bugetare se deplaseaza la nivelul Guvernului, al organismului sau specializat - Ministerul de Finante, adoptarea proiectului de buget de catre Parlament constituind un compromis in favoarea Executivului.
Rolul autoritatilor publice in procesul bugetar
Potrivit reglementarilor legale si a situatiei de fapt care are loc in decursul procesului bugetar, principalii participanti la procesul bugetar sunt:
1) entitatile care sunt finantate de la buget (institutii, unitati administrativ-teritoriale etc.), cunoscute ca ordonatori secundari sau tertiari de buget
2) ordonatorii principali de buget (conducatorii autoritatilor publice, ministrii si conducatorii celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale)
3) Ministerul Finantelor
4) Guvernul
5) Legislativul (Parlamentul)
6) Grupurile de interese si cetatenii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Bugetar.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!