Procesul Bugetar

Extras din referat Cum descarc?

Continutul, etapele si caracteristicile procesului bugetar
Procesul bugetar, sub aspectul continutului, reprezinta ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse de institutiile competente ale statului in scopul concretizarii politicii financiare aplicate de autoritatea guvernamentala.
Autoritatea statului este imputernicita - prin Constitutia tarii si prin sistemul de legi specifice - sa angreneze un complex mecanism de producere si distribuire a unui volum de bunuri si servicii in domeniile educatiei, ingrijirii sanatatii, culturii, apararii, ordinii publice, etc.
Procesul bugetar presupune existenta unor resurse financiare si deasemeni alocarea lor in scopul furnizarii de bunuri si servicii publice catre cetateni.
Toate resursele financiare publice se reflecta in cadrul bugetului general consolidat. Acesta cuprinde ansamblul bugetelor de stat, al asigurarilor sociale de stat, bugetele locale (care in totalitatea lor alcatuiesc bugetul public national) bugetele fondurilor speciale (extrabugetare), bugetul trezoreriei statului, bugetele altor institutii publice cu caracter autonom. Pentru ca acest complex de bugete sa devina operational, este necesara elaborarea unei politici financiare a guvernului pentru o anumita perioada. Acest lucru nu este insa posibil fara existenta cadrului juridic care sa reglementeze categoriile si nivelurile impozitelor, taxelor si contributiilor percepute de la persoanele fizice si juridice si fara definirea destinatiilor spre care pot fi orientate alocatiile bugetare in vederea furnizarii de bunuri si servicii publice. Avand la dispozitie cadrul legislativ in concordanta cu obiectivele programului de guvernare aprobat de Parlament, Executivul poate declansa procesul bugetar.
Etapele consecutive ale procesului bugetar se refera la:
a) elaborarea proiectului de buget;
b) aprobarea bugetului
c) executia bugetului;
d) incheierea executiei bugetului;
e) controlul executiei bugetului;
f) aprobarea executiei bugetului.
Trasaturile care confera procesului bugetar caracteristica de "proces" sunt:
- decizional - deoarece continutul sau consta in alocarea unor resurse limitate in raport cu nevoile societatii pentru bunuri si servicii publice; stabilirea destinatiilor de alocare a resurselor bugetare presupune o inventariere complexa a nevoilor societatii, urmata de stabilirea prioritatilor si hotararea categoriilor de bunuri ce satisfac in gradul cel mai inalt prioritatile economico-sociale ale tarii la un moment dat;
- democratic - deoarece in cursul derularii etapelor procesului bugetar se manifesta atat atributele statului de drept, cat si posibilitatea impunerii intereselor economico-sociale ale diferitelor grupuri de cetateni care detin majoritatea politica de decizie;
- preponderent politic - deoarece optiunea pentru un anumit tip de politica economica, respectiv de politica financiara si monetara reprezinta un act de decizie politica al fortelor majoritare in Parlament; la randul lor, fortele politice majoritare reprezinta interesele economice ale anumitor grupuri de cetateni, care le-au acordat votul la desemnarea Parlamentului; optand pentru un tip sau altul de politica fiscala si monetara, reprezentantii fortelor politice care decid iau o hotarare de ordin politic;
- cu continuitate ciclica - deoarece etapele procesului bugetar sunt stabilite prin legi specifice in baza principiilor anualitatii si publicitatii bugetare, cu precizarea termenelor concrete de derulare si finalizare;
- de larg impact public, cu implicatii la nivel macro si microeconomic , care se manifesta atat in plan economic, cat si in plan social - fundamentarea bugetului se inscrie ca o componenta esentiala a procesului de stabilizare macroeconomica durabila, prin aceea ca soldul bugetului influenteaza (direct sau indirect) atat evolutia cresterii economice, a nivelului preturilor, a somajului, cat si evolutia ratei dobanzii si a soldului contului curent al balantei de plati; din aceste puncte de vedere, in cadrul activitatii economice si in sfera socialului se resimt influente pozitive sau negative, deoarece elaborarea, aprobarea si executarea unui anumit tip de buget se repercuteaza direct asupra cererii si ofertei agregate din economie, precum si asupra gradului de satisfacere cu bunuri si servicii publice a nevoilor societatii.
Transpunerea in practica a etapelor procesului bugetar in tarile democratice din punct de vedere politic, economic si social se realizeaza prin sistemul institutiilor publice specifice statului de drept. Caracteristica fundamentala a acestui sistem este pe de o parte separarea - pe orizontala - in subsisteme institutionale ale celor trei puteri in stat, iar pe de alta parte subordonarea - pe verticala - a institutiilor in cadrul fiecaruia din aceste subsisteme.
Autonomia subsistemelor institutionale apartinand celor trei puteri ale statului, precum si controlul public democratic asupra activitatii institutiilor respective asigura premisele pentru armonizarea alocarii resurselor publice in directia satisfacerii intr-o masura cat mai ridicata a solicitarilor populatiei pentru bunuri si servicii publice, precum si utilizarea cu eficienta crescanda a alocatiilor bugetare.
a) Elaborarea proiectului de buget
Proiectul de buget este elaborat de Guvern, prin subsistemul institutiilor publice aflate in structura acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Bugetar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!