Procedura Fiscala Privind Taxa pe Valoare Adaugata - Directia Generala a Finantelor Publice Vaslui

Cuprins referat Cum descarc?

1. Organizarea si functionarea Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui 3
1.1 Scurt istoric 3
1.2 Obiectul de activitate 6
1.3 Organizarea interna a Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui 8
1.4 Functionalitate: raspunderi si competente 13
1.4.1 Atributii, competente si responsabilitati ce revin compartimentelor din aparatul propriu al DGFP Vaslui 16
1.4.2 Relatii interne 25
1.5. Structura de personal 27
1.6 Relatia cu exteriorul 28
1.7. Structura si evolutia principalelor categorii de cheltuieli bugetare la nivelul DGFP Vaslui 31
2. Constatarea materiei impozabile 33
2.1 Procedura fiscala privind constatarea materiei impozabile- notiuni teoretice 33
2.2 Procedura fiscala privind constatare materiei impozabile a taxei pe valoare adaugata 46
3. Titluri de creanta fiscala si contestarea lor 51
3.1 Procedura fiscala privind titlurile de creanta- notiuni teroretice 51
3.2 Procedura fiscala privind titlurile de creanta a impozitului asupra taxei pe valoare adaugata 56
4. Modificarea obligatiilor bugetare 60
4.1 Procedura fiscala privind modificarea obligatiilor fiscale 60
4.2 Modificarea obligatiilor fiscale privind taxa pe valoare adaugata 65
5. Modalitati speciale de realizare a veniturilor bugetare 68
5.1 Procedura fiscala privind modalitatile speciale de realizare a veniturilor bugetare 68
5.2 Procedura fiscala privind modalitati speciale de stingere pe exemplul taxei pe valoare adaugata 71
6. Executarea silita a creantelor bugetare 74
6.1 Procedura fiscala cu privire la executarea silita a creantelor bugetare - notiuni teoretice 74
6.2 Executarea silita a creantelor bugetare pe exemplul taxei pe valoare adaugata 86
7. Evaziunea fiscala si contraventiile fiscale 88
7.1 Procedura fiscala cu privire la evaziunea fiscala- notiuni teoretice 88
7.2 Procedura fiscala cu privire la evaziunea fiscala asupra taxei pe valoare adaugata 99
Bibliografie 104


Extras din referat Cum descarc?

1. Organizarea si functionarea Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui
1.1 Scurt istoric
Pana in anul 1989, Finantele Publice vasluiene erau organizate si coordonate potrivit politicilor financiare si bugetare specifice acelei perioade, in conformitate cu organizarea administrativ-teritoriala si avand ca o trasatura dominanta centralizarea excesiva a deciziilor si a prevederilor bugetare.
Sistemul financiar-bugetar local cuprindea Administratia Financiara Judeteana, Circumscriptiile financiare municipale, Serviciile financiare orasenesti si pentru mediul rural, agentii fiscali comunali.
In aceasta etapa, structura sistemului financiar-bugetar local cuprindea:
o Administratie financiara judeteana - subordonata Consiliului Popular Judetean si Ministerului de Finante;
o 2 Circumscriptii Financiare municipale - Vaslui si Birlad subordonate Consiliilor Populare municipale si Administratiei Financiare judetene;
o 2 servicii financiare orasenesti - Husi si Negresti - subordonate Consiliilor Populare orasenesti si Administratiei Financiare judetene;
o 71 agenti fiscali comunali, subordonati Administratiei Financiare si Consiliilor populare comunale.
In structura, institutiile mai sus prezentate, care asigurau indeplinirea obiectivelor finantelor publice locale, cuprindeau doua servicii mari, coordonate de directorul sau seful circumscriptiei (serviciului):
- serviciul buget local, care avea ca atributiuni principale intocmirea proiectelor de buget si a bugetelor locale, inclusiv defalcarea acestora pe bugete componente;
- serviciul impozite si taxe, care avea ca atributiuni principale administrarea impozitelor si taxelor, indeosebi obiectivele referitoare la stabilirea, evidenta, urmarirea si incasarea acestora. 
Corespunzator unei anumite diversificari a productiei si serviciilor locale, specifice anilor 1970-1980, in anul 1973 s-a infiintat in cadrul Administratiilor Financiare Judetene, biroul ,,Plan Financiar in profil teritorial si venituri de stat", care avea ca atributiuni coordonarea si indrumarea unitatilor economice prestatoare de servicii locale (industrie locala, gospodarire comunala, directie comerciala, intreprinderi de constructii etc.), dar si cu intocmirea si urmarirea planului financiar in profil teritorial.
Tot in cadrul Administratiei Financiare judetene functionau si birourile locale de expertiza contabila judiciara.
Dupa 1989, corespunzator schimbarilor intervenite in economie, in plan institutional si in mecanismul economico-financiar contabil, si finantele publice ale judetului Vaslui s-au alineat noilor transformari si cerinte.
Noile evolutii au avut in prim plan obiectivele fundamentale ale noilor cerinte constitutionale si administrative: descentralizarea deciziilor si serviciilor, autonomia locala si autofinantarea.
Astfel, potrivit cresterii economiei, in stabilirea politicilor financiar-bugetare si a deciziilor ce trebuiau luate, foste Administratii Financiare judetene s-au transformat in Directii Generale ale Finantelor Publice judetene, subordonate numai Ministerului Finantelor.
Pe baza perfectionarii noului mecanism si sistem bugetar si in baza descentralizarii deciziilor si autonomiei locale, au aparut importante modificari structurale ale Finantelor Publice locale, intre care enumeram:
- infiintarea, incepand cu anul 1992, a Trezoreriilor Finantelor Publice locale ca banci ale bugetului statului;
- preluarea si organizarea in cadrul Finantelor Publice a fostelor Servicii de Preturi si Tarife din cadrul Consiliilor judetene, carora le revin sarcini importante in contextul liberalizarii preturilor si tarifelor;
- infiintarea, incepand cu anul 1993, a unor Servicii distincte privind administrarea TVA;
- infiintarea de Servicii distincte de impozite directe si indirecte, urmarire si incasare, valorificarea unor bunuri ale statului;
- infiintarea, incepand cu 1994, a Perceptiilor rurale care, in judetul Vaslui, au fost in numar de 8 si aveau arondate in medie cate 7-8 comune care asigurau administrarea finantelor publice la aceste comune.
In noul context, in cadrul DGFP Vaslui, functionau: Directia de impozite si taxe, Directia de Trezorerie, servicii, birouri si compartimente de specialitate.
Un pas important pentru abordarea unitara a problemelor legate de administrarea finantelor publice locale l-a constituit modificarea, in anul 1994, a DGFP Vaslui cu Directia generala a controlului financiar de stat - intr-o singura institutie - Directia generala a finantelor publice si controlului judiciar de stat.
Necesitatea aplicarii principiilor descentralizarii administrativ-teritoriale si a serviciilor si cel al autonomiei locale a facut ca unitatile administrativ teritoriale (orase, municipii, comune) sa preia de la finante si sa-si organizeze propriile servicii de stabilire, evidentiere, urmarire si incasare a veniturilor proprii si a impozitelor si taxelor locale, precum si a celor referitoare la intocmirea si fundamentarea in prevederi si executie a bugetelor locale. 
In prezent, institutiile ce asigura realizarea politicilor finantelor publice locale in judetul Vaslui sunt bine consolidate si organizate si corespund stadiului la care s-a ajuns in ceea ce privesc reformele bugetare si fiscale care au avut ca scop principal alinierea la practicile si standardele europene, in contextul integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Fiscala Privind Taxa pe Valoare Adaugata - Directia Generala a Finantelor Publice Vaslui.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!