Probleme si Costuri ale Extinderii Uniunii Europene peste Europa celor 27

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul I Extinderea Uniunii Europene: de la Europa celor 6 pana in prezent 3
1.1 Procesul de extindere - semnificatie 3
1.2 Istoricul extinderii UE pana la Europa celor 27 si factorii determinanti ai acestui proces 4
1.2.1 Prima extindere catre Nord 5
1.2.2 Extinderea spre Sud 7
1.2.3 Extinderea AELS - fara probleme 8
1.2.4 Extinderea catre Est 8
Capitolul II Probleme si costuri ale extinderii Uniunii Europene peste Europa celor 27 11
2.1 Analiza generala a costurilor extinderii UE 11
2.2 Situatia statelor candidate 15
Concluzii 18
ANEXE 19
Bibliografie 24


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Timp de jumatate de secol, Uniunea Europeana a urmarit sa realizeze o integrare din ce in ce mai aprofundata, in timp ce a continuat sa primeasca noi membri. De cele mai multe ori, cele doua procese s-au desfasurat in paralel. Inca de la inceput, cresterea numarului de state membre a constituit unul dintre elementele care au contribuit la evolutia procesului de integrare europeana. Uniunea Europeana de astazi, cu 27 de state membre si o populatie de aproximativ 500 de milioane de locuitori, este mai sigura, mai prospera, mai puternica si exercita o mai mare influenta decat Comunitatea Economica Europeana de acum 50 de ani, cu 6 state membre si o populatie de mai putin de 200 de milioane de locuitori.
Care va fi insa impactul unui nou val de extindere? Care sunt costurile pe care le va suporta Uniunea Europeana pentru a-si indeplini visul de reunificare a Europei?
Bineinteles ca extinderea isi are pretul ei. Acest lucru a fost de la bun inceput clar, avand in vedere decalajul de bunastare dintre Est si Vest, o mostenire a mai mult de 40 de ani de economie comunista.
Lucrarea data incearca sa prezinte principalele costuri pe care le-a implicat extinderea Uniunii Europene pana la Europa celor 27, dar si costurile unei extinderi ulterioare.
Capitolul I Extinderea Uniunii Europene: de la Europa celor 6 pana in prezent 
1.1 Procesul de extindere - semnificatie
Extinderea constituie o dimensiune majora a constructiei europene. Ea face parte din procesul integrarii europene si din planul de unitate federala a Europei. 
In literatura de specialitate extinderea este considerata ca "organizarea unui proces gradual si formal de institutionalizare a unor norme si reguli de organizare". Cu alte cuvinte, este procesul prin care sistemul politic, economic, normativ al unui actor international, in cazul de fata Uniunea Europeana, a fost si este extins pe orizontala catre alte state membre. Diferenta dintre orizontal si vertical in acest proces este comparativa cu cea intre largire si adancire, concepte utilizate in sensul comun al integrarii europene. 
Acest proces gradual are la baza Tratatul de la Roma din 1957 , in care se afirma ca orice tara europeana putea sa candideze pentru a deveni membra a Comunitatilor Europene. Astfel, se vorbeste despre vointa clara de a crea premisele necesare unei uniuni cat mai stranse a popoarelor europene. Mai mult, intr-un articol separat, Articolul 237, a fost reglementata procedura privind aderarea noilor membri. Conform acesteia, orice stat european are dreptul sa ceara statutul de membru. Consiliul, caruia i se adreseaza aceasta cerere, decide mai apoi cu unanimitate de voturi, dupa ce a primit in prealabil avizul Comisiei. Conditiile de aderare sunte reglementate printr-un acord semnat intre statele membre si statul care doreste sa se integreze. Acest acord trebuie ratificat de toate statele membre, conform prevederilor constitutionale.
Aceste prime prevederi s-au schimbat insa inca de la prima mare revizuire a Tratatului, Actul Unic European (AUE) , in perioada urmatoare urmand a fi necesar si acordul Parlamentului European. 
Aceasta reglementare a fost preluata si in Tratatul de la Maastricht , mai concret in Articolul O al Tratatului UE, care a inlocuit Articolul 237 din Tratatul CE. Ea a ramas valabila si dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Amsterdam -- de data aceasta, in cadrul Articolului 49 din Tratatul UE. 
Nenumaratele reglementari noi din Tratatul de la Nisa , si mai ales cele din asa numitul ,,Protocol privind extinderea UE", stipuleaza in primul rand felul in care urmeaza a fi alcatuite organele UE, indicand, in plus, si majoritatile necesare intr-o Uniune cu 25, respectiv 27 de membri.
1.2 Istoricul extinderii UE pana la Europa celor 27 si factorii determinanti ai acestui proces
Analize temeinice ale proceselor de extindere ce au avut loc pana la aceasta ora au aratat faptul ca au existat cinci factori care au jucat un rol important de fiecare data, influentand decursul si rezultatul acestora intr-o foarte mare masura. In cele ce urmeaza vom construi un mic model, care ne va ajuta sa intelegem mai bine procesul de extindere (Vezi Fig1 de la ANEXE.). 
Un prim factor determinant sunt prevederile Tratatelor, adica reglementarile din cadrul UE, care stabilesc felul in care trebuie sa aiba loc procesul de extindere. Pentru ca este, de exemplu, o mare diferenta intre a decide in unanimitate in favoarea extinderii, sau doar cu majoritatea voturilor. La fel de important este de vazut si cine trebuie sa isi dea acordul in acest sens.
Cu toate ca in Tratate au existat inca de la inceput reglementari privind extinderea, nu s-a intamplat niciodata ca CEE, CE sau Uniunea si/sau statele ei membre sa depuna eforturi egale si continue in vederea extinderii bazei de membri. Motivul pentru acest lucru a fost mai ales temerea, in fond pe deplin justificata, ca o baza mai mare de membri presupune si un grad mai mare de eterogenitate, care va ingreuna cooperarea in mod considerabil. De aceea, cererile de aderare au fost discutate intotdeauna din perspectiva intrebarii daca si in ce masura o extindere ar putea avea repercusiuni negative pentru aprofundarea procesului de integrare. Acest raport tensionat intre extindere si aprofundare constituie cel de-al doilea factor determinant din cadrul modelului.


Fisiere in arhiva (2):

  • Titlu[IFME].doc
  • Probleme si Costuri ale Extinderii Uniunii Europene peste Europa celor 27.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!