Principiile impunerii fiscale

Extras din referat Cum descarc?

Impunerea reprezinta un complex de masuri si operatii - efectuate in baza legii - care au drept scop final stabilirea impozitului ce revine in sarcina unei anumite persoane fizice sau juridice. La baza politicii fiscale, a impunerii, stau niste reguli ce se cer a fi respectate. Aceste reguli, cu timpul s-au consacrat ca principii si criterii ale impunerii. Vorbind despre principii, clasicii finantelor ( Adam Smith 1723 -  1790, Avutia Natiunilor51) au formulat patru maxime (numite adesea si canoanele impunerii) ce trebuie sa guverneze politica fiscala a statului si anume: 
1. Justetea impunerii: impunerea trebuie sa fie dreapta, sa se asigure dreptate in materie de impunere. Este ceea ce cu timpul se va consacra ca un principiu fundamental: principiul echitatii fiscal.
2. Certitudinea impunerii: cuantumul impozitului trebuie sa fie cert si nu stabilit in mod arbitrar, pentru a se evita abuzurile fiscale, cu alte cuvinte impunerea sa fie corecta.
3.Comoditate impunerii: modul de asezare si percepere sa fie in asa fel realizat incat sa fie convenabil pentru contribuabil - de exemplu sa se coreleze termenele de plata a impozitelor cu cele de realizare a venitului; ,,Orice impozit trebuie sa fie perceput la timpul si in modul care reiese a fi cel mai convenabil pentru contribuabil ca sa-l plateasca";
4. Impozitul sa fie cat mai ieftin, sa aiba un randament fiscal ridicat - intr-o acceptiune moderna aceasta implica realizarea celui mai convenabil raport intre incasarile fiscale si cheltuielile de percepere; ,,Orice impozit trebuie sa fie astfel conceput incat sa scoata si sa instraineze din buzunarele populatiei cat mai putin posibil, peste atat cat poate aduce in tezaurul public al statului". La aceste ratiuni de ordin fiscal, cu timpul s-au adaugat si altele care vizeaza, doar partial ratiuni de aceeasi natura. Astfel de-a lungul evolutiei vietii economice, a celei fiscale indeosebi, acestor ratiuni s-au adaugat altele noi, pe masura ce impozitul a dobandit functii noi. Principiile impunerii reprezinta un subiect disputat si controversat, deoarece de la o perioada la alta, de la o scoala economica la alta, de la un autor la altul, termenii cheie si obiectivele sunt interpretate diferit. ,, Principiile pot fi interpretate in moduri diferite, ... , in functie de cum este trata si inteleasa contradictia dintre echitate si eficienta". Astfel, impunerea are deopotriva atat o latura de natura de politica economica, cat si una de ordin tehnic ce priveste metode si tehnici utilizate pentru stabilirea marimii obiectului impozabil si a cuantumului impozitului.
Din punct de vedere al politicii economice, actualmente, prin impunere se urmareste ca fiecare impozit nou introdus, sau existent in practica fiscala, sa raspunda cerintelor mai multor principii : -  principii de echitate; 
-  principii de politica financiara; 
-  principii de politica economica;
-  principii social-politice.
Principiul echitatii fiscal
Ideea justitiei in materie de impunere a fost intotdeauna acceptata. In timp insa, notiunea a primit interpretari diferite (chiar divergente), iar practic oricat s-a perfectionat politica fiscala, impozitele n-au reusit sa fie absolut echitabile.
Teoretic, echitatea fiscala a fost infatisata in mod diferit de catre diferitii sustinatori ai scolilor de finante. In Evul Mediu, se considera echitabil existenta privilegiilor fiscale pentru nobili, biserica si cler. In Franta, circula chiar aforismul "Nobilii servesc regele cu spada, clerul cu rugaciunile iar starea a treia cu banii". De-a lungul istoriei, notiunea de echitate, care da substanta notiunii de dreptate sociala in domeniul impozitelor, a fost interpretata diferit. Timpul a condus la abolirea privilegiilor fiscale, intelegandu-se inechitatea lor". In the matter of taxation, every privilege is an injustice". - Voltaire (1694 -  1778).
Considerandu-se ca impunerea trebuie sa fie universala, toti contribuabilii trebuie sa plateasca impozit si toti sa fie tratati fiscal la fel - deci se pretindea o asa-zisa egalitate in fata impozitelor. Egalitatea in fata impozitelor porneste de la ideea mai veche, ca serviciile publice sunt in folosul tuturor si de aceea plata lor ar trebui sa fie egala pentru toti cetatenii.
Cu timpul insa acest principiu a fost incalcat, devenind discutabil, incompatibil cu evolutia si dezvoltarea vietii si gandirii economice. Astfel, in unele tari, anumite venituri, cum sunt cele realizate de pe urma plasamentelor in obligatiuni ale imprumuturilor de stat, nu se supun impunerii. De asemenea, tot o incalcare a principiului echitatii o constituie si practica de a scuti de impozit partea din veniturile societatilor de capital destinata finantarii unor investitii din capital.
Ceea ce parea discutabil sau chiar inacceptabil, intrun anumit mod de interpretare al echitatii fiscale apare insa intr-o alta lumina daca avem in vederea necesitatea obiectiva ca impozitul trebuie sa devina si o parghie fiscala. Astfel egalitatea in fata impozitului a fost inlocuita cu egalitatea prin impozite. Acestea din urma presupune un tratament fiscal diferentiat in functie de marimea venitului si averii, de provenienta lor, in raport cu starea sociala, cu situatia personala a fiecarui platitor.
Echitatea fiscala ne este infatisata si ca echitate aparenta (sau matematica) respectiv efectiva (sau reala). De exemplu, aparent este echitabil ca doi angajati care pentru munca lor primesc acelasi salariu sa plateasca acelasi impozit pe salariu. Cei doi contribuabili ar fi astfel egali in fata impozitului. In realitate, insa daca ei au un numar diferit de persoane in intretinere - daca au o situatie sociala diferita - capacitatea lor contributiva difera si de aceea echitatea reala este alta decat cea aparenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile impunerii fiscale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Corduneanu C., ,,Sistemul fiscal in stiinta finantelor", Ed. Codecs, Bucuresti,
1998.
2. Dracea M., Sichigea N., Berceanu D, Ciurezu T., ,,Finante publice", Ed.
Universitaria, Craiova, 1999
3. Gaudemet Paul Marie, Molinier Joel, ,,Finances publiques, tome I:
Budget/Tresor", ,,Finances publiques, tome 2 -  Fiscalite", 6e ed., Ed.
Montchretien, 1992-1997
4. Gliga Ioan, "Drept financiar", Ed. Humanitas, Bucuresti, 1998
5. Harvey Rosen, ,,Public Finance", Ed. Mc Graw Hill, New York, 2002
6. Hoanta N., ,,Economie si finante publice", Ed. Polirom, Iasi, 2000.
7. Hyman, David, N., 2000, Public Finance-A Contemporary Application of Theory
to policy, North Carolina State University, Editia a sasea
8. Inceu Adrian Mihai, ,,Parghiile fiscale si forta lor de orientare", Ed. Accent, Cluj
Napoca, 2005
9. Inceu Adrian Mihai, Lazar Dan Tudor, ,,Finante si bugete publice", ISBN 973-
8915-01-5 Ed. Accent, Cluj Napoca, 2009
10. Inceu Adrian Mihai, Lazar Dan Tudor, ,,Managementul financiar al comunitatilor
locale", ISBN 973-99690-3-8, Ed.Gewalt, Cluj-Napoca, 2000; Ed. Marineasa,
Timisoara, 2003
11. Inceu Adrian Mihai, Lazar Dan Tudor, in colaborare, ,,Administratie publica",
ISBN 973-99821-2-3, Ed. Accent, Cluj-Napoca, 2000
12. Istrate, C., 2000, Fiscalitate si contabilitate in cadrul firmei, Editura Polirom, Iasi
13. Matei Gheorghe, ,, Finante publice", Ed. Universitaria, Craiova, 1998


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!