Principiile Bugetare

Extras din referat Cum descarc?

Principiile bugetare
Principiile bugetare sunt norme orientative ce guverneaza realizarea procesului bugetar. Scopul lor este acela de a preciza conditiile in care se face elaborarea si executia bugetului public. In tara noastra, aceste principii bugetare sunt precizate in legislatia ce priveste finantele publice, respective ele se regasesc in legea bugetului din fiecare an fiind reglementate prin Legea nr.500 din 11 iulie 2002. Aceasta mai prevede si principiul unitatii monetare, conform caruia toate operatiunile bugetare se exprima in moneda nationala. Acestea reprezinta o sinteza a experientei practicii bugetare, dar si a cerintelor si exigentelor presupuse de procesul elaborarii si executiei bugetului de stat. Principiile bugetare sunt riguros formulate si sunt parte a patrimoniului universal de cunostinte ce tin de stiinta finantelor. Legislatia bugetara se bazeaza pe aceste principii si le include ca norme juridice. Reflectarea lor juridica nu poate fi insa rigida, ci adaptata intereselor si particularitatilor economice, caracterizand nu doar statul de referinta, ci chiar orientarea regimului de stat, a organului legislativ sau a guvernelor. Aceste principii bugetare, cunosc exceptii in ceea ce priveste punerea lor in practica, care in anumite circumstante sunt tolerabile, acceptabile si chiar eficiente,ca urmare a aparitiei si dezvoltarii unor fenomene specifice societatii moderne. Ele isi au originea in stabilirea drepturilor in ce priveste instituirea impozitelor si a taxelor, a destinatiilor veniturilor publice au constituit preocuparile de prim ordin ale burgheziei in ascensiune in Anglia, Franta si Germania incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Avand in vedere si formularile teoretice ale lui Adam Smith, aceste reguli au fost incluse in legile cu aplicabilitate in domeniul finantelor publice, dobandind valoare de principii ale dreptului bugetar si au fost puse la baza elaborarii si executiei bugetului public. 
Aceste principii se refera la: 
- sfera de cuprindere a veniturilor bugetului public si a destinatiilor acestora; 
- intervalul de timp pentru care Guvernul este autorizat de Parlament sa incaseze veniturile bugetare si sa le aloce pe destinatiile prestabilite; 
- echilibrarea utilizarilor bugetare prestabilite cu veniturile ce urmeaza sa se realizeze; 
- informarea opiniei publice asupra imputernicirii date Guvernului de catre Parlament de a realiza venituri si a efectua cheltuieli. 
Prin urmare, in teoria si practica finantelor publice sunt recunoscute si aplicate urmatoarele principii bugetare:


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Bugetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!