Principiile Bugetare

Extras din referat Cum descarc?

Bugetul de stat reprezinta o categorie fundamentala a stiintelor finantelor. Il putem aborda din punct de vedere juridic economic, politic, contabil.
Sub aspectul sau juridic bugetul reprezinta un act prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului. Bugetul de stat prevede si autorizeaza in forma legislativa cheltuielile si resursele statului, avand character obligatoriu fiind supus aprobarii Parlamentului. Reprezinta un act de previziune a resurselor publice si a modului de utilizare a acestuia, elaborandu-se pe o perioada de un an. Legea bugetului de stat este influentata de conceptiile politice, economice si sociale specifice fiecarei perioade.
Ca document oficial, bugetul de stat evidentiaza nivelul aprobat al cheltuielilor ce se vor efectua in viitor si marimea veniturilor ce pot fo mobilizate la dispozitia statului.
Abordarea economica se refera la corelatiile Macroeconomice si in special legaturacu nivelul si evolutia produsului intern brut. Un anumit nivel al PIB si masura in care acesta este repartizat pentru formarea bruta de capital si consum determina nivelui indicatorilor bugetari si constituie baza evolutiei favorabile a resurselor in viitor. 
Din puct de vedere Politic - bugetul este expresia financiara a optiunilor Guvernului.
4.Contabil - bugetul reprezinta totalitatea conturilor prin care se gestioneaza resursele financiare ale statului.
Principiile bugetare
Principiile bugetare au fost conturate odata cu victoriile revolutiilor burgheze, care au inclus intre obiectivele majore urmarite si instituirea ordinii in finantele publice. Astfel, au luat nastere principiile bugetare clasice, care, desi recunoscute si in prezent, au suferit unele adaptari in aplicare, ca urmare a aparitiei si dezvoltarii unor fenomene specifice societatii moderne.
Principiile bugetare sunt norme orientative ce guverneaza realizarea procesului bugetar. Scopul lor este acela de a preciza conditiile in care se face elaborarea si executia bugetului public. In tara noastra, aceste principii bugetare sunt precizate in legea finantelor public
La baza intocmirii si executarii bugetului de stat stau o serie de principii care definesc: modul de reflectare a veniturilor si cheltuielilor publice in bugetul de stat, sau sfera de cuprindere a acestuia; durata de timp pentru care parlamentul autorizeaza guvernul sa incaseze veniturile si sa efectueze cheltuielile stabilite, relatia care trebuie sa existe intre totalul veniturilor si cheltuielile bugetare ca si intre elementele componente ale acestora; informarea opiniei publice despre limitele imputernicirii date guvernului de a realiza venituri si de a efectua cheltuieli, ca si despre modul cum aceasta imputernicire a fost transpusa in practica.
Cele mai reprezentative principii privitoare la bugetul de stat sunt
- Principiul anualitatii bugetului se refera, pe de o parte, la periodicitatea intocmirii si aprobarii bugetului (deci la anul bugetar), iar, pe de alta parte, la perioada de timp in care bugetul aprobat trebuie sa fie executat (deci la durata exercitiului bugetar).
Potrivit acestui principiu, guvernul trebuie sa intocmeasca proiectul bugetului de stat pentru o perioada de un an, iar parlamentul trebuie sa-l analizeze si sa-l aprobe anual.
De regula, bugetul este elaborat si aprobat pentru o perioada de 12 luni. Anul bugetar poata sa coincida sau nu cu anul calendaristic.
- Universalitatea este principiul potrivit caruia veniturile si cheltuielile publice trebuie sa fie inscrise in buget in sumele lor totale, fara omisiuni si fara compensari reciproce. Aceasta regula a bugetului brut se bazeaza pe necesitatea inscrierii in buget a veniturilor si cheltuielilor statului in sume brute sau totale. Scopul urmarit de acest principiu este de a facilita controlul financiar, interzicand compensarea intre cheltuieli si venituri proprii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Bugetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!