Principii ale Impunerii - Abordari de Ieri si de Azi

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Impozitele sunt cea mai veche forma de venit a statului, care de-a lungul timpului a cunoscut multiple forme. Rolul acestuia in economie nu poate fi contestat, insa este important sa existe un set de reguli care sa stea la baza stabiliri lor. Astfel am expus principalele principii ale impunerii , am aratat cum sunt respectate sau incalcate aceste principii si am realizat scurte analize comparative a evolutiei principalelor forme de impozite: impozitele directe si impozitele indirecte.
Taxes are the oldest state's incomes, that in time have took lots of forms. Their role in economic world could not be contested, but it is important to exist a pare of rules that must be respected when a tax is established. Therefor i have written about the principles of taxation and showed how they are (or not) respeted. Also I have made comparative analysis of the evolution for the most important taxes: direct taxes and indirect taxes.
Key words: taxes, fiscal equity, progressive taxation, , horizontal equity, e-government 
1. Introducere
Impozitul a aparut ca urmare a manifestarii unor nevoi cu caracter colectiv, nevoi ce au luat in timp forma cheltuielilor publice, si este definit ca fiind ,,plata (contributia) baneasca obligatorie, generala si definitiva (nerambursabila), directa sau indirecta, efectuata de persoane juridice si de persoane fizice din veniturile si averea lor, la bugetul statului sau la bugetele locale in cuantumul si la termenele prevazute de lege, fara obligatia din partea statului de a presta platitorului un echivalent direct si imediat, necesar pentru satisfacerea cerintelor societatii." 
2. Impozitul si principiile impunerii in conceptia clasica
In conceptia clasica, cheltuielile publice trebuiau sa se afle la un nivel minim si trebuiau acoprite din venitul intregii natiuni numai daca efectele lor se rasfrangeau asupra intregii societati. Adam Smith identifica in cartea sa "Avutia natiunilor" trei mari categorii de cheltuieli: cheltuieli de aparare, cheltuieli pentru justitie si cheltuieli pentru lucrarile publice si pentru instituitiile publice.
Apararea societatii de invazia si violenta altor popoare se facea in favoarea intregii populatii si in consecinta trebuiau suportate de fiecare membru "pe cat posibil, in raport cu posibilitatile sale". Astfel, era admis ca natiunile care erau capabile sa suporte aceste cheltuieli erau natiunile bogate, fiind mult mai avantajate decat natiunile sarace
In ceea ce priveste administrara justitiei, desi posibilele efecte pozitive s-ar rasfrange asupra intregii societati, cheltuielile realizate pentru acest sector ar trebui, in opinia lui Smith, sa fie suportate doar de cei care le pricinuiesc, respectiv de aceia ce au pretentii nejuste sau care sunt avantajati de restabilirea drepturilor lor.
Daca nivelul cheltuielilor publice trebuia sa fie redus, atunci si impozitele trebuiau sa fie minime. Impozitele erau privite de economistii clasici ca o povara, care nu face altceva dacat sa diminueze avutia nationala si criticau statul atat pentru prelevarile din venit pe care le practica, cat si pentru modul de folosire a fondurilor acumulate. Adam Smith spunea despre guvernul englez ca "...nu a fost nicicand renumit pentru insusirile de bun gospodar, si care neintrerupt s-a comportat in timp de pace ca un risipitor nesocotit si lipsit de prevedere ". Tot despre guvernul englez, David Ricardo spunea: "Totusi este cert ca fara impunerea de taxe aceasta sporire de capital ar fi fost mult mai mare. Nu exista impozite care sa nu aiba tendinta de a micsora puterea de acumulare a capitalurilor. Toate impozitele lovesc capitalul sau venitul." 
Prin urmare dimensionarea, asezarea si perceperea impozitelor trebuiu sa aiba la baza un set de norme sau conditii a caror respectare sa asigure prelevarea unei sume suficiente pentru satisfacerea nevoilor statului, dar nu prea mare, pentru a nu afecta prea tare pe contribuabili.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principii ale Impunerii - Abordari de Ieri si de Azi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!