Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului si caracterizarea fiecarei forme de control

Cuprins referat Cum descarc?

INFORMATII INTRODUCTIVE  3
CLASIFICAREA SI GRUPAREA CONTROLULUI FINANCIAR 4
BIBLIOGRAFIE  8


Extras din referat Cum descarc?

Informatii introductive
"Controlul financiar reprezinta o activitate de verificare a modului de respectare a legislatiei financiare, cu scopul de a preveni angajarea de cheltuieli fara justificare economica si de a asigura profit in folosirea resurselor materiale, financiare si de munca." 
Specialistii in domeniul controlului financiar au realizat o multitudine de grupari ale acestui tip de control. 
Controlul financiar ca si activitate, se desfasoara in conditii concrete de timp si loc iar formele multiple ale controlului si auditului public intern tin si de particularitatile domeniului controlat de competentele organelor de control, de obiectivele urmarite si de scopurile ce trebuie atinse.
Din punctul meu de vedere, controlul economic-financiar are ca domeniu de manifestare un perimetru foarte intins. El cuprinde intreaga economie nationala si viata economica in ansamblul sau, privita prin prisma corectitudinii si eficientei, atat din perspectiva gospodaririi, utilizarii sau cheltuirii resurselor, ori a onorarii obligatiilor fata de societatea reprezentata prin Statul Roman. 
Un control obiectiv si eficient, poate contribui la integrarea factorilor de progres in ceea ce priveste organizarea intregii activitati.
Fig. 1: Rezultatul unui control profesionist. 
,,Controlul nu este o activitate fara scop si finalitate pe planul relatiilor sociale, din contra el are intotdeauna un rol activ, de reglare a actului decizional, el indica modul in care cel ce are responsabilitati in cadrul ierarhiei sociale, a aplicat in luarea deciziei, cele mai adecvate solutii, daca acesta corespunde scopului pentru care a fost emisa." 
Spectrul larg al entitatilor controlate si multitudinea fenomenelor ce caracterizeaza activitatea lor are influente directe asupra organizarii si existentei mai multor forme de control financiar-fiscal. In acelasi timp, intr-un sistem de control financiar bine reglementat, diferitele organisme specializate au ierarhii si competente diferite.
In acest context, se impune prezentarea sistematizata a criteriilor si formelor de control financiar-fiscal si de audit public intern care se manifesta in sfera de activitate a institutiilor publice.
Asadar, o grupare si clasificare a controlului are la baza anumite criterii. Aceste criteri raspund unui scop unic, acela al identificarii neajunsurilor, corectarii si inlaturarii fenomenelor negative ca urmare desfasurarii unei activitati umane.
Clasificarea si gruparea controlului financiar se poate realiza dupa o multitudine de criterii, insa cele mai uzitate in doctrina sunt:
A) In functie de momentul exercitarii controlului financiar.
1. Controlul financiar preventiv. Poate fi control propriu al institutiei sau cel exercitat din afara institutiei. 
Cele doua forme de control financiar se caracterizeaza prin aceea ca se desfasoara inainte de realizarea operatiunilor economice avand drept scop preintampinarea risipei, a eventualelor nereguli inainte de a se produce si care ar avea consecinte negative asupra gestiunii fondurilor publice. Prin aceasta forma de control se urmareste cresterea responsabilitatilor celor implicati in derularea proceselor economice de la nivelul fiecarei institutii publice.
Actele normative care reglementeaza activitatea de control financiar preventiv propriu al institutiilor publice asigura cadrul general, continutul controlului, organizarea, procedurile de control. Pornind de la aceste reglementari, obiectul controlului financiar preventiv propriu il formeaza toate proiectele de operatiuni ce privesc:
-angajamente bugetare;
-angajamente legale din care deriva direct sau indirect obligatii de plata;
-plati din credite bugetare si din alte fonduri publice;
-alte documente, enumerate prin legislatia ce reglementeaza activitatea de control financiar preventiv propriu.
In ceea ce priveste activitatea de control financiar preventiv delegat ce se exercita din afara institutiei potrivit prevederilor legale, aceasta este un atribut al organelor Ministerului Finantelor Publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului si caracterizarea fiecarei forme de control.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.IANCU V.-Dreptul finantelor publice, Ed. Sylvi, Sibiu, 2004.
2.PASCAL I. VLAD M.- Brosura Controlul Financiar. In cadrul proiectului ,,Campanie de informare a functionarilor publici privind continutul acquis-ului comunitar", Bucuresti 2004.
3.SCOREI D. Universitatea ,,Constantin Brancusi"- EFICACITATEA CONTROLULUI FINANCIAR SI POSIBILITATI DE PERFECTIONARE A ACESTUIA. Analele Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu Jiu, Seria Economie, Nr. 2/2011.
4.Ordinul nr. 923/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv si a Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfasoara activitatea de control financiar preventiv propriu. Text publicat in M.Of. al Romaniei. in vigoare de la 28.07.2014.
5.Site-ul Ministerului Finantelor Publice. Pagina Domenii de Activitate- control intern managerial si control financiar preventiv. URL: http://www.mfinante.gov.ro/legismanag.html?pagina=domenii. Accesat in 27.04.2017


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!