Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului și caracterizarea fiecărei forme de control

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1919
Mărime: 49.70KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. INFORMAȚII INTRODUCTIVE 3
  2. CLASIFICAREA SI GRUPAREA CONTROLULUI FINANCIAR 4
  3. BIBLIOGRAFIE 8

Extras din referat

Informații introductive

“Controlul financiar reprezintă o activitate de verificare a modului de respectare a legislaţiei financiare, cu scopul de a preveni angajarea de cheltuieli fără justificare economică şi de a asigura profit în folosirea resurselor materiale, financiare şi de muncă.”

Specialiştii în domeniul controlului financiar au realizat o multitudine de grupări ale acestui tip de control.

Controlul financiar ca şi activitate, se desfăşoară în condiţii concrete de timp şi loc iar formele multiple ale controlului şi auditului public intern ţin şi de particularităţile domeniului controlat de competentele organelor de control, de obiectivele urmărite şi de scopurile ce trebuie atinse.

Din punctul meu de vedere, controlul economic-financiar are ca domeniu de manifestare un perimetru foarte întins. El cuprinde întreaga economie naţională și viaţa economică în ansamblul său, privită prin prisma corectitudinii şi eficienţei, atât din perspectiva gospodăririi, utilizării sau cheltuirii resurselor, ori a onorării obligaţiilor faţă de societatea reprezentată prin Statul Român.

Un control obiectiv și eficient, poate contribui la integrarea factorilor de progres în ceea ce priveşte organizarea întregii activităţi.

Fig. 1: Rezultatul unui control profesionist.

„Controlul nu este o activitate fără scop şi finalitate pe planul relaţiilor sociale, din contră el are întotdeauna un rol activ, de reglare a actului decizional, el indica modul în care cel ce are responsabilităţi în cadrul ierarhiei sociale, a aplicat în luarea deciziei, cele mai adecvate soluţii, dacă acesta corespunde scopului pentru care a fost emisă.”

Spectrul larg al entităţilor controlate și multitudinea fenomenelor ce caracterizează activitatea lor are influenţe directe asupra organizării şi existenţei mai multor forme de control financiar-fiscal. În acelaşi timp, într-un sistem de control financiar bine reglementat, diferitele organisme specializate au ierarhii şi competente diferite.

În acest context, se impune prezentarea sistematizată a criteriilor şi formelor de control financiar-fiscal şi de audit public intern care se manifestă în sfera de activitate a instituţiilor publice.

Aşadar, o grupare şi clasificare a controlului are la baza anumite criterii. Aceste criteri răspund unui scop unic, acela al identificării neajunsurilor, corectării şi înlăturării fenomenelor negative ca urmare desfăşurării unei activităţi umane.

Clasificarea şi gruparea controlului financiar se poate realiza după o multitudine de criterii, însă cele mai uzitate în doctrină sunt:

A) În funcţie de momentul exercitării controlului financiar.

1. Controlul financiar preventiv. Poate fi control propriu al instituţiei sau cel exercitat din afara instituţiei.

Cele două forme de control financiar se caracterizează prin aceea că se desfăşoară înainte de realizarea operaţiunilor economice având drept scop preîntâmpinarea risipei, a eventualelor nereguli înainte de a se produce şi care ar avea consecinţe negative asupra gestiunii fondurilor publice. Prin această formă de control se urmăreşte creşterea responsabilităţilor celor implicaţi în derularea proceselor economice de la nivelul fiecărei instituţii publice.

Actele normative care reglementează activitatea de control financiar preventiv propriu al instituţiilor publice asigura cadrul general, conţinutul controlului, organizarea, procedurile de control. Pornind de la aceste reglementări, obiectul controlului financiar preventiv propriu îl formează toate proiectele de operaţiuni ce privesc:

-angajamente bugetare;

-angajamente legale din care derivă direct sau indirect obligaţii de plată;

-plati din credite bugetare şi din alte fonduri publice;

-alte documente, enumerate prin legislaţia ce reglementează activitatea de control financiar preventiv propriu.

În ceea ce priveşte activitatea de control financiar preventiv delegat ce se exercită din afara instituţiei potrivit prevederilor legale, aceasta este un atribut al organelor Ministerului Finanţelor Publice.

Bibliografie

1.IANCU V.-Dreptul finanţelor publice, Ed. Sylvi, Sibiu, 2004.

2.PASCAL I. VLAD M.- Broșură Controlul Financiar. În cadrul proiectului „Campanie de informare a funcţionarilor publici privind conţinutul acquis-ului comunitar“, Bucureşti 2004.

3.SCOREI D. Universitatea „Constantin Brâncuși“- EFICACITATEA CONTROLULUI FINANCIAR ȘI POSIBILITĂȚI DE PERFECȚIONARE A ACESTUIA. Analele Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Seria Economie, Nr. 2/2011.

4.Ordinul nr. 923/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv și a Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfășoară activitatea de control financiar preventiv propriu. Text publicat în M.Of. al României. în vigoare de la 28.07.2014.

5.Site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Pagina Domenii de Activitate- control intern managerial și control financiar preventiv. URL: http://www.mfinante.gov.ro/legismanag.html?pagina=domenii. Accesat în 27.04.2017

Preview document

Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului și caracterizarea fiecărei forme de control - Pagina 1
Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului și caracterizarea fiecărei forme de control - Pagina 2
Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului și caracterizarea fiecărei forme de control - Pagina 3
Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului și caracterizarea fiecărei forme de control - Pagina 4
Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului și caracterizarea fiecărei forme de control - Pagina 5
Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului și caracterizarea fiecărei forme de control - Pagina 6
Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului și caracterizarea fiecărei forme de control - Pagina 7
Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului și caracterizarea fiecărei forme de control - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea criteriilor de clasificare ale controlului si caracterizarea fiecarei forme de control.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Ambalarea și etichetarea modernă a mărfurilor alimentare

Ambalajul -; factor al calitatii si competitivitatii alimentelor procesate Dezvoltarea si perfectionarea activitatii in domeniul tehnicii si...

Conflictul în Organizații din Perspectiva Dramaturgică

Rezumat Lucrarea de licentã cu titlul ,,Conflictul în organizatii din perspectiva dramaturgicã- Studiu într-un supermarket” încearcã o abordare...

Contabilitate de Gestiune

Disciplina intitulată „Contabilitate de gestiune” abordează problematica contabilităţii de gestiune şi a calculaţiei costurilor, din perspectiva...

Ai nevoie de altceva?