Posibilități rare ale evaziunii fiscale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1. Evaziunea fiscala si modalitati de infaptuire a acesteia 3
1.1. Definirea conceptului de evaziune fiscala si formele de manifestare a acesteia 3
1.2. Cauzele evaziunii fiscale 4
Capitolul 2. Cai si instrumente folosite pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale 5
2.1. Cai folosite pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale 5
2.2. Infractiuni si pedepse 7
Capitolul 3. Posibilitati de contracarare a evaziunii fiscale 9
3.1. Combaterea prin prevenire si combaterea prin represiune a evaziunii fiscale 9
3.2. Prevenirea evaziunii si fraudei fiscale la nivel national si international 10
3.3. Prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in cazul Romaniei 14
3.4. Prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in cazul impozitelor indirecte 16
3.5. Concluzii 17
Bibliografie 18

Extras din referat:

Capitolul 1. Evaziunea fiscala si modalitati de infaptuire a acesteia

1.1. Definirea conceptului de evaziune fiscala si formele de manifestare a acesteia

Multitudinea resposabilitatilor care sunt impuse de lege contribuabililor a determinat stimularea, din cele mai vechi timpuri si pana astazi, a inventivitatii contribuabililor in a desfasura procedee de eliminare a obligatiilor fiscale. Amenzile fiscale nu-l vor impulsiona pe contribuabil sa arate exact veniturile pe care le detine, ci-l va face sa-si ia mai atent precautii, pentru a se furisa de la obligatiile sale fata de tara.

In ceea ce priveste economia de piata organele fiscale se lupta cu un fenomen de mari proportii si anume fenomenul evazionist. In Romania si in celelalte state au loc nerespectari de legi prin efectuarea de infractiuni legate de actele normative care fixeaza cuantumul si plata impozitelor si taxelor.

Evaziunea fiscala sau frauduloasa este cunoscuta in tara noastra prin Legea nr.241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, publicata in Monitorul Oficial nr.672/27.07.2005, ce pecizeaza ca aceasta este"sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor, si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetelor asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare, de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine avand calitatea de contribuabili."

Delapidarea materiei impozabile si incalcarea egalitatii impozitului pot fi ilegale si legale, avand deci o evaziune fiscala ilegala si o evaziune fiscala legala.

Evaziune fiscala ,,legala"

Evaziunea fiscala ,,legala" se refera la acel comportament a contribuabilului de a ocoli obligatiile legale, apeland la un amestec neprevazut a acestora. Ea poate fi existenta numai cand legea este lacunara sau apar inadvertente. In aceasta situatie, contribuabilul se plaseaza intr-o pozitie cat mai avantajoasa in raport cu legislatia fiscala.

Evaziunea fiscala legala este perceputa ca si o cale de optimizare fiscala, deoarece evitarea in tot sau in parte a platii impozitelor, taxelor si sumelor datorate bugetului tarii, atunci cand are loc in limita exigentelor legale, poate constitui un scop in sine.

Frauda fiscala

Frauda fiscala consta in comportamentul contribuabilului de nerespectare clara a legii menita sa sustraga de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si celorlalte sume datorate bugetului de stat.

Indiferent ca se prezinta sub forma disimularii obiectului impozabil, a subevaluarii materiei impozabile sau prin orice alte mijloace de sustragere de la plata impozitelor, este sigur ca aceste fapte sunt realizate cu intentie.

In doctrina de specialitate s-a prezentat faptul ca ,,trasarea unei frontiere intre cele doua forme ale evaziunii fiscale reprezinta un demers relativ si arbitrar deoarece intre ele exista continuitate, iar linia de demarcatie este extrem de fragila, de foarte multe ori fiind trasata in mod artificial si conjunctural" si, am adauga noi, in raport cu dorinta din ce in ce mai accentuata de a aduce bani la bugetul de stat.

Bibliografie:

Paul Coman, Gabriel Balosa, Dumitru Andreiu Petrea Florescu; Fiscalitatea in Romania; Ed.All Back; Bucuresti 2005;

Prof. univ. dr.Gh.D.Bistriceanu; Sistemul fiscal al Romaniei; Ed. Universitara; Bucuresti; 2008;

Mihai Nedelcu, Cristina Stanescu, N.Plaiasu, Razvan Sindilaru, Dan Moraru; Finante publice si evaziune fiscal; Ed. Univesitatea Romano- Americana; Bucuresti;

Petre Brezeanu; Fiscalitate- concept, teorii, politici si abordari practice; Ed.Walters Kluwer; 2010;

Gabriel Stefura; Bugete publice si fiscalitate; Ed. Universitara ' Alexandru Ioan Cuza'; Ias; 2007;

Dan Moraru, Mihai Nedelescu, Cristina Stanescu, Oana Preda; Finante publice- sinteze, aplicatii, teste-grila; Ed. Economica; Bucuresti; 2007.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Posibilitati rare ale evaziunii fiscale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 753 cuvinte
Nr caractere:
31 763 caractere
Marime:
87.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
evaziune fiscala, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!