Posibilitati de Contracarare a Evaziunii Fiscale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Evaziunea fiscala - concept si evolutie 3
1.1. Definirea evaziunii fiscale 5
1.2. Politica fiscala 6
2. Forme ale evaziunii fiscale 9
2.1. Frauda fiscala 11
2.2. Cauzele si efectele evaziunii fiscale 12
3. Combaterea evaziunii fiscale si instrumentele folosite in acest scop 14
3.1. Ministerul Finantelor Publice si atributiile sale 15
4. Concluzii si propuneri 17
Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

1. Evaziunea fiscala - concept si evolutie
Inca din cele mai indepartate timpuri si pana in prezent, contribuabilii au inventat diferite procedee si metode pentru a evita plata obligatiilor fiscale impuse acestora. Contribuabilii pun interesele lor inaintea interesului general al societatii si astfel, multi dintre ei considera impozitul ca pe un prejudiciu care le micsoreaza venitul, patrimoniul. Astfel, in mentalitatea curenta se considera ca, a insela fiscul este o dovada de pricepere si nu una de necinste. 
Evaziunea fiscala prezinta un interes major in cadrul finantelor publice si in cadrul dreptului fiscal atat de teoreticieni cat si de oamenii de rand, care manifesta interes pentru astfel de domenii. Cu toate acestea, notiunea de evaziune fiscala este greu de explicat deoarece apare ca un rezultat al imperfectiunilor, neclaritatilor si inadvertentelor legislatiei fiscale.
Totusi au fost formulate cateva concepte cu privire la definirea notiunii de ,,evaziune fiscala" prin care era descrisa ca fiind:
- ,,arta de a evita caderea in campul de atractie a legii fiscale", formulare care apatine lui M.C. de Brie si P.Charpentier fiind in acelasi timp si cea mai cunoscuta;
- ,,un termen generic si desemneaza manifestarea de fuga din fata impozitelor", dupa cum considera Maurice Duverger. Aceasta este o definitie in sens larg a evaziunii fiscale care inglobeaza si frauda;
- ,,sustragerea de la impunere a unei parti din materia impozabila", dupa cum o defineste Iulian Vacarel.
In cazul economiei de piata, legislatia economica si financiara a fost elaborata cu intarziere, neadaptata realitatii si astfel rezultatul acestor masuri a dus la blocarea sistemul economic, respingerea potentialilor investitori, scoaterea din tara a avutiei nationale.
In consecinta, s-au constatat cazuri de incalcare a legislatiei in majoritatea sectoarelor de activitate privind constituirea societatilor comerciale, acte de abuz si de coruptie in aprovizionarea unitatilor private.
Contribuabilul vrea sa plateasca doar ceea ce nu se poate sa nu plateasca si in acest sens nici macar amenzile fiscale nu-l vor determina sa declare exact veniturile pe care le are, ci il determina sa ia o serie de masuri si precautii minutioase.
Putem spune ca ,,spiritul de evaziune" este o forma a egoismului uman care exita si la omul cel mai cinstit si consta in sustragerea de la indatoririle sale fata de fisc, fara nici o ezitare.
Mijloacele folosite pentru sustragerea de la obligatiile fiscale pot fi:
- licite;
- ilicite;
Evaziunea fiscala poate fi deci ilicita, avand uneori un caracter fraudulos si poate fi legala sau tolerata. Este necesar sa se faca o distinctie clara intre frauda fiscala, care constituie un fapt ilicit, chiar de natura penala si evaziunea fiscala propriu-zisa, care nu implica fapte ce intrunesc elementele unei infractiuni.
In conditiile diminuarii capitalului de stat in favoarea capitalului privat, lipsa unor reglementarii juridice au creat posibilitatea sustragerii de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate statului.
Cresterea alarmanta a cazurilor de neevidentiere corecta a operatiunilor economice au facut necesara luarea unor masuri ferme de stopare sau cel putin de diminuare severa a fenomenului de evaziune fiscala.
Cu toate acestea, criminalitatea in afaceri tinde sa devina in prezent un fenomen antisocial, ca rezultat al unui grad de organizare si de specializare realizat sub forma unei retele formale si informationale de organizatii si indivizi, care, prin diferite metode ajung sa corupa factori de decizie plasati pana la cel mai inalt nivel din sfera politicului, legislativului, justitiei si administratiei.
Evaziunea fiscala se manifesta atat pe plan national cat si pe plan international, datorita accentuarii cooperarii economice internationale si a dezvoltarii relatiilor dintre state cu un nivel de fiscalitate diferit.
In vederea sustragerii de la impunere a unei parti din profit, companiile transnationale infiinteaza sucursale si filiale in tari unde fiscalitatea este mai redusa si organizarea unor relatii intre acestea si unitatile producatoare aflate pe teritoriul altei tari, in care fiscalitatea este mai ridicata.
Astfel de ,,paradisuri fiscale" se afla in Elvetia, Luxemburg, Cipru, Bahamas, Bermude, Panama. Evaziunea fiscala este diferita pe feluri de impozite si taxe si de la un an la altul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Posibilitati de Contracarare a Evaziunii Fiscale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!