Posibilitati de Contracarare a Evaziunii Fiscale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea si caracterizarea evaziunii fiscale 3
2. Formele de manifestare ale evaziunii fiscale 4
2.1. Evaziunea fiscala licita (legala) 4
2.2. Evaziunea fiscala ilicita (frauda fiscala) 4
3. Prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in Romania 6
3.1. Cauzele evaziunii fiscale 6
3.2. Efectele evaziunii fiscale 7
3.3. Masurarea evaziunii fiscale 7
3.4. Combaterea evaziunii fiscale 9
3.4.1. Infractiuni si pedepse 9
3.5. Organe competente in combaterea evaziunii fiscale 11
4. Concluzii 13
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea si caracterizarea evaziunii fiscale 
Evaziunea si frauda fiscala exista inca de la aparitia statului si au fost strans legate de evolutia acestuia, dar s-au manifestat ca atare doar in epoca moderna o data cu stabilirea obligatiilor fiscale necesare acoperirii cheltuielilor tot mai mari ale statului. O data cu aparitia statului modern au aparut cheltuieli sporite, necesare mentinerii functiunilor statului, dublate de protectia si asistenta sociala acordate de stat persoanelor cu venituri modeste, aflate in nevoie. 
Astfel, se poate spune ca evaziunea fiscala a aparut ca o reactie fireasca la presiunea fiscala exercitata de catre stat prin impozitele, taxele si contributiile instituite. Conceptul de evaziune pleaca de la ideea ca oamenii incearca sa ocoleasca impozitele, mai ales atunci cand povara fiscala este greu de suportat.
Evaziunea fiscala este caracterizata printr-o imprecizie foarte mare, ei asociindu-se trei sensuri si o dubla apreciere in ceea ce priveste legalitatea. Aceasta imprecizie provine de la diversitatea cuvintelor folosite pentru a desemna mai mult sau mai putin, acelasi fenomen: neindeplinirea voita de catre contribuabili a obligatiilor lor fiscale legale. 
Evaziunea fiscala e o notiune foarte dificil de precizat, in plus nu exista o definitie legala a fraudei fiscale. Daca se vorbeste de frauda se vorbeste in aceeasi masura de frauda legala sau legitima, de frauda ilegala, evaziune legala, de evaziune ilegala, de paradisuri fiscale sau de refugii, de abuzul dreptului de a fugi din fata impozitului, de libertatea alegerii caii celei mai putin impozitate sau subestimarea fiscala, frauda la lege sau economia subterana.
Iulian Vacarel sugereaza definirea evaziunii fiscale ca fiind "sustragerea de la impunere a unei parti din materia impozabila".
Evaziunea fiscala este unul dintre capitolele cele mai studiate atat de teoreticieni, cat si de tehnicieni in materia fiscala. Cu toate acestea, in pofida a tot ce scrie despre cauzele, modalitatile, amploarea, controlul sau sanctiunile privitoare la evaziunea fiscala, cuvintele care desemneaza acest fenomen sunt imprecise, iar domeniul pe care-l exploateaza este incert.
2. Formele de manifestare ale evaziunii fiscale
Evaziunea fiscala ramane o notiune controversata atunci cand analizam formele pe care le imbraca si imprejurarile in care apare sustragerea. Din acest punct de vedere avem: evaziune fiscala la adapostul legii sau evaziunea fiscala licita si evaziunea ilicita sau frauduloasa.
2.1. Evaziunea fiscala licita (legala) 
Evaziunea fiscala legala consta in sustragerea de la plata unor impozite si taxe, practicata ca urmare a interpretarii reglementarilor legale, interpretare potrivit careia unele venituri nu sunt impozabile, fara ca acest lucru sa constituie o infractiune. Contribuabilii gasesc anumite mijloace si exploatand insuficientele legislatiei le eludeaza in mod legal sustragandu-se in totalitate sau in parte platii impozitelor. Procedand astfel, contribuabilii raman in limita drepturilor lor, fara a li se putea imputa ceva. Singurul vinovat de aceasta situatie este doar legiuitorul, deci statul nu se poate apara decat printr-o legislatie clara, precisa. Uneori, insasi legislatia nationala scoate de sub incidenta impozitelor anumite categorii de venituri, parti de venituri, elemente de avere ori anumite fapte si acte care, in conditiile aplicarii consecvente a principiului generalitatii impunerii ar trebui luate in calcul la stabilirea impozitelor.
Existenta ,,paradisurilor fiscale" - reprezinta o posibilitate suplimentara de producere a evaziunii fiscale legale prin stabilirea domiciliului si respectiv a sediului social in cazul persoanelor fizice si societatilor tip holding, banci, companii de asigurari, trusturi. Modificari ale cadrului legislativ sunt utilizate de guvernele tarilor ca expresie a limitarii fenomenului evazionist.
2.2. Evaziunea fiscala ilicita (frauda fiscala) 
Spre deosebire de evaziunea fiscala legala, care consta intr-o mentinere prudenta in limitele legale ale evaziunii, frauda fiscala se savarseste prin incalcarea flagranta a legii, profitande-se de modul in care se face impunerea. De regula, impunerea se stabileste pe baza declaratiei celui in cauza, obligat sa comunice organelor de resort toate elementele in functie de care se va fixa obligatia fiscala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Posibilitati de Contracarare a Evaziunii Fiscale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!