Politici monetare

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Cadrul general al politicii monetare neconventionale 3
I.1. Politici monetare neconventionale in contextul crizei 3
I.2. Aspecte fundamentale ale politicii monetare si stabilirea preturilor 4
Capitolul II. Structura Sistemului Federal de Rezerve 5
II.1. Guvernarea politicii monetare in cadrul Sistemului Federal de Rezerva. 5
II.2. Masuri de politica monetara neconventionale adoptate de Sistemul Federal de Rezerva 7
II.3. Strategii de renuntare la politica monetara neconventionala 9
Concluzii 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Cadrul general al politicii monetare neconventionale
I.1. Politici monetare neconventionale in contextul crizei
In perioadele de stabilitate financiara bancile centrale aplicau masuri conventionale de politica monetara care cuprindeau gestionarea ratelor dobanzii pe o perioada mai mica de timp. Datorita faptului ca, anticipatiile inflationiste nu reactionau rapid la schimbarea ratelor dobanzilor, bancile centrale urmareau si ratele reale de dobanzi. De obicei aceste schimbari ale ratelor dobanzilor au atributia de a stabili nivelul cresterii si al inflatiei prin intermediul contactului acestora impotriva creditului, preturilor activelor precum si a cursului de schimb.
Criza politicii monetare conventionale si-a pierdut din productivitate. In primul rand, ratele dobanzilor pe termen mai mic au ajuns la nivel zero, astfel ca bancile centrale si-au irosit acest instrument conventional. In al doilea rand, ratele dobanzii pe o perioada scurta de timp au fost perturbate datorita faptului ca, unele piete au incetat sa functioneze iar altele s-au modificat ca consecinta a sensibilitatii informationale. In al treilea rand, nesiguranta a crescut brusc datorita lipsei unui model care sa incredinteze previziunile economice. 
Din cele trei argumente am dedus faptul ca, factorii de decizie ai politicii monetare gasesc abordarea necesara in ceea ce priveste dezechilibrele sistemului astfel:
-  Sa restabileasca increderea in viitor prin deprecierea dezechilibrelor;
-  Sa restabileasca solvabilitatea sistemului bancar pentru a scadea riscul de contrapartida;
-  Sa regaseasca un instrument periodic la rata dobanzii pe termen scurt de timp.
I.2. Aspecte fundamentale ale politicii monetare si stabilirea preturilor
In ceea ce priveste Politica monetara aceasta are ca scop principal stabilitatea preturilor si este definita ca fiind o rata a inflatiei pe termen mic de timp . Preturile nu sunt stabilite doar de inflatie ci si de deflatie. Majoritatea economistilor cerceteaza faptul ca pentru a avea o dezvoltare cat mai mare a economiei rata inflatiei trebuie sa aiba un nivel mai mic de 2 %. 
Asadar, pentru politicile monetare unele dintre cele mai reprezentative procurari sunt cele referitoare la rata somajului si la PIB. De asemenea aceste procurari se pot produce in situatia in care bancile centrale prin rolul si atributiile sale definitorii va sustine ca stabilitatea preturilor este una permanenta.
Atat prin criza contemporana cat si prin crizele financiare din anii precedenti ne-au indicat faptul ca sunt probleme destul de mari si greu de rezolvat si greu de inseles.
Multi dintre economisti au sprijinit o ierarhie scazuta si consecventa a ratei inflatiei iar valoarea optima era considerata ca fiind de 2 %. Rationamentul care a sprijinit aceast nivel este ca inflatia de 2% este foarte mare pentru a ramane pozitiva .
O rata a inflatiei mai mica precum si o dispozitie consecventa a ratei inflatiei poate duce la urmatoarele beneficii:
-  Diminuarea ratelor dobanzii;
-  Transparenta preturilor.
-  Diminuarea indoielii legate de mediul economic;
Paul Volcker defineste stabilitatea preturilor ca fiind o cresterii sau o diminuare a preturilor pe un interval mare de timp si care nu are o importanta asupra comportamentului financiar-economic.
Din argumentele exemplificate mai sus asupra stabilitatii financiare si asupra inflatiei pot spune faptul ca o inflatie pozitiva este mai apreciata in comparatie cu deflatia care nu incurajeaza investitiile.
Asadar, pentru ca o economie sa fie benefica este nevoie de o intarire a ratei inflatiei iar in acest caz politicile monetare pot consolida nivelul inflatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici monetare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Coroiu Sorina Ioana -  ,,Politica monetara neconventionala", colectia ,,Cercetare avansata postdoctorala in stiinte economice, Editura ASE, Bucuresti, 2015.
2. Cerna, S. & Donath, L. & Seulean, V. & Herbei, M. & Barglazan, V. & Albulescu, C. & Boldea, B. (2008) "Stabilitatea financiara", Editura Universitatii de Vest, Timisoara.
3. Rapoarte asupra stabilitatii financiare, https://www.bnro.ro/PublicationDocuments.aspx?icid=6711.
4. https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/1341/1343/html/index.ro.html.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!