Politica Uniunii Europene privind Impozitarea Indirecta

Cuprins referat Cum descarc?

Impozitarea indirecta
1.1.Prevederi generale
1.2.Taxa pe valoarea adaugata
1.3.Accize
1.4.Taxe vamale
2.Concluzii
3.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Impozitarea indirecta 
Ce reprezinta?
Impozitarea indirecta cuprinde:taxa pe valoarea adaugata,accizele si taxele vamale.
1.1.Prevederi generale
,,Nici un stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare. De asemenea, nici un stat membru nu aplica produselor altor state membre impozite interne de natura sa protejeze indirect alte sectoare de productie. "
,,Consiliul, hotarand in unanimitate in conformitate cu o procedura legislativa speciala si dupa consultarea Parlamentului European si a Comitetului Economic si Social, adopta dispozitiile referitoare la armonizarea legislatiilor privind impozitul pe cifra de afaceri, accizele si alte impozite indirecte, in masura in care aceasta armonizare este necesara pentru a asigura instituirea si functionarea pietei interne si pentru a evita denaturarea concurentei. "
1.2Taxa pe valoarea adaugata 
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este o taxa generala de consum aplicata activitatilor comerciale care implica productia si distributia de bunuri si prestarea de servicii.
Sistemul comun privind TVA se aplica bunurilor si serviciilor achizitionate si comercializate in vederea consumului pe teritoriul UE. Taxa se calculeaza pe baza valorii adaugate bunurilor si serviciilor la fiecare etapa din procesul de productie si de distributie.
Taxa se colecteaza prin intermediul unui sistem de plati partiale care le permite persoanelor impozabile (firme identificate in scopuri de TVA) sa isi deduca din conturile de TVA valoarea taxei pe care au achitat-o altor persoane impozabile la achizitiile facute in scopuri comerciale in etapa anterioara. Prin acest mecanism se asigura ca taxa este neutra, indiferent de numarul operatiunilor.
In cele din urma, TVA este suportata de consumatorul final sub forma unui procent adaugat la pretul final al bunurilor sau serviciilor. Acest pret final reprezinta totalul valorii adaugate la fiecare etapa din procesul de productie si distributie. Furnizorul de bunuri sau prestatorul de servicii (persoana impozabila) plateste TVA achitata pentru bunurile sau serviciile in cauza administratiei fiscale nationale dupa ce deduce TVA pe care a platit-o la randul sau furnizorilor sai.
a)Sfera de aplicare
Operatiunile efectuate cu titlu oneros pe teritoriul unui stat membru UE de catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare sunt supuse TVA. Importurile realizate de orice persoana sunt de asemenea supuse TVA.
Operatiunile impozabile includ:livrarea de bunuri de catre o persoana impozabila;achizitiile intracomunitare pe teritoriul unui stat membru de bunuri provenite din alt stat membru;prestarea de servicii realizata de o persoana impozabila;importurile de bunuri din afara UE (un teritoriu tert sau o tara terta).
O achizitie intracomunitara de bunuri are loc numai in cazul in care bunurile sunt transportate dintr-un stat membru in altul. Aceasta are loc atunci cand bunurile comercializate de catre o persoana impozabila in statul membru de plecare sunt achizitionate in alt stat membru (de sosire) de catre o persoana impozabila care actioneaza in acea calitate sau de catre o persoana juridica neimpozabila. De asemenea, achizitia intracomunitara are loc in cazul mijloacelor de transport noi si al produselor supuse accizelor cumparate de alte persoane.
b).Persoane impozabile 
O persoana impozabila este persoana care, in mod independent, desfasoara in orice loc orice activitate economica, indiferent de scopul sau de rezultatele activitatii respective. Activitatea economica include orice activitate a producatorilor, comerciantilor sau persoanelor care presteaza servicii, inclusiv activitatile miniere si agricole si activitatile prestate in cadrul profesiunilor liberale. In masura in care sunt legate de un angajator printr-un contract de munca sau prin orice alte legaturi juridice care dau nastere relatiei angajator-angajat, activitatile salariatilor si ale altor persoane nu sunt considerate ca fiind realizate in mod independent.
c)Activitati impozabile 
Livrarea de bunuri reprezinta transferul dreptului de a dispune de bunuri corporale in calitate de proprietar.Orice operatiune care nu constituie o livrare de bunuri reprezinta o prestare de servicii.Achizitia intracomunitara de bunuri reprezinta obtinerea dreptului de a dispune, in calitate de proprietar, de bunuri mobile corporale transportate catre persoana care achizitioneaza aceste bunuri in alt stat membru.Importul de bunuri reprezinta intrarea pe teritoriul UE a unor bunuri care nu se afla in libera circulatie. Constituie, de asemenea, import, intrarea pe teritoriul Uniunii a bunurilor care se afla in libera circulatie si provin dintr-un teritoriu tert.
d)Locul operatiunilor impozabile 
Impozitarea se face astfel: 
- pentru marfuri:la locul livrarii (considerat ca fiind locul in care se gasesc marfurile cand are loc livrarea), daca marfurile nu sunt expediate sau transportate de furnizor, sau, daca sunt expediate sau transportate de acesta, in locul in care incepe transportul; 
-pentru servicii:locul livrarii este considerat sediul activitatii economice, adica sediul stabil de la care sunt prestate serviciile sau resedinta prestatorului. 
e)Cota de impozitare
Cota standard a taxei pe valoarea adaugata se stabileste de catre fiecare stat membru ca procent din suma impozabila si este aceeasi pentru livrarea de bunuri si pentru prestarea de servicii .Cota standard a TVA este fixata sub forma unui procent din baza de impozitare care, pana la 31 decembrie 2015, nu poate fi mai mic de 15 %. In anumite cazuri, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii pot face obiectul unor cote marite sau reduse. Statele membre pot aplica una sau doua cote reduse, reprezentand un procent care nu poate fi mai mic de 5 %. Statele membre pot, de asemenea, dupa consultarea comitetului TVA, sa aplice o cota redusa livrarii de gaze naturale, electricitate si incalzire urbana.Prin derogare de la normele uzuale, unele state membre au fost autorizate sa mentina cote reduse, inclusiv pe cele inferioare cotelor minime, sau cote zero, in anumite regiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Uniunii Europene privind Impozitarea Indirecta.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!