Politica monetară în anul 2008 - instrumente și obiective

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE.3
Capitolul 1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND POLITICA MONETARA.4
1.1. Politica monetara si evolutii in formularea obiectivelor.4
1.2. Instrumentele politicii monetare.5
Capitolul 2. ANALIZA POLITICII MONETARE A BANCII NATIONALE A MOLDOVEI IN ANUL 2008 .8
2.1. Evaluarea politicii monetare pentru anul 2008. Realizarea obiectivului fundamental.8
2.2. Instrumentele politicii monetare.9
CONCLUZII .14
BIBLIOGRAFIE.15


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Politica monetara este unul dintre instrumentele cele mai frecvent utilizate, exprimata esential ca ansamblul masurilor luate, prin banca centrala sau autoritatile monetare, pentru a exercita o anumita influienta asupra dezvoltarii economiei sau pentru a asigura stabilitatea preturilor si a cursurilor valutare.
Scopul cercetarii. Prin aceasta lucrare am vrut sa descoper si sa incerc sa analizez instrumentele si obiectivele politicii monetare din Republica Moldova in anul 2008. Urmarirea evolutiei si dezvoltarii politicii monetare are drept scop cercetarea in dinamica a schimbarilor intervenite pe piata monetara in decursul unei perioade de timp, stabilitatea preturilor si deci a monedei nationale, asigurarea adecvata a schimbului valutar, o rata ridicata a cresterii economice. 
Sarcinile referatului. In aceast referat am vrut sa aduc in prim plan, in limita datelor disponibile, obiectivele si instrumentele politicii monetare a Bancii Nationale, rolul acesteia in cadrul economiei statului.
Obiectul investigat. Obiectul investigat in prezenta lucrare este politica monetara in anul 2008, un ansamblu al masurilor monetare luate de catre stat si BNM pentru realizarea echilibrului dintre masa banilor in circulatie si nevoile de bani ale economiei.
Subiectul investigat. Politica monetara reprezinta totalitatea actiunilor de influientare a cererii si ofertei de bani in vederea realizarii obiectivelor generale macroeconomice si sarcinilor primordiale ale sectorului monetar-bancar.
Metodologia cercetarii. In cadrul acestei cercetarii, am folosit deductia, pornind de la informatia generala privind politica monetara, pentru ca in final sa ajung sa o analizez pentru un spatiu mai restrins, referindu-ma doar la RM si pentru perioada anului 2008. Am analizat si am cercetat atit informatia din literatura de specialitate, cit si datele statistice ale BNM.
Baza informationala. Elucidarea mai detailata a instrumentelor si obiectivelor politicii monetare a BNM le-am gasit in Legea cu privire la Banca Nationala a Moldovei nr. 548-XIII din 21.07.95, capitolul II si intr-un sir de articole din arhiva, iar informatia privind politica monetara in general, am gasit-o din literatura de specialitate.
Structura referatului, destinatia. Prezentul referat este structurat in 2 capitole, primul reflectind aspectele generale privind politica monetara, al doilea capitol descriind tematica de baza a referatului- politica monetara a BNM in anul 2008: tendinte si obiective.
Cap. 1. ASPECTE TEORETICE CU REFERINTA LA POLITICA MONETARA
1.1 POLITICA MONETARA SI EVOLUTII IN FORMULAREA OBIECTIVELOR
Politica monetara este un ansamblu de masuri si intrumente adoptate de catre banca centrala sau de autoritatile monetare cu scopul de a pune sub control lichiditatea economiei nationale, prin reglarea emisiuni monetare, a circulatiei si a retragerii banilor din circulatie, a obtinerii unui echilibru intre masa monetara si cerintele de bani ale economiei, a stabilitatii cursurilor valutare, prin reducerea sau marirea masei monetare. De asemenea, politica monetara reprezinta ansamblu masurilor si metodelor prin care autoritatile publice abilitate cauta sa influienteze conditiile macroeconomice prin cresterea sau reducerea ofertei de bani. Autoritatile monetare au la dispozitie trei optiuni principale: suplimentarea ofertei de bani prin tiparire de bancnote (astazi aceasta optiune este rareori utilizata), controlul direct asupra detinerilor de bani de catre sectorul monetar si operatiuni de open-market (vinzarea si cumpararea titlurilor de valoare de stat prin operatiuni pe piata libera). Conceptia keynesiana traditionala considera politica monetara drept cel mai bun instrument ("banii nu conteaza") de influientare a economiei, pe cind conceptia monetarista este total opusa acesteia. Din perspective noii macroeconomii clasice (ce utilizeaza teoria anticiparilor rationale) masurile de politica monetara sunt total ineficiente. Astazi, tendinta dominanta a politicii monetare este cea a politicilor restrictive, autoritatile monetare responsabile avind convingerea ca astfel inflatia poate fi restrinsa. 
Politica monetara este o componenta esentiala a politicii economice si de aceea realizarea obiecivelor politicii monetare se face in trinsa legatura cu coordonatele politicii economice. Prin masurile specifice pe care le promoveaza, autoritatile monetare incearca sa regleze nivelul cererii agregate din economie, influientind nivelul lichiditatii, conditiile de acordare si disponibilitatea creditului I economie. Obiectivele politicii monetare trebuie sa fie integrate in cadrul mai larg al politicii economice, de performantele fiecarui grup de politici depinzand succesul de ansamblu.
Politica monetara poate fi definita ca un ansamblu de actiuni exercitate de autoritatile monetare (Banca Nationala, Trezoreria) asupra masei monetare si asupra activelor financiare, in vederea orientarii economiei pe termen scurt sau mediu.
De fapt, ansamblul de reguli pe care Banca Centrala le impune celorlalte banci si institutii financiare vizeaza atingerea unor obiective generale ale tarii, cum sunt stabilitatea, restructurarea, expansiunea, deschiderea cu eficienta a economiei nationale spre exterior etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Monetara in Anul 2008 - Instrumente si Obiective.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!