Politica monetara din Italia

Extras din referat Cum descarc?

Principalele functii ale Bancii Italiei sunt concepute pentru a asigura stabilitatea monetara si financiara, conditii indispensabile pentru o crestere economica de durata.
Banca contribuie la deciziile privind politica monetara unica a zonei euro si indeplineste sarcinile incredintate ca banca centrala nationala in Eurosistem. Poate efectua operatiuni de schimb valutar in conformitate cu normele stabilite de Eurosistem. Gestioneaza propriile rezerve in valuta si o parte din cele din BCE in numele acesteia.
Este responsabila de producerea cantitatii de bancnote in euro stabilite de Eurosistem, de gestionarea monedei in circulatie si de combaterea contrafacerii.
Banca promoveaza buna functionare a sistemului de plati prin gestionarea sa directa a circuitelor principale si prin exercitarea puterilor de supraveghere de orientare, reglementare si control. Aceasta activitate, insotita de supravegherea pietei, este destinata mai general sa contribuie la stabilitatea sistemului financiar si sa incurajeze o politica monetara eficienta.
Banca presteaza servicii in numele statului, efectuand operatiuni de trezorerie (incasari si plati din sectorul public), actionand ca agent al datoriei publice si combatand uzura.
Pentru a spori eficacitatea indeplinirii sarcinilor sale de politica monetara si a altor functii institutionale, Banca intreprinde un volum mare de analize si cercetari in domeniile economic, financiar si juridic.
In calitate de autoritate nationala de supraveghere, Banca incearca sa asigure gestionarea corecta si prudenta a intermediarilor, stabilitatea si eficienta generala a sistemului financiar si respectarea regulilor si reglementarilor celor supuse supravegherii.
Banca Italiei este autoritatea nationala competenta desemnata in cadrul Mecanismului unic de supraveghere. In calitate de Autoritate Nationala de Rezolvare, Banca indeplineste, de asemenea, sarcinile preliminare si operationale prevazute de Mecanismul unic de rezolutie pentru bancile europene aflate in dificultate, cu scopul de a pastra stabilitatea financiara.
Activitatile Bancii Italiei includ numeroase angajamente internationale in special cu privire la functiile bancii centrale si la stabilitatea financiara. 
Banca Italiei are grija de relatia cu bancile care opereaza in Italia, astfel incat acestea sa poata participa la operatiunile de politica monetara ale Eurosistemului. Bancile sunt admise ca contrapartide pentru astfel de operatiuni, atat timp cat indeplinesc criteriile generale de eligibilitate in conformitate cu normele Eurosistemului si cerintele administrative si tehnice / operationale.
Punerea in aplicare a politicii monetare si asistenta de lichiditate de urgenta
Banca Italiei contribuie la elaborarea politicii monetare pentru zona euro prin participarea Guvernatorului sau , Ignazio Visco, la Consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene (BCE). Ca membru al Consiliului guvernator, guvernatorul isi exercita atributiile in deplina autonomie si independenta, contribuind la deciziile de politica monetara, pe baza activitatilor pregatitoare ale comitetelor si grupurilor de lucru infiintate in cadrul Eurosistemului, care includ reprezentanti ai Bancii Italiei . 
In conformitate cu principiile descentralizarii si subsidiaritatii stabilite la nivel european, Banca Italiei contribuie, de asemenea, la punerea in aplicare a politicii monetare.
Obiective si strategie
Obiectivul principal al Eurosistemului este de a mentine stabilitatea preturilor, astfel cum este prevazut la articolul 127 din Tratat privind functionarea Uniunii Europene (fostul articol 105 din Tratatul CE).
Stabilitatea preturilor este esentiala pentru a sprijini politicile economice generale ale Uniunii Europene, care sunt concepute pentru a atinge obiectivele de crestere economica echilibrata, ocuparea deplina a fortei de munca si, in linii mari, bunastarea economica a persoanelor.
Urmarirea stabilitatii preturilor consta in mentinerea inflatiei sub 2, dar aproape de 2% pe termen mediu. Strategia de politica monetara a Eurosistemului se bazeaza pe o serie de principii directoare si pe analiza variabilelor economice si monetare (cei doi piloni).


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica monetara din Italia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

www.bancaditalia.it


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!