Politica monetara din Franta

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1-Prezentare generala 2
Capitolul 2-Politica monetara 3
2.1.Instrumente de politica monetara 3
2.2.Cadrul operational al politicii monetare 4
2.3.Strategia 5
2.4.Reglementarea si implementarea politicii monetare 6
2.5. Acorduri de politica monetara 7
2.6. Rezerve obligatorii 7
2.7.Gestionarea si conservarea aurului 8
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Prezentare generala
Franta este o tara situata in Europa de Vest, dar care cuprinde si diverse insule si teritorii situate pe alte continente. Are o larga iesire atat la Oceanul Atlantic, cat si la Marea Mediterana. Tarmurile sale sunt putin crestate si, in unele locuri, joase si nisipoase. In afara de limitele maritime, Franta are si opt vecini terestri: Luxemburg (N-E), Germania si Elvetia (E), Italia si Monaco (S-E), Marea Mediterana, Spania si Andora (S), Oceanul Atlantic (V), Marea Manecii (N).
In 2018, Franta s-a clasat ca a saptea cea mai mare putere economica a lumii, chiar in spatele Regatului Unit si al Indiei. Recuperarea tarii din criza economica a venit mai tarziu decat in alte tari europene si ramane fragila din cauza dezechilibrelor structurale. Dupa ce a crescut cu o rata estimata de 2,3% in 2017, PIB-ul a crescut cu 1,6% in 2018, sustinut de investitii robuste, consum solid, conditii externe favorabile si reforme interne. FMI se asteapta la o crestere a PIB-ului cu 1,6% atat pentru 2019, cat si pentru 2020, sustinuta de reforme ale pietei fortei de munca si de produse care ar trebui sa contribuie la stimularea participarii si productivitatii fortei de munca (FMI, Outlook World Economic octombrie 2018). Proiectiile de crestere au fost marcate recent datorita impactului negativ al protestelor sociale ale miscarii vestelor galbene (,,Mouvement des gilets jaunes" in franceza), a actiunilor industriale si a grevelor in sectorul public.
Franta se confrunta cu provocari structurale:
- somaj structural ridicat;
- competitivitate slaba;
- sarcini mari ale datoriei publice si private.
Ratele ridicate ale somajului, in special in randul tinerilor, raman o preocupare din ce in ce mai mare pentru factorii de decizie. In ciuda scaderii sale treptate, rata somajului ramane ridicata, estimata de FMI la 8,8% in 2018. Reforma muncii adoptata in 2017 are ca scop injectarea a mai multa flexibilitate pe piata muncii.
Sectoarele principale ale industriei
Franta este cea mai mare putere agricola din Uniunea Europeana, reprezentand o patrime din productia agricola totala a UE. Cu toate acestea, sectorul agricol reprezinta doar o parte foarte mica din PIB-ul tarii (1,5%) si ocupa mai putin de 3% din populatie. Activitatile agricole franceze primesc subventii semnificative, in special din partea Uniunii Europene. Grau, porumb, carne si vin sunt principalele produse agricole din Franta.
Industria prelucratoare a Frantei este extrem de diversificata; cu toate acestea, tara se afla in prezent intr-un proces de dezindustrializare, care a dus la externalizarea multor activitati. Industria reprezinta mai mult de 17% din PIB si angajeaza o cincime din forta de munca activa. Sectoarele industriale cheie din Franta sunt telecomunicatiile, electronica, automobilul, aerospatialul si armele.
Sectorul tertiar reprezinta aproximativ 70% din PIB-ul francez si angajeaza mai mult de trei sferturi din forta de munca activa. 
Franta este principala destinatie turistica din lume cu aproape 87 de milioane de vizitatori straini in 2017. Aceasta cifra reprezinta o crestere de 5% fata de anul precedent. Conform estimarilor preliminare, 2018 a fost un an bun pentru turism, dar imaginile violente ale distrugerilor si revoltelor care au circulat in mass-media (in special in Champs Elysees) in legatura cu protestele stradale nu au avut un mare impact negativ asupra sectorului.
Capitolul 2
Politica monetara
Activitatile Bancii Frantei sunt organizate in jurul a trei misiuni, care sunt incredintate fie Bancii Centrale Europene si deci, prin subsidiaritate, ca descendenta, Bancii Frantei, fie direct, prin lege:
- stabilitatea monetara;
- stabilitatea financiara;
- prestarea de servicii specifice destinate colectivitatilor publice, intreprinderilor si particularilor.
2.1.Instrumente de politica monetara
A. Operatiunile ,,open-market", adica ,,desfasurate in conditii de piata" au trei scopuri:
- directia ratelor dobanzii;
- managementul lichiditatilor bancare;
- semnal de directie a politicii.
Acestea se efectueaza prin apeluri regulate sau ad-hoc pentru licitatii sau prin tranzactii bilaterale. Ele constau din:
1. Operatiuni principale de refinantare (MRO)
Aceste licitatii saptamanale sunt principalul instrument de refinantare si gestionare a ratelor dobanzilor pe termen scurt. Imprumuturile acordate pe aceasta ruta au forma unui transfer temporar (imprumuturile garantate prin rascumpararea activelor). Aceste competitii dureaza o saptamana;
2. Operatiuni de refinantare pe termen lung (LTRO)
In cadrul conventional, exista o singura forma de LTRO, cu o scadenta de 3 luni. 
Masuri temporare suplimentare privind operatiunile de refinantare ale Frantei si eligibilitatea garantiilor
Pentru a raspunde nevoilor ciclice care apar la inceputul deceniului, Franta a adoptat masuri temporare de politica monetara prin introducerea operatiunilor de refinantare pe termen lung si prin largirea gamei de active eligibile ca garantie pentru operatiunile sale de refinantare.
In cadrul masurilor luate pentru cresterea ofertei de lichiditate pentru banci, in special prin implementarea operatiunilor de refinantare pe termen lung (VLTRO), Eurosistemul a decis in 2011 sa extinda temporar tipul de lichiditate active eligibile drept garantie pentru operatiunile sale de refinantare.
In ceea ce priveste Franta, aceste masuri au condus la acceptarea de creante private suplimentare ca garantie pentru operatiunile de refinantare efectuate de Banca Frantei .
In special, din octombrie 2012, Banca Frantei a acceptat:
- creante de la companii care corespund imprumuturilor:
- ipotecile rezidentiale si imprumuturile auto corespunzatoare anumitor caracteristici.


Fisiere in arhiva (1):

 • Politica monetara din Franta.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

www.banque-france.fr
https://ro.wikipedia.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!