Politica monetară din Danemarca

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I:Abordari teoretice despre notiunea de "politica monetara" 4
Capitolul II: Studiu de caz: Politica monetara a Danemarcei 6
Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In conditiile in care celelalte parghii economice erau, practic, imposibil de utilizat, politica monetara s-a dovedit a fi singura in masura sa duca la indeplininirea masurarilor de stabilizare, chiar daca aceasta, la inceput, s-a facut cu destul de multe eforturi.
Scopul prezentului proiect consta in: cercetarea bazelor teoretice si metodologice ale politicii monetare ca o totalitatea formelor de organizare a relatiilor financiare, determinarea influentei diverselor elemente ale mecanismului financiar, elaborarea unui sistem de masuri privind gestiunea stabilitatii monetare pentru Danemarca.
In capitolul I al lucrarii mele de licenta, am abordat cateva notiuni despre politica monetara, istoria politicii monetare, instrumentele utilizate pentru atingerea obiectivelor economice, tipuri de obiective finale.
In capitolul II al lucrarii mele de licenta, am realizat un studiu de caz despre politica monetara din Danemarca, distributia responsabilitatilor pentru politica economic, cum mentine Banca Nationala a Danemarcei coroana stabila, facilitatile de creditare si depozitare ale Bancii Nationale a Danemarcei, rolul Bancii Nationale a Danemarcei in BCE si in cooperarea economica si financiara a UE, transmiterea ratei dobanzii.
In final, am redactat cateva concluzii concrete in legatura cu lucrarea mea de licenta.
Capitolul I
Abordari teoretice despre notiunea de "politica monetara"
Politica monetara reprezinta un ansamblu de actiuni prin care autoritatile monetare (banca centrala, trezoreria etc.) influenteaza asupra cantitatii de moneda in circulatie, nivelul ratelor dobanzii, cursurile de schimb valutar si alti indicatori economico-monetari in vederea realizarii obiectivelor generale ale politicii economice (de stimulare a activitatii economice, ocupare a fortei de munca, stabilitate a preturilor etc.).
Istoria politicii monetare 
Evolutia politicii monetare este determinata de evolutia sistemului monetar si de evolutia gandirii economice.
Pe parcursul mai multor secole promovarea politicii monetare se reducea la luarea deciziilor de batere a monedei metalice si de emitere a banilor de hartie. Crearea primelor banci centrale (banci cu drept de emisie monetara) a fost influentata de ideea mentinerii paritatii bancnotelor in raport cu metalul pretios si in raport cu bancnotele altor state. Respectiv, obiectivul politicii monetare a fost mentinerea etalonului aur.
Impreuna cu constientizarea ciclicitatii in activitatea economica (sfarsitul sec. XIX -  inceputul sec. XX) s-a modificat si obiectivul politicii monetare, incluzand si supravegherea stabilitatii sistemului financiar. Crizele si panicile bancare au impus bancilor centrale rolul de ,,imprumutator de ultima instanta" si au demonstrat rolul ratei dobanzii in stimularea creditului bancar.
In anii 1980 mai multi economisti au inceput sa pledeze pentru independenta bancilor centrale de celelalte organe de stat.
Teoria politicii monetare, precum si practica internationala, cunoaste urmatoarele tipuri de obiective finale:
-  cresterea economica durabila
-  ocuparea deplina a fortei de munca
-  stabilitatea preturilor
-  stabilitatea ratelor dobanzii
-  stabilitatea externa (stabilitatea cursurilor de schimb valutar si sustenabilitatea balantei de plati)
-  stabilitatea sistemului financiar si alocarea optima a fondurilor (resurselor) financiare
Banca centrala nu poate sa urmareasca toate aceste obiective concomitent.
Instrumentele utilizate pentru atingerea obiectivelor economice sunt:
Operatiuni pe piata deschisa (open-market)
Operatiunile pe piata deschisa reprezinta activitatea bancii centrale pe vanzare si cumparare de titluri ale pietei monetare. Prin intermediul acestor operatiuni autoritatile monetare modifica rezervele bancilor si indirect influenteaza cantitatea de moneda in circulatie. Atunci cand banca centrala vinde titluri, ea retrage o parte din lichiditatile bancilor si micsoreaza oferta de moneda in circulatie. In cazul invers, al cumpararii de titluri, banca centrala ,,injecteaza" lichiditate suplimentara, majorand masa monetara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica monetara din Danemarca.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

www.nationalbanken.dk
www.wikipedia.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!