Politica Monetara

Cuprins referat Cum descarc?

1. SISTEMUL MONETAR.4
1.1 Sistemul Monetar in Strainatate. .4
1.2 Sistemul Monetar in Romania.9
1.3 Politici Monetare pe Glob.15
2. PIATA MONETARA SI DE CREDIT IN ROMANIA.20
2.1 Finantare.20
2.2 Creditul si Dobanda.23
- 2.2.1 Forme si probleme de baza ale creditarii.23
- 2.2.2 Garantarea creditelor.26
- 2.2.3 Piata creditului pe termen scurt si lung.30
2.3 Supravegherea Masei Monetare.34
- 2.3.1 Emisiunea de moneda.34
- 2.3.2 Sistemul national de plati.37
- 2.3.3 Dimensiunea agregatelor monetare.45
2.4 BNR - Banca Centrala a Romaniei.48
2.5 Activitatea de autorizare, reglementare,
Supraveghere.55
- 2.5.1 Supravegherea prudentiala a bancilor.55
- 2.5.2 Autorizarea bancilor, a organizatiilor 
cooperatiste de credit.63
- 2.5.3 Reglementarea activitatii bancilor.65
- 2.5.4 Alte activitati in domeniul
de reglementare si autorizare.68
3. POLITICA MONETARA SI DE CREDIT IN ROMANIA.72
3.1 Tendinte de Piata. .72
- 3.1.1 Evolutia indicatorilor economici. .72
- 3.1.2 Evolutia economiei nationale. .76
- 3.1.3 Evolutia economiilor internationale.82
- 3.1.4 Evolutia pietelor financiare.89
3.2 Politica Monetara in Romania. 96
- 3.2.1 Obiective si orientari. .96
- 3.2.2 Caracteristici generale. .100
- 3.2.3 Influenta evolutiilor fiscale. .103
- 3.2.4 Constragera externa. .105
- 3.2.5 Instrumente de politica monetara.107
- 3.2.6. Evolutia monedei si a creditului.112
3.3 Relatia cu Organismele Monetare Internationale.118
3.4 Echilibrul Monetar si Inflatia.120
- 3.4.1 Efecte economice si sociale ale inflatiei.120.
- 3.4.2 Politica de combatere a inflatiei.125
- 3.4.3 Realizarea unei cresteri economice reale.127
- 3.4.4 Gestiunea preturilor.128
4. CONCLUZII SI PROPUNERI.133
Bibliografie.139


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I 
SISTEMUL MONETAR
1.1 Sistemul Monetar in Strainatate
Dezvoltarea fenomenului financiar-monetar sub forma activitatilor economice de repartitie si monetare a impus structurarea acestuia si completarea sa cu institutii si idei, punandu-se, la un moment dat, baza pentru aparitia si functionarea unui sistem financiar-monetar international. Existenta natiunilor suverane si deschiderea lor spre exterior impun realizarea conversiei unitatilor monetare intre diferite tari datorita tranzactiilor comerciale sau financiare care se deruleaza intre agenti economici rezidenti sau nerezidenti. Realizarea acestor tranzactii si efectuarea platilor internationale au la baza reguli uniforme, stabilite prin intelegerea dintre statele participante la diviziunea internationala a muncii. Acestea sunt supuse unui proces permanent de modificare si adaptare la necesitatile de plati internationale ce decurg din evolutia economiei mondiale, in special din evolutia comertului international. insa, un sistem monetar international nu are sens doar in raport cu necesitatea de a asigura o functionare normala a comertului interantional. Daca toate tarile participante ar avea aceeasi moneda, nu s-ar mai pune problema convertibilitatii. Deci, existenta monedelor straine impune formarea unui sistem monetar international.
Sistemul Monetar International poate fi definit ca un ansamblu de reguli inregistrate, cu privire la institutionalizarea, realizarea si circulatia banilor la scara internationala. Aceste reguli trebuie sa defineasca: un regim de schimb constand in principii care asigure convertibilitatea intre monede; aprovizionarea cu bani lichizi in cantitate suficienta pentru a face fata progresului comertului international, un sistem de rezerve care confera statelor ce participa la schimb mijloacele de plata necesare acoperirii dezechilibrelor temporare intre cantitatile de devize intrate si iesite din tara.; mecanisme de reajustare in situatia in care se manifesta dezechilibre ale balantei de plati curente sau conservate pe termen mediu sau lung.
In evolutia relatiilor monetare internationale se pot distinge patru etape: secolul al XIX-lea, in care se manifesta instalarea si apogeul etalonului-aur, a carui functionare este perturbata de inflatia cauzata de primul razboi mondial; reintoarcerea la aur din perioada interbelica genereaza etalonul de schimb-aur (Gold Exchange Standard), a carui prabusire este determinata de criza din anii '30; reconstructia pe baze noi , dupa cel de-al doilea razboi mondial, a sistemului monetar international (Gold Exchange Standard este centrat pe dolar); prabusirea, la inceputul deceniului opt, a acordurilor de schimburi fixe stabilite la Bretton Woods ca urmare a dezechilibrelor comerciale care faceau imposibila mentinerea paritatii in aur a dolarului. La inceputul secolului al XIX-lea, cand are loc o intensificare a schimburilor comerciale, a fost introdus etalonul-aur fara a fi oficializat printr-o conferinta internationala. 
Acesta a functionat incepand din anii 1870 pana la primul razboi mondial.
In cadrul acestui sistem aurul avea o dubla functie: mijloc de plata utilizat pentru lichidarea debitelor si creditelor in conturi straine si mijloc de circulatie si de plata pe piata interna. Teoretic, etalonul-aur trebuia sa indeplineasca doua functii esentiale: sa asigure mentinerea cursurilor de schimb in benzi de fluctuatie foarte inguste si sa ofere posibilitatea reechilibrarii balantei de plati curente prin fluxuri de capital. In practica, insa, mecanismele de reajustare nu au functionat automat. Derularea lor in mod pozitiv s-a manifestat ca urmare a suprematiei financiare detinuta de Londra. Astfel, prin manipularea ratei dobanzii - cunoscuta sub denumirea de rata a scontului - Banca Angliei putea opri " hemoragia de aur" (printr-o majorare a ratei dobanzii care atragea capital strain). Ca urmare a convertibilitatii lor in aur, monedele principalelor puteri economice ale timpului au devenit monede de rezerva. Pentru bancile centrale era cea mai avantajoasa detinerea acestor devize care puteau fi mai usor plasate in comparatie cu aurul. Astfel, rezervele in lire sterline ale Bancii Angliei erau in 1913 de trei ori mai mari decat cele in aur. Cu toate virtutiile indiscutabile ale etalonului aur moneda, mecanismele sale stabilizatoare au putut functiona doar in conditiile pietei liber concurentiale si a libetatii efective a transferurilor internationale de capital. Dar aceste conditii nu au fost intrunite niciodata intr-o forma ideala iar cu timpul au devenit tot mai anacronice. Etalonul aur-moneda a favorizat tarile dezvoltate facilitand concentrarea aurului in cateva dintre acestea si permitandu-le sa furnizeze lumii drept lichiditate internationala propria lor moneda. Celelalte tari au fost constranse sa efectueze devalorizari repetate, fapt ce a condus la subordonarea lor fata de marile centre financiare si bancare ale lumii. Primul razboi mondial a generat necesitati financiare enorme care puteau fi satisfacute numai prin emisiune monetara. Aceasta a determinat in tarile respective o puternica inflatie, accentuata de o distantare tot mai mare intre nivelul cererii si al ofertei, ca urmare a faptului ca sectorul productiv era orientat spre economia de razboi. Suprematia lirei sterline a fost zdruncinata, vechile paritati nu mai corespundeau situatiei manifestate iar repartizarea stocului mondial de aur devenise prea inegala. Pentru a preintampina efectele negative ale acestei situatii asupra pietelor interne, multe state au procedat la anularea regulilor de functionare ale etalonului-aur.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Monetara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!