Politica Fiscala in UE

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1. Politica Fiscala la nivelul Uniunii Europene 2
1.1Conceptul de politica fiscala 2
1.2 Reglementari existente 3
1.3. Obiectivele politicii fiscale 4
1.4. Impozite 6
Temelia pietei unice 7
TVA-ul - exceptia de la regula 8
Carburant, alcool si tutun 9
Reglementari comune privind impozitarea energiei 9
Cap. 2. 10
Perspective privind politica fiscala europeana 10
Cap 3. Concluzii 11
In ce masura sunt afectati cetatenii- 11
Bibliografie: 12


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1. Politica Fiscala la nivelul Uniunii Europene
Extinderea Uniunii Europene este cea mai mare provocare a Europei , aceasta fiind singura si unica sansa de a uni un continent si de a creste prestigiul Europei in lume.
Uniunea Europeana contine 27 state si mai mult de 500 de locuitori. Desi este formata numai din minoritati si nu din majoritati, Uniunea Europeana s-a bazat pe vointa tuturor de a lucra impreuna, avand interese comune. Prin interesele lor comune tarile membre au ajuns la concluzii ca aceea ca in unele domenii se pot obtine rezultate mai bune la nivel European decat la nivel national. UE este unica, ea nu este precum SUA un stat federal deoarece tarile membre raman state suverane independente. Prin existenta unor politici comune UE demonstreaza acceptarea cedarii unei parti din suveranitatea statelor membre catre institutiile europene.
1.1Conceptul de politica fiscala
Conceptul de politica fiscala este prezentat cu nuante diferite, accentuandu-se asupra laturii sale referitoare la sistemul de impozite promovat de un stat. Politica fiscala nu poate fi conceputa decat ca un mixaj intre modalitatile de procurare a resurselor la dispozitia statului si cele privind destinatiile ce se dau acestor resurse, in indeplinirea functiilor si sarcinilor ce-i revin.
Politica fiscala reprezinta ansamblul deciziilor prin care se realizeaza modelarea structurala a sistemului fiscal, asigurarea functionarii acestuia in scopul obtinerii finaltatilor dorite de catre decidentul public, in economie.
Politica fiscala este o componenta a politicii financiare a statului, care cuprinde, ansamblul reglementarilor privind stabilirea si perceperea impozitelor si taxelor si deciziile privind cheltuielile publice ce se finanteaza. Dar, componentele sale trebuie concertate cu cele de politica bugetara sau monetara, respectiv cu politica preturilor si cu cea a ocuparii fortei de munca etc., pentru a se integra in politica generala.
Politica fiscala este importanta pentru toate tarile lumii, ea devenind esentiala atunci cand vorbim de o grupare de state care isi propun sa actioneze si sa se dezvolte impreuna. Actiunile intreprinse intr-o tara au impact si in celelalte tari. Astfel ,sistemul fiscal trebuie sa fie cat mai simplu si cat mai neutru posibil.
Putem afirma ca politica fiscala are ca obiective rezolvarea unor categorii de problem, cele fiscal existente intre statele member ale Uniunii Europene. Este vorba aici de pericolul dublei impuneri, despre evaziunea fiscala precum si despre utilizarea discriminatorie a impozitelor. Aceste problem au la origine 2 factori: mondializarea productiei si dezvoltarea rapida a schimburilor comerciale, precum si mentinerea unei suveranitati fiscale a statelor membre. 
1.2 Reglementari existente
La nivelul UE politica fiscala este subordonata tratatului de infiintare a Comunitatii Europene, care prevede:
- eliminarea taxelor vamale intre tarile membre (Art. 3) si a oricaror altor masuri cu efect similar;
- si asigurarea liberei concurente in cadrul pietei comune.
Se au in vedere in special impozitele indirecte (TVA si accizele). Impozitele directe sunt subordonate scopului de neafectare a liberei concurente pe piata, insa se recomanda membrilor incheirea de conventii de evitare a dublei impuneri internationale.
Tratatul de la Maastricht (1992) impune membrilor uniunii monetare limitarea deficitelor bugetare la 3% din PIB, membrilor neparticipanti la uniunea monetara fiindu-le recomandat sa evite deficitele substantiale 
1.3. Obiectivele politicii fiscale 
Cel mai important obiectiv pe termen lung consta in inlaturarea diferentelor in ceea ce priveste cotele si metodele de aplicare al impozitelor indirecte. Obiectivul vizeaza TVA si accizele.
In domeniul fiscalitatii directe, se urmareste in principal minimizarea posibilitatilor de evaziune si evitarea dublei impuneri, pe baza acordurilor bilaterale intre statele membre. Scopul avut in vedere de masurile de armonizare a politicii fiscale consta in evitarea efectelor negative ale concurentei intre statele membre, in special evitarea transferului bazei fiscale prin fenomenul de migratie a firmelor aflate in cautarea regimului fiscal cel mai favorabil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Fiscala in UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!