Politica Fiscala

Cuprins referat Cum descarc?

Rezumat 

Cap. 1.Politica fiscala - prezentare, obiective, instrumente si strategii
	1.1 Tabloul politicii fiscale in Romania 
	1.2. Obiectivele politicii fiscale promovate in Romania
1.3. Instrumentele si procedurile de politica fiscala

Cap. 2. Prezentarea politicii financiare promovata de Guvern inaintea aderarii la Uniunea Europeana

	2.1. Politica guvernamentala fiscala 
	2.2. Politica guvernamentala bugetara  

 Cap. 3. Sistemul monetar al Bancii Nationale Romane si rolul acesteia in aderarea Romaniei la UE

    	3.1. Strategiile Bancii Nationale Romane
     	
Concluzii 

Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

In lucrarea de fata e prezentata politica fiscala a romaniei in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Autoritatile sunt hotarate sa continue consolidarea fiscala, care va ramane in centrul strategiei economice  Autoritatile sunt constiente ca bugetul trebuie sa asigure costuri fiscale substantiale aferente integrarii in UE, si in acelasi timp sa mentina o pozitie fiscala sustenabila pe termen mediu. In acest context, bugetul pe 2003 a fost deja adoptat de parlament cu obiectivul de deficit in concordanta cu angajamentul de consolidare fiscala si continuarea eforturilor de dezinflatie si limitarea deficitului de cont curent. Bugetul este orientat catre consolidare fiscala si ar putea crea premisele de crestere a cheltuielilor de capital si de imbunatatire a sistemului de protectie sociala. In acelasi timp, bugetul reda angajamentul de a mentine ratele existente ale impozitului pe venit si o politica salariala prudenta, concomitent cu reducerea numarului de salariati din sectorul bugetar in ansamblu. Noile regulamente privind accizele si noile legi privind TVA si impozitul pe profit au fost aprobate, obiectivul principal fiind reducerea scutirilor de taxe si a facilitatilor fiscale distorsionante. In acelasi sens, guvernul intentioneaza sa extinda baza de impozitare a fondurilor de pensii si somaj. Mai important, pe partea de cheltuieli, guvernul continua sa consolideze administrarea resurselor publice, sa intareasca administrarea cheltuielilor si sa impuna o transparenta sporita. Pentru a atinge aceste obiective, autoritatile vor proceda la prioritizarea si administrarea cheltuielilor publice. In timpul discutiilor, acestea si-au exprimat ingrijorarea privind cresterea cheltuielilor bugetare in anii care urmeaza. Aceasta trebuie favorizata de angajamente sporite de alocare a resurselor pentru investitii, atata vreme cat guvernul este hotarat sa mareasca investitiile in proiecte de infrastructura in vederea indeplinirii cerintelor UE si care sa promoveze cresterea economica pe termen mediu.
Cap. 1.Politica fiscala - prezentare, obiective, instrumente si strategii
1.1. Tabloul politicii fiscale in Romania 
O apreciere a politicii fiscale din Romania nu poate face abstractie de preluarea masiva a cheltuielilor cvasi-fiscale de catre buget in 1997. Trecerea la o gestionare pe criteriile pietei a rezervelor monetare a fost insotita de renuntarea la creditele selective acordate de Banca Nationala - in mod special la cele pentru agricultura. O subventie bugetara explicita pentru agricultura a luat locul creditelor directionate cu dobanda preferentiala acordate de Banca Nationala. Liberalizarea pietei obligatiunilor de stat a dus la cresterea semnificativa a sumelor platite sub forma de dobanda de la buget. Subventionarea explicita a intreprinderilor de stat energofage a facilitat liberalizarea pietei valutare. Toate aceste schimbari par sa fi costat bugetul aproximativ 4% din PIB in 1997. 
Cheltuielile bugetare au fost mentinute la nivelul anului precedent pentru a  face posibila eliminarea subventiilor cvasi-fiscale. Contractia fiscala semnificativa din 1997 se reflecta marginal in usoara reducere a deficitului bugetar la 3,5% din PIB, cu doar 0,4 puncte procentuale  sub cel inregistrat in anul 1996. O scadere in continuare a deficitului bugetar s-a dovedit a fi extrem de dificil de realizat: in 1998 el se situa la aproximativ acelasi nivel cu cel al anului 1997.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Fiscala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Manolescu, Gh., Politici Macroeconomice, editura Economica, Bucuresti, 1997.

Corduneanu, Carmen, Sistemul Fiscal in stiinta Finantelor, Editura Codex, Bucuresti,1998.


Filip, Gh., Onofrei, M., Politici Financiare, Editura Setcom Libris Iasi 2001.

www. econ.unitbv.ro

www.bnr.ro

www.gandul.info 

www.cerope.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!