Politică fiscală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Rezumat

Cap. 1.Politica fiscala - prezentare, obiective, instrumente si strategii
1.1 Tabloul politicii fiscale in Romania
1.2. Obiectivele politicii fiscale promovate in Romania
1.3. Instrumentele si procedurile de politica fiscala

Cap. 2. Prezentarea politicii financiare promovata de Guvern inaintea aderarii la Uniunea Europeana

2.1. Politica guvernamentala fiscala
2.2. Politica guvernamentala bugetara

Cap. 3. Sistemul monetar al Bancii Nationale Romane si rolul acesteia in aderarea Romaniei la UE

3.1. Strategiile Bancii Nationale Romane

Concluzii

Bibliografie

Extras din referat:

In lucrarea de fata e prezentata politica fiscala a romaniei in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Autoritatile sunt hotarate sa continue consolidarea fiscala, care va ramane in centrul strategiei economice Autoritatile sunt constiente ca bugetul trebuie sa asigure costuri fiscale substantiale aferente integrarii in UE, si in acelasi timp sa mentina o pozitie fiscala sustenabila pe termen mediu. In acest context, bugetul pe 2003 a fost deja adoptat de parlament cu obiectivul de deficit in concordanta cu angajamentul de consolidare fiscala si continuarea eforturilor de dezinflatie si limitarea deficitului de cont curent. Bugetul este orientat catre consolidare fiscala si ar putea crea premisele de crestere a cheltuielilor de capital si de imbunatatire a sistemului de protectie sociala. In acelasi timp, bugetul reda angajamentul de a mentine ratele existente ale impozitului pe venit si o politica salariala prudenta, concomitent cu reducerea numarului de salariati din sectorul bugetar in ansamblu. Noile regulamente privind accizele si noile legi privind TVA si impozitul pe profit au fost aprobate, obiectivul principal fiind reducerea scutirilor de taxe si a facilitatilor fiscale distorsionante. In acelasi sens, guvernul intentioneaza sa extinda baza de impozitare a fondurilor de pensii si somaj. Mai important, pe partea de cheltuieli, guvernul continua sa consolideze administrarea resurselor publice, sa intareasca administrarea cheltuielilor si sa impuna o transparenta sporita. Pentru a atinge aceste obiective, autoritatile vor proceda la prioritizarea si administrarea cheltuielilor publice. In timpul discutiilor, acestea si-au exprimat ingrijorarea privind cresterea cheltuielilor bugetare in anii care urmeaza. Aceasta trebuie favorizata de angajamente sporite de alocare a resurselor pentru investitii, atata vreme cat guvernul este hotarat sa mareasca investitiile in proiecte de infrastructura in vederea indeplinirii cerintelor UE si care sa promoveze cresterea economica pe termen mediu.

Cap. 1.Politica fiscala - prezentare, obiective, instrumente si strategii

1.1. Tabloul politicii fiscale in Romania

O apreciere a politicii fiscale din Romania nu poate face abstractie de preluarea masiva a cheltuielilor cvasi-fiscale de catre buget in 1997. Trecerea la o gestionare pe criteriile pietei a rezervelor monetare a fost insotita de renuntarea la creditele selective acordate de Banca Nationala - in mod special la cele pentru agricultura. O subventie bugetara explicita pentru agricultura a luat locul creditelor directionate cu dobanda preferentiala acordate de Banca Nationala. Liberalizarea pietei obligatiunilor de stat a dus la cresterea semnificativa a sumelor platite sub forma de dobanda de la buget. Subventionarea explicita a intreprinderilor de stat energofage a facilitat liberalizarea pietei valutare. Toate aceste schimbari par sa fi costat bugetul aproximativ 4% din PIB in 1997.

Cheltuielile bugetare au fost mentinute la nivelul anului precedent pentru a face posibila eliminarea subventiilor cvasi-fiscale. Contractia fiscala semnificativa din 1997 se reflecta marginal in usoara reducere a deficitului bugetar la 3,5% din PIB, cu doar 0,4 puncte procentuale sub cel inregistrat in anul 1996. O scadere in continuare a deficitului bugetar s-a dovedit a fi extrem de dificil de realizat: in 1998 el se situa la aproximativ acelasi nivel cu cel al anului 1997.

Bibliografie:

Manolescu, Gh., Politici Macroeconomice, editura Economica, Bucuresti, 1997.

Corduneanu, Carmen, Sistemul Fiscal in stiinta Finantelor, Editura Codex, Bucuresti,1998.

Filip, Gh., Onofrei, M., Politici Financiare, Editura Setcom Libris Iasi 2001.

www. econ.unitbv.ro

www.bnr.ro

www.gandul.info

www.cerope.ro

Observații:

nota 10, este foarte bun

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica Fiscala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
7 664 cuvinte
Nr caractere:
45 003 caractere
Marime:
42.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
cheltuielile, mentiunte
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Mihailescu
Nota primită:
Nota 10
Sus!