Politica Agricola Comuna

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Uniunea Europeana numara in prezent 27 state membre si 496 milioane locuitori. In UE nu exista o majoritate, ci numai minoritati. in ciuda diferentelor dintre acestea, la baza intregii constructii europene a stat vointa de a lucra impreuna, pe baza unor interese comune. Acestea au condus la convingerea ca in unele domenii se pot obtine rezultate mult mai bune la nivel european decat la nivel national. Asa s-a ajuns la politici comune tuturor statelor membre, elaborate si adoptate de institutiile comunitare cu aplicabilitate pe intreg teritoriul Uniunii. De multe ori, asfel de politici comune raspund si unui principiu fundamental al constructiei europene, acela al solidaritatii si coeziunii. Existenta politicilor comune confera unicitate Uniunii Europene, pentru ca demonstreaza acceptarea cedarii unei parti a suveranitatii statelor membre catre institutiile europene. 
CAPITOLUL 1: Politicile comunitare ale Uniunii Europene:
1. Agricultura
Au existat multe motive pentru crearea unei politici agricole comune: sa ofere, populatiei in ansamblul ei, o piata alimentara stabila; sa confirme impactul sectorului agricol al micilor ferme asupra economiei si a politicii regionale, sa stimuleze schimbarile structurale esentiale care urmeaza sa ofere fermierilor posibilitatea de a beneficia de pe urma dezvoltarii economice si sociale, deoarece industria agricola era un sector de importanta majora in vederea realizarii integrarii europene.
2. Audiovizualul
Obiective principale:
- constituirea unui spatiu comun al informatiei, inclusiv adoptarea unor standarde comune;
- promovarea programelor televizate cu problematica europeana, complementarea programelor nationale existente;
- compatibilitatea reglementarilor Statelor Membre in perspectiva dereglementarii (sau reintroducerii reglementarii) activitatilor de radio si televiziune.
3. Cercetarea si tehnologia
Principalul obiectiv il constituie dezvoltarea unei politici comune in domenii importante, precum IT, tehnologia telecomunicatiilor si biotehnologie).
4. Cetatenia Uniunii Europene
Inspirata de prevederea in Tratate a liberei circulatii a persoanelor, introducerea cetateniei Europene, cu drepturi si obligatii bine definite, a fost luata in discutie inca din anii '60. In urma activitatii pregatitoare initiate la mijlocul anilor '70, acest proiect a fost plasat, in 1990, in contextul Uniunii Europene. Ca rezultat al Tratatului Uniunii Europene se refera la notiunea de "cetatenie a Uniunii" ca la un obiectiv de atins, aceasta idee a devenit o noua parte a Tratatului CE. Imitand notiunea de cetatenie nationala, cetatenia Uniunii descrie relatia care uneste cetateanul cu Uniunea Europeana, relatie definita ca reunind drepturile, indatoririle si participarea politica a acestuia. Se urmareste aplanarea conflictului rezultat ca urmare a intensificarii impactului actiunii Comunitatii asupra cetatenilor ei fata de modalitatea aproape exclusiv nationala de garantare a drepturilor si datoriilor si a participarii acestora la procesul democratic. 
5. Concurenta
Politica concurentei trebuie sa garanteze unitatea pietei interne si sa evite monopolizarea pietei prin impartirea acesteia de catre anumite firme in urma unor intelegeri private. Pietele pot fi monopolizate ca rezultat al unor intelegeri cu caracter restrictiv sau al fuziunilor. Prin politica in domeniul concurentei se incearca a se evita ca una sau mai multe firme sa-si utilizeze in mod impropriu puterea economica in detrimentul firmelor mai slabe (abuz de pozitie dominanta).
6. Cultura
Principiile interventiei comunitare in domeniul culturii sunt complementaritatea si subsidiaritatea. Orice act de armonizare a prevederilor legale si regulatorii ale statelor membre este exclusa din obiectivul Articolului 151.
7. Dezvoltarea
Includerea prevederilor politicii dezvoltarii in Tratatul de constituire a Comunitatii Europene este semnificativa politic, deoarece astfel aceasta politica este ridicata la rangul de politica comunitara. La obiectivele formulate ale politicii de dezvoltare se adauga trei obligatii impuse Comunitatii si Statelor Membre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Agricola Comuna.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!