Pietele de Capital si Functionarea Lor

Extras din referat Cum descarc?

Piata de capital este piata pe care se tranzactioneaza titluri financiare: actiunile, obligatiunile si titlurile de ipoteca. Aceste titluri sunt active financiare. 
1.1. Titluri financiare
Activele reprezinta bunuri care au capacitatea de a genera venituri. Ele pot fi fizice si financiare.
Activele fizice fac parte din patrimoniul unei firme, constand din elemente de capital fix si circulant, bunuri de folosinta indelungata,care gene!reaza venituri in viitor, sub forma de profituri, rente, chirii etc. 
Activele financiare repre!!zinta depozite monetare si semi-monetare, implicit titluri financiare pe termen scurt sau lung, care genereaza in viitor venituri: dobanzi, dividende, etc. 
Pe pietele de active financiare se tranzactioneaza actiuni, obli!gatiuni, bilete la ordin, ipoteci si alte drepturi obtinute asupra unor active reale.
Activele financiare pot fi clasificate dupa mai multe criterii: 
- dupa durata de valabilitate:
- active financiare pe termen scurt, pe perioade mai mici de un an: titluri comerciale, certificate de depozit, bilete de tre!zo!re!rie;
- active financiare pe termen lung, cu plasamente pe perioade mai mari de un an sau fara termen: actiuni, obligatiuni;
- din punct de vedere al venitului pe care il aduc:
- active financiare cu venituri fixe: actiuni privilegiate si obligatiuni;
- active financiare cu venituri variabile: actiuni ordinare.
1.2. Tipuri de piete de capital
Piata capitalului poate fi impartita, in functie de principalele titluri financiare tranzactionate, in: piata actiunilor, piata obligatiunilor, piata titlurilor de ipoteca.
a) Pe piata actiunilor se tranzactioneaza actiuni: titluri financiare pe termen lung, care demonstreaza contributia detinatorului la capitalul social al unei societati comerciale pe actiuni.
Valoarea nominala a actiunii este inscrisa pe titlul in cauza si reprezinta o cota din capitalului social al societatii respective. Detinatorul primeste anual o parte din profitul disponibil al societatii pe actiuni, numit dividend, pro!portional cu numarul de actiuni detinute si cu marimea profitului disponibil al socie!tatii pe actiuni.
Actiunile pot fi privile!giate sau ordinare. Actiunile privilegiate dau dreptul la un dividend fix, platit inaintea dividendului pentru actiuni comune. Actiunile comune dau dreptul detinatorului sa obtina un dividend variabil, functie de marimea profitului societatii pe actiuni.
b) Obligatiunea este un titlu financiar pe termen lung, care are o valoare nomi!nala egala cu suma cu care emitentul (debitorul) este creditat de catre detinatorul acesteia (creditorul). Emitentul este delegat sa plateasca detinatorului, la termenul sta!bilit (scadenta), valoarea nominala a obligatiunii si, periodic (anual, semestrial), pana la scadenta, o dobanda fixa, numita cupo!nul obligatiunii. Obligatiunile pot fi emise de firme mari, de stat, de unitati ale administratiei locale.
Obligatiunea este o promisiune scrisa de a restitui o anumita suma de bani (capitalul de baza) la o anumita data viitoare si de a plati, in acelasi timp, niste sume regulate (cuponul). Data rascum!pararii este numita data de scadenta. Societatile de asigurari, fondurile de pensii, organizatiile nonprofit pot cumpara obligatiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pietele de Capital si Functionarea Lor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!